21 Απριλίου, 2024

Σφαγή για όλα στον ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνούν για χρόνο και τρόπο εκλογής, παίζεται και αναβολή για μετά τις ευρωεκλογές

Το συνέδριο θα αποφασίσει με ψηφοφορία – Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη διαφώνησαν για τη διαδικασία – Φάμελος και Πολάκης πρότειναν αναβολή των εκλογών

Στον αέρα παραμένει το ζήτημα των εκλογών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπάρχει οριστική απόφαση όχι μόνο για το πώς θα γίνουν, αλλά και το αν θα γίνουν. Το ζήτημα θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά το κλείσιμο του Συνεδρίου την Κυριακή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε το Σάββατο ότι η αναμέτρηση θα γίνει στις 10 Μαρτίου και ηλεκτρονικά, η Όλγα Γεροβασίλη όμως, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι υπάρχει το καταστατικό που ζητά προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών. Η υποψήφια για την προεδρία είπε ότι είναι «προφανώς αντίθετη» με την προοπτική της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σε υψηλότερους τόνους ήταν το σχόλιο του Χρήστου Σπίρτζη που είπε και αυτός ότι η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον, και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας, «αλλιώς θα γίνει Κούγκι».

Το Σάββατο ήταν, σε κάθε περίπτωση, εκρηκτικό την αρένα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο βήμα βρέθηκε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία όπως και αναμενόταν, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Ακολούθησε απάντηση από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δείτε το βίντεο με τις παρεμβάσεις και των δύο:

Η ομιλία Γεροβασίλη:

«Δηλώνω παρούσα» γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη και πάντα έβαζα πλάτη».

Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Αντιπρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία της, με το Προεδρείο του Συνεδρίου να παρεμβαίνει πυροσβεστικά, προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία στην αίθουσα. Την ένταση πυροδότησαν εκείνες οι αποστροφές της κ. Γεροβασίλη που στεκόταν κριτικά στην ηγεσία του κόμματος, ενώ με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της σημειώθηκαν και μικροαψιμαχίες από μεμονωμένους συνέδρους, εκτοξεύοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης, μέσα στην αίθουσα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνέστησε ο ίδιος με χειρονομίες προς τους Συνέδρους να ηρεμήσουν μπροστά στις συνεχόμενες αποδοκιμασίες προς την κυρία Γεροβασίλη, χωρίς, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης να προβεί σε κάποια αναφορά του στην συνέχεια, όταν ανέβηκε στο βήμα, για να καλωσορίσει την υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη για την ηγεσία του κόμματος και να δηλώσει ότι ο ίδιος θα παραμείνει σε αυτό εφόσον ηττηθεί.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προσέλθει στην αρένα του Συνεδρίου, πριν η ανθυποψήφιά του ανέβει για την ομιλία της, ενώ ο ίδιος την ακολούθησε στο βήμα, δίνοντάς της μια χειραψία, για να λάβει κατευθείαν το λόγο, τοποθετώντας την εσωκομματική τους σύγκρουση, για τις 10 Μαρτίου.

«Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, ενώ προανήγγειλε ότι η εισήγησή του προς το Συνέδριο θα είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά την συγκεκριμένη ημερομηνία και υβριδικά, δηλαδή τόσο μέσω κάλπης, όσο και με ηλεκτρονική ψήφο.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη, που είναι εκ των υποστηρικτών της Όλγας Γεροβασίλη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι αν συμβεί αυτό, «θα γίνει Κούγκι».