26 Ιουνίου, 2024

«Σπάει» τα ρεκόρ η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο – Κλειστά σχολεία, επί ποδός για πυρκαγιές

Δροσιά στο συντριβάνι του Συντάγματος αναζητούν πολίτες και επισκέπτες ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Επικίνδυνα αποπνικτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα μέχρι και την Παρασκευή (14/6), με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για «ρεκόρ» υψηλότερων για την εποχή θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο σύμφωνα με εκτιμήσεις τους να εκτοξεύεται μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση τόσο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, όσο και για την προστασία εργαζομένων και μαθητών, κλείνοντας δημοτικά σχολεία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα στο Δημόσιο και δίνοντας οδηγίες προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα έχουν ληφθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένουν οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ενδέχεται να καταγραφεί το πιο θερμό δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου που έχει καταγραφεί από το 2006, όπου υπάρχουν δεδομένα.

Ειδικότερα, η αντίστοιχη περίοδος που έχει καταγραφεί ως η πιο θερμή ήταν το διήμερο 18-20 Ιουνίου του 2016. Τότε ο υδράργυρος είχε φτάσει στους 43,4 και 43,2 βαθμούς Κελσίου σε Σπάρτι και στο Πετροκεφάλι Φαιστού.

Την Τρίτη (11/6), όπου δεν έχει καν κορυφωθεί ακόμη το φαινόμενο, σημειώθηκαν 41,2 βαθμοί Κελσίου τόσο στην Σπάρτη, όσο και στα Ψαχνά Ευβοίας και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Λαγουβάρδος διερωτάται: «Θα σπάσει το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης (12-13/06/2024) το ρεκόρ θερμοκρασίας δεύτερου δεκαημέρου Ιουνίου;».

Κολυδάς: Επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών οι ξηρές αέριες μάζες

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, ενδεικτικό του τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός ότι «την ώρα που είχαμε 40 και 41 βαθμούς Κελσίου, η σχετική υγρασία τόσο στην Ελευσίνα, τη Φιλαδέλφεια και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρισκόταν μόλις στο 10 %».

«Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ότι ο δείκτης δυσφορίας δεν ήταν τόσο μεγάλος, αφετέρου όμως, οι ξηρές αέριες μάζες ήταν πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Μαρουσάκης: Δύσκολη η κατάσταση στα αστικά κέντρα τη νύχτα

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε πως αρκετές περιοχές της χώρας θα βρεθούν σε «κλοιό» καύσωνα τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

«Δυσκολότερη η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 30° βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «από την Παρασκευή θα ενισχυθούν οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εκτοπίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια ενώ επικίνδυνες καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν προς τα κεντρικά και βόρεια».

Τσατραφύλλιας: Μεγαλύτερο το «σοκ» του οργανισμού τώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει πως τα επεισόδια καύσωνα που καταγράφονται νωρίς το καλοκαίρι «σοκάρουν» τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο από τους καύσωνες του Αυγούστου.

Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει γιατί τα επεισόδια αυτά βρίσκουν τον οργανισμό «απροετοίμαστο να δεχτεί την θερμική καταπόνηση και να προσαρμοστεί σε αυτή, όπως έχουν καταδείξει διεθνείς μελέτες».

 

Reduce bounce rates