Οι “ασπρόμαυροι” κατέθεσαν αίτημα στη διοργανώτρια αρχή και αφορμή στέκονται οι απουσίες του συλλόγου, η οποία έμεινε αποδεκατισμένη μετά και τις ποινές που έλαβαν οι Λουτσέσκου, Τάισον, Οζντόεφ, Κεντζιόρα, Λόβρεν και Τισουντάλι. Συν τοις άλλοις, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι επίσης απόντας, αφού και αυτός είναι τιμωρημένος.
Τη δεδομένη στιγμή, μάλιστα, διεξάγεται ψηφοφορία, προκειμένου να φανεί αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτό κατατέθηκε από τους ανθρώπους του Δικεφάλου το πρωί της Παρασκευής (7/2), με τους ίδιους να κάνουν λόγο για παρεμβατικές ποινές από το κράτος στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Η επίθεση των ομάδων για το αυτοδιοίκητο
Αποφασισμένη να φτάσει ακόμη και στην ΟΥΕΦΑ θέτοντας θέμα καταστρατήγησης του αυτοδιοίκητου είναι η σουπερ λίγκα και η ΕΠΟ εξαιτίας των αποφάσεων της ΔΕΑΒ. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Βαγγέλης Μαρινάκης έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα παρών θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης.
Σε αυτό όλες οι ομάδες αναμένεται να συμφωνήσουν ότι οι τιμωρίες που επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ στραγγαλίζουν τις ομάδες και ακόμη περισσότερο ότι είναι παράνομες από τη στιγμή που δικάζεται δύο φορές μία υπόθεση και η ΔΕΑΒ επιβάλλει διαφορετικές ποινές από τα αρμόδια αθλητικά όργανα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ποινική δίωξη της Πέμπτης από τον Αθλητικό Εισαγγελέα εις βάρος του ΠΑΟΚ, αλλά και οι βαριές τιμωρίες «έδρας» που έχουν προκύψει κατ’ επανάληψη στο πρωτάθλημα από τη ΔΕΑΒ.
Χαρακτηριστικό της ομοθυμίας που παρουσιάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο εναντίον των αποφάσεων της ΔΕΑΒ που σημειωτέον με το νέο νομοσχέδιο έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της ήταν και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ Μάκη Γκαγκάτση. Κινείται στο ίδιο πνεύμα διαμαρτυρίας με αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη και μεταξύ άλλων αναφέρει: « «Μετά τις ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκαν στην ΑΕΚ, στον Άρη και στον Παναθηναϊκό, καθώς και τις ποινές στον ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπίσουμε αφενός τον παραλογισμό του “γράμματος του νόμου” με την επιβολή πολλαπλών ποινών για το ίδιο αδίκημα, καθώς και του “πνεύματος” έτσι ώστε ο αθλητικός νόμος και η αθλητική δικαιοσύνη να εφαρμόζονται με τρόπο που εξασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των συλλόγων.
Η εξίσωση πειθαρχικών παραπτωμάτων που συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός αγώνα με πράξεις που αφορούν τη διατάραξη της τάξης από τους φιλάθλους, στην πραγματικότητα αλλοιώνει τη φύση του αθλήματος. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Μία κόκκινη κάρτα για απόπειρα βιαιοπραγίας ή μία αντιπαράθεση στα αποδυτήρια, θα επισύρουν ποινικές διώξεις;».
Ιδιαίτερη σημασία έχει και όσα λέει για το αυτοδιοίκητο: «Η ποινικοποίηση πειθαρχικών αδικημάτων ανοίγει τον δρόμο για επικίνδυνες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που είναι οργανωμένο, έχει δικές του δομές και η ανεξάρτητη λειτουργία του είναι αναγνωρισμένη από την FIFA και την UEFA. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι “κράτος εν κράτει”. Ομοίως ούτε το κράτος μπορεί να λειτουργεί σαν “ποδόσφαιρο εν ποδοσφαίρω”».
Πηγή: eleftherostypos.gr