Σάλος με τιμές σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές: Απίστευτη αύξηση σε σχέση με πέρσι. Πού οφείλεται
Πού οφείλεται η μεγάλη αύξηση στις τιμές των σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές;
Οι διακοπές τελειώνουν, αν και για πολλούς έχουν τελειώσει ήδη και η επιστροφή στην καθημερινότητα θα φέρει αντιμέτωπους τους πολίτες, όχι μόνο με τη μετάλλαξη Δέλτα και τα νέα μέτρα, αλλά και με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας που έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να μην έχουν βγει για τον Αύγουστο, όμως η κίνηση των καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές είναι αρκετή για να αποκαλύψει ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν ξεφύγει.
Μάλιστα το συγκεκριμένο κύμα ακρίβειας είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες, ενώ υπήρξαν και προειδοποιήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα από φορείς της αγοράς.
Τώρα πέρασε στα ράφια και όλα δείχνουν έναν δύσκολο χειμώνα. Η δε αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 0,5 ευρώ την ημέρα, προφανώς και δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυριάς.
Καύσωνας, φωτιές και κόστος παραγωγής έχουν αντίκτυπο στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο των δεικτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, ενώ αύξηση παρατηρείται και στις τιμές πολλών λαχανικών και φρούτων.
Αισθητές αυξήσεις, όμως, σε σχέση με πέρσι καταγράφονται και στα οπωροκηπευτικα, αλλά και τα φρούτα.
Για παράδειγμα τα στοιχεία που δημοσιεύει σταθερά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών δείχνουν τα εξής:
Οι έμποροι αποδίδουν τις αυξήσεις στην έλλειψη προϊόντων λόγω καύσωνα όπως για παράδειγμα τα σταφύλια, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια
«Το βασικό χτύπημα, το έφερε ο καύσωνας, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στα εποχικά είδη και στη μεταφορά των αγαθών. Ευπαθή προϊόντα σχεδόν καταστράφηκαν από τη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη και ραγδαία αύξηση των τιμών. Για παράδειγμα, οι ντομάτες στις λαϊκές αγορές από 1-1,5 ευρώ το κιλό, την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 2 ευρώ», δήλωσε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
Οι ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ακόμα μεγαλύτερες στα συνοικιακά οπωροπωλεία, προϊδεάζουν για γενικευμένες αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ.
Την ερμηνεία των παραγωγών δεν συμμερίζονται εκπρόσωποι των καταναλωτών, όπως ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ. «Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για τις αυξήσεις στα τρόφιμα, πότε το χαλάζι, πότε οι πλημμύρες, πότε ο καύσωνας. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, η αισχροκέρδεια επικρατεί. Από την άνοιξη παρατηρούνται παράλογες αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Αύγουστο με αφορμή τις πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες», καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
Το κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται και στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με άνοδο 1,4% στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου, η οποία προέρχεται κυρίως από τις αυξήσεις σε είδη διατροφής (1,7%), στη στέγαση (4,2%) και στις μεταφορές (5,8%).
Οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε υποκατηγορίες προϊόντων όπως το κρέας (13,2% σε αρνί και κατσίκι, η οποία αντισταθμίζεται από μειώσεις στο χοιρινό λόγω της εξομάλυνσης των διεθνών τιμών), 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο (72,3%), σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%). Αύξηση 20% καταγράφει από την αρχή της χρονιάς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ακολουθώντας τη διεθνή τιμή του πετρελαίου που μένει σταθερά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές αγγίζει το 1,95 ευρώ.