Σπετσοφάι
Σπετσοφάι παραδοσιακό με λουκάνικα και πιπεριές. Εύκολη συνταγή πεντανόστιμη και ιδανικός πικάντικος μεζές για παρέα. Το σπετσοφάι δεν θέλει πολλές σάλτσες. Πρέπει να μείνει σχεδόν με το λίγο λάδι του.
Υλικά Συνταγής
- 2 χωριάτικα λουκάνικα (κομμένα σε χοντρές φέτες)
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
- 2 πιπεριές κέρατο (σε φέτες)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης (σε κομμάτια)
- 1/4 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 ντομάτες τριμμένες (ή 2/3 συσκευασίας ντομάτες κονκασέ)
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη
-
Για το σερβίρισμα
- τυρί
- φρέσκο ψωμί
-
Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό σπετσοφάι με πολύχρωμες
πιπεριές, συγκεντρώνουμε για αρχή όλα μας τα υλικά. Στη συνέχεια, για το σπετσοφάι,
- Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες διαγώνια. Αν έχετε χρόνο και κέφι δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικά λουκάνικα.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές κέρατο σε φέτες και τις πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄.
- Βγάζουμε τα λουκάνικα σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.
- Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1΄.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3΄.
- Τέλος, ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι και σβήνουμε κατά προτίμηση με κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ή ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15’ μέχρι να μείνει με το λάδι του.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε τη ρίγανη τελευταία στιγμή.
Μυστικά για το παραδοσιακό σπετσοφάι
- Το παραδοσιακό σπετσοφάι σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και φέτα.
- Είναι ένα απλό, νόστιμο και πικάντικο φαγητό που σηκώνει παραλλαγές. Δείτε εδώ μια παραλλαγή για παραδοσιακό πηλιορείτικο σπετσοφάι με γίγαντες.
- Μπούκοβο, πάπρικα, πιπεριές χρωματιστές διάφορες, μπορείτε να προσθέσετε κατά βούληση.
- Προτιμήστε χοντρά χωριάτικα λουκάνικα της περιοχής σας για καλύτερο αποτέλεσμα.