Eurokinissi / Intime News
Η «ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σήμερα στις 18:30 με την προγραμματισμένη έναρξη του εκτάκτου συνεδρίου
Η «ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σήμερα στις 18:30 με την προγραμματισμένη έναρξη του εκτάκτου συνεδρίου του. Το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και η συγκέντρωση οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που θα αμαυρώσουν έτι περαιτέρω την εικόνα του κόμματος. Παράλληλα οι καταγγελίες Πολάκη για αδήλωτες offshore εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν τόσο την έντονη αντίδραση της Π.Γ. όσο και ενδιαφέρουσες αποστάσεις στελεχών από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.
Οι καταγγελίες Πολάκη βαραίνουν το κλίμα
Μια ακόμα πηγή αντιπαράθεσης στο σίριαλ του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε χτες με τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για offshore εταιρείες που φέρεται να κατέχει ο Στέφανος Κασσελάκης και να μην δήλωσε στο πόθεν έσχες του που κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στρατόπεδο Κασσελάκη επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας πως ο Παύλος Πολάκης δεν γνωρίζει πώς συμπληρώνεται το «πόθεν έσχες» και διαψεύδοντας παράλληλα πως αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία και στην ιδιοκτησία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποκαλύψεις αυτές δεν αναμένεται να κλονίσουν καθοριστικά την πίστη των υποστηρικτών Κασσελάκη στο πρόσωπό του, ωστόσο φτιάχνουν μια σοβαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτόν και τον πρώην συνοδοιπόρο του βουλευτή Χανίων. Οι επιθετικές εκφράσεις της Θεοδώρας Τζάκρης εναντίον του στην συνεδρίαση καταμαρτυρούν το οριστικό ρήγμα.
Εγκατέλειψαν τον Κασσελάκη Δούρου και Ρήγας
Παράλληλα η ΠΓ με την ανακοίνωσή της άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να εκληφθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη ως ένας επιπλέον καλός λόγος για να μην συζητηθεί καν το ζήτημα του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του. Η Π.Γ. έκανε λόγο για σοβαρότατες καταγγελίες βασισμένες «σε σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για ψευδή δήλωση Πόθεν Έσχες στην Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον πρώην Πρόεδρο Στ. Κασσελάκη», ενώ επισήμανε πως το κόμμα «δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε έκνομες ενέργειες από όπου κι εάν προέρχονται, χωρίς κομματικές διακρίσεις». Πήγες του κόμματος επισήμαναν μάλιστα πως εάν τα στοιχεία ζητηθούν από τις εισαγγελικές αρχές, θα συνδράμει στις σχετικές έρευνες.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν πάντως το γεγονός ότι δύο στελέχη με ιδιαίτερο βάρος στο κομματικό απαράτ, που είχαν συνταχθεί τελευταία με τον Στέφανο Κασσελάκη, υπερψήφισαν αυτή την απόφαση. Πρόκειται για την Ρένα Δούρου και τον Πάνο Ρηγα, ενώ η Ολυμπία Τελιγιορίδου δεν καταψήφισε, αλλά ψήφισε «λευκό».
Καταγγελίες δίχως προηγούμενο στο «παρά πέντε» του συνεδρίου
Ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει τα μέγιστα στην επιτυχία της «αντισυγκέντρωσης» οπαδών του έξω από το συνέδριο. Προκειμένου μάλιστα να τονώσει το ηθικό όσο το δυνατόν περισσότερων υποστηρικτών του, μιλά πλέον για «ένα συνέδριο εν κρυπτώ», για ένα συνέδριο στο οποίο θα ψηφίσουν και τα δέντρα, για έναν «ΣΥΡΙΖΑ υπό κατάληψη», ενώ το γραφείο του καταγγέλλει «απόπειρα ψηφιακής νοθείας» με αφορμή την δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία για όσους συνέδρους να συμμετάσχουν διαδικτυακά στις εργασίες του συνεδρίου.
Η Κουμουνδούρου πάντως επέστρεψε τις κατηγορίες Κασσελάκη, με πηγές της να του καταλογίζουν μεταξύ άλλων πως «δεν αποδέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, δεν αναγνωρίζει ότι δεν είναι πρόεδρος, έχει κάνει δική του ιστοσελίδα παραποίησης του ονόματος του κόμματος με τίτλο “ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ”, παραπλανητικό μητρώο μελών, άλλο κτίριο, ουσιαστικά έχει προαναγγείλει άλλο ανταγωνιστικό κόμμα και έχει το θράσος και κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σχεδιάζει πανηγυρική υποδοχή και νέο κόμμα
Υποδαυλίζοντας την ένταση της αντιπαράθεσής του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνονται ευθέως ανάλογα και οι πιθανότητες να υπάρξουν ακόμα και επεισόδια έξω από το συνέδριο. Η εικόνα κάποιων συγκεντρωμένων να φωνάζουν συνθήματα και να γιουχάρουν στελέχη της αντίπερα όχθης θα κυριαρχήσει επικοινωνιακά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει δεκτός από τους συγκεντρωμένους με πανηγυρικό τρόπο, όπως συνέβη και στα εγκαίνια των γραφείων του.
Μπροστά στο ενδεχόμενο, πάντως, η κατάληξη του συνεδρίου να μην είναι θετική για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, εδώ και μέρες οικοδομείται η επιχειρηματολογία για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την δημιουργία νέου κόμματος. Σε σχετική ερώτηση είπε χτες (Real FM) πως ο ίδιος και το επιτελείο του προετοιμάζονται «για όλα τα ενδεχόμενα», ενώ επισήμανε πως «αν αποκλείσουν συνέδρους, αν αποκλείσουν υποψηφιότητες, τότε αποκλείουν την πολιτική οντότητα αυτού του κόμματος».
«Η κοινωνία θα φύγει από το κόμμα» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα ακολουθήσει εάν η υποψηφιότητά του αποκλειστεί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η κοινωνία θα βρει τον τρόπο να καλύψει το κενό» και πως «χρειάζεται σίγουρα η χώρα μας ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα».
Εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους
Οι πρώτες προστριβές μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με αφορμή την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου προς την Π.Γ. να διοργανωθεί συνάντηση των τεσσάρων με άλλα στελέχη της ηγεσίας με στόχο «να δηλώσουμε την ενότητα και την προστασία του κόμματος στην επίθεση που δέχεται και να βρούμε διέξοδο που θα υπηρετήσουμε όλοι και όλες μαζί στη συνέχεια».
Ο Νικόλας Φαραντούρης απέρριψε χτες την πρόταση, λέγοντας πως η πρόταση Φάμελλου «είναι το ίδιο διχαστική όπως του Σ. Κασσελάκη» και συμπλήρωσε: «Καταδικάζω τον διαχωρισμό στελεχών, μελών, φίλων, συνέδρων σε “αμνούς και ερίφια”. Καταδικάζω την οπαδική νοοτροπία “εμείς και οι απέναντι”, καταδικάζω τις μεταμεσονύκτιες προβοκάτσιες, τις διαρροές και το ξεμάλλιασμα σε δημόσια θέα. Σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων και είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε συνάντηση υπό την αιγίδα και με πρωτοβουλία του κόμματος. Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα στο συνέδριο».
Ο Σωκράτης Φάμελλος καταλόγισε «ίσες αποστάσεις» στον έτερο υποψήφιο, σχολιάζοντας πως «όταν κινδυνεύει το κόμμα μας και βάλλονται καθημερινά τα Όργανά του, τα στελέχη του και οι διαδικασίες του, οφείλουμε όλοι και όλες να πάρουμε πρωτοβουλίες για να το προστατεύσουμε». Πρόσθεσε πως «όταν το ερώτημα είναι “πολιτική συζήτηση ή φανατισμός” οι ίσες αποστάσεις συνιστούν σοβαρό πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος και τη Δημοκρατία»