19 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγγείλει τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας – Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν

Από την έδρα του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει την εμπρηστική συμπεριφορά της Βόρειας Μακεδονίας – κόντρα στις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των μελών της – και να απαιτήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με την άφιξη του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έδωσε νέα αφορμή στην Ελλάδα για να καυτηριάσει τη στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μίτσκοσκι δεν δίστασε να αποκαλέσει για άλλη μία φορά τη χώρα του χωρίς το συνταγματικό της όνομα… Μίλησε για «Μακεδονία», για «Μακεδονική» διασπορά αλλά και για «Μακεδόνες» ομογενείς.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για τη στάση κράτους – μέλους της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο…

Από το βήμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα τονίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία, με μία σειρά σοβαρών δηλώσεων από τη νέα ηγεσία της – τόσο από τον πρωθυπουργό της, όσο και από τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – αθετεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη, κυρίως με τη μη τήρηση της σύνθετης ονομασίας erga omnes (δηλαδή έναντι όλων).

Η θέση της Αθήνας είναι ότι η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ – του οποίου είναι μέλος από τον Μάρτιο του 2020, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών – θέτοντας έτσι και τη Βορειοατλαντική συμμαχία προ των ευθυνών της να… την ανακαλέσει στην τάξη.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει απόλυτο σεβασμό της διεθνούς συμφωνίας, στέλνοντας εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων περνά μέσα από την Ελλάδα…

«Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Προς ώρας δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ένα σύντομο τετ α τετ των δύο πλευρών στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει επίσης τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθεί και να καταγραφεί η πρόοδος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρ’ ότι και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει τη διάθεση να ανανεώσουν τις επαφές τους, εφόσον χρειαστεί, στην Ουάσιγκτον.

«Δεν αποκλείεται να γίνει κάποια διμερής συνάντηση, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε εξέλιξη τα Μ.Ο.Ε. Ελλάδας – Τουρκίας

Πάντως χθες, έγινε ένα ακόμη βήμα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) Ελλάδας Τουρκίας, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης με τον Τούρκο ομόλογό του Καντίρ Γιλντίζ, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα.

Reduce bounce rates