7 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φαίνεται να υπάρχει η επιλογή της πολιτικής συμβίωσης των 6+6 με την ηγεσία – Mε τη συμμετοχή πάνω από 1.000 στελεχών η συνεδρίαση

Πολύωρη ήταν η συζήτηση που είχαν την Κυριακή τα μέλη της ομάδας των 6+6 του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα, ενώ η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης.

Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους, αναφέρουν πηγές της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου και προσθέτουν πως δυστυχώς, η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις.

Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα, σημειώνουν.

«Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», καταλήγουν.

Τα 2 βασικά ζητήματα που οδηγούν τους 6+6 στην έξοδο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στο OPEN, όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη στάθμιζαν τις αποφάσεις τους. Οι περισσότερες από τις εισηγήσεις είναι υπέρ της εξόδου απλά υπάρχει μια διακύμανση ως προς τον χρόνο και τον οδικό χάρτη και τους όρους που αυτή η αποχώρηση θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν εισηγήσεις υπέρ της εξόδου από κορυφαία στελέχη όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Μερόπη Τζούφη με τις επισημάνσεις του Ηλιόπουλου περί «βούρκου» και «μετάλλαξης» να έχουν μεγαλύτερη σημασία καθώς ως μετριοπαθές πρόσωπο ήταν εκείνο που ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε ως δίαυλο για να επικοινωνήσει με την ομάδα  6+6.

Η Έφη Αχτσιόγλου προέκρινε το σενάριο της εξόδου ωστόσο επισημαίνει ότι πρέπει να δουν και ποιο είναι το πλαίσιο αυτής της αποχώρησης, πώς δηλαδή θα απαντήσουν στις ανάγκες της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό, ότι τους ενδιαφέρει η προστασία του μέλλοντος του χώρου που εκπροσωπούν και τα επόμενα βήματα είπε ότι θα πρέπει να είναι σταθερά και να μην είναι άλμα εν κενό.

Τα δύο ζητούμενα που οδηγούν στην έξοδο

Πάντως, δυο είναι τα βασικά θέματα που οδηγούν τους εναπομείναντες διαφωνούντες σε αυτή την απόκλιση που όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει στην αποχώρηση. Πρώτον, οι άνθρωποι αυτοί θέτουν το θέμα μιας μετάλλαξης που διαπιστώνουν και στο επίπεδο της ιδεολογικής αναφοράς, θεωρούν δηλαδή ότι το κόμμα εγκαταλείπει τον χώρο της Αριστεράς αλλά και στον τρόπο λειτουργίας, καθώς πιστεύουν ότι μεταλλάσσεται σε έναν αρχηγικό κόμμα όπου η ηγεσία δεν λογοδοτεί στα όργανα. Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό της τοξικότητας. Όλα τα στελέχη έχουν πρόβλημα με τον Παύλο Πολάκη, το ύφος της αντιπολίτευσης που κάνει αλλά κυρίως τα χτυπήματα συντρόφων που κάνει μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης.

Τελευταίο παράδειγμα τα όσα έγιναν το Σάββατο μεταξύ Σίας Αναγνωστοπούλου και Παύλου Πολάκη. Η ανάρτηση φάνηκε να ακυρώνει την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να γεφυρώσει τις διαφορές και να κλείσει την πόρτα της εξόδου που έκανε με τα συνεχή ανοίγματα στην ομάδα της Αχτσιόγλου. Παρά την πυροσβεστική παρέμβαση του νέου προέδρου, λύση δεν βρέθηκε, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου ξανασκέφτεται αν θα δώσει τη μάχη εκ των έσω.