Ρύθμιση Χρεών 2021: Ποιοι θα λάβουν κρατική ενίσχυση 12.600 ευρώ και 240 δόσεις

Αναδρομικά συνταξιούχων 2021: 330.000 θα πάνε ταμείο για 10.000 ευρώ

Ρύθμιση Χρεών 2021: Ποιοι θα λάβουν κρατική ενίσχυση 12.600 ευρώ και 240 δόσεις

Ποιοι θα λάβουν κρατική ενίσχυση για τη ρύθμιση χρεών 2021;

Η καινούργια «πολύ-ρύθμιση» -ο λεγόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών- που τέθηκε σε λειτουργία από χθες, επιτρέπει όχι μόνο να τακτοποιήσετε όλα τα χρέη σας σε έως και 35 χρόνια αλλά να λάβετε και κρατική ενίσχυση η οποία μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα επί μια ολόκληρη 5ετία προκειμένου να είστε συνεπείς στις πληρωμές σας.

Στην ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 10.000 ευρώ. Αν τα χρέη είναι «πράσινα» (δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά) τότε προϋπόθεση για ένταξη στην ρύθμιση είναι να έχουν μειωθεί τα ετήσια εισοδήματα κατά τουλάχιστον 20%. Κάτι που έχει συμβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το 2020 λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη, αν τα χρέη έχουν κοκκινήσει, αρκεί η αίτηση για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής, δεν απαιτείται καν μείωση εισοδήματος.

Η ρύθμιση, αφού «εξετάσει» διάφορα κριτήρια (εισόδημα, οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, ηλικία, καταθέσεις, ακίνητα κ.α) θα «βγάλει» μια διάρκεια δόσης και ένα ύψος μηνιαίας καταβολής. Αν «κομμάτι» της ρύθμισης είναι και η διευθέτηση του χρέους για την κύρια κατοικία, τότε θα εξετάζεται αν ο οφειλέτης πληροί το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να λάβει και την κρατική αρωγή που φτάνει έως και τα 210 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας και τα εισοδήματα.

Πώς θα καθορίζεται αν κάποιος θα λαμβάνει ή όχι την ενίσχυση και ποιο θα είναι το ύψος αυτής; Ουσιαστικά, θα χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του επιδόματος στέγασης το οποίο ήδη δίδεται σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους

Ρύθμιση Χρεών 2021

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς Εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους πιστωτές θα έχουν εκατομμύρια Έλληνες καθώς κάνει… πρεμιέρα το μέτρο των 240 δόσεων από την 1η Ιουνίου.

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το πλάνο να φτάνει ως και τα 35 χρόνια και να ευνοεί εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως σημειώνει η κυριακάτικη «Real News» σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, η διαδικασία ρύθμισης προβλέπει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής στην περίπτωση που ο οφειλέτης και ο εγγυητής έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής των χρεών και υπό τον όρο πως η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι χαμηλότερη τους ύψους των οφειλών.

Το πλάνο, επίσης, προβλέπει ρύθμιση ως και 240 δόσεις για οφειλές από 10.000 ευρώ και πλέον, κάτι που θα επιφέρει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Ρύθμιση Χρεών 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουνίου θα έχει σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τα εξής χαρακτηριστικά:

Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι οι 240 δόσεις.

Τα εξασφαλισμένα δάνεια με εγγυήσεις και υποθήκες δάνεια, θα έχουν μέγιστο όριο τις 420 δόσεις ενώ τα μη εξασφαλισμένα δάνεια τις 240 δόσεις. Επίσης τα μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων θα έχουν όριο τις 180 δόσεις.

Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα

Θα πρέπει να είναι έως 85 ετών, εκτός αν μπει εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
Το ελάχιστο ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Το συνολικό χρέος του οφειλέτη θα πρέπει να είναι αθροιστικά (μαζί με τόκους-προσαυξήσεις) τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν χρέη σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (Εφορία, ταμεία, τράπεζες κοκ).
Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν χρέη μόνο στην Εφορία ή στα Ταμεία.

Ρύθμιση Χρεών 2021: Οι βασικοί κανόνες

Η μηνιαία δόση αλλά και το ύψος του κουρέματος της οφειλής εξαρτάται από την αξία της περιουσίας καθώς ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον όσα αξίζει η κινητή ή ακίνητη περιουσία του.

Στη ρύθμιση εντάσσονται όσοι χρωστούν σε τουλάχιστον δύο πιστωτές με τη δόση να είναι 50 ευρώ για τον κάθε πιστωτή άρα τουλάχιστον 100 για τον κάθε οφειλέτη.

Ωστόσο για χρέη προς την Εφορία και τα ταμεία θα μπορεί να γίνει ένταξη ακόμα και να δεν υπάρχουν άλλες οφειλές.

Ρύθμιση Χρεών 2021: Ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης

Εκτός ρύθμισης θα βρεθούν πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες καθώς έχουν χρέη μικρότερα από 10.000 ευρώ.

Ωστόσο όπως σημειώνεται οι περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ οπότε πρακτικά δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.

Παράλληλα όλοι όσοι έχουν οφειλές ως και 1.500 ευρώ, με το πλάνο των 24 ή 48 δόσεων μπορούν να αποπληρώσουν με την ελάχιστη μηνιαία δόση στα 50 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με οφειλέτες που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τη ρύθμιση αλλά χρωστούν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να μπορούν να καταστούν κι εκείνοι δικαιούχοι.

Ρύθμιση Χρεών 2021: «Κλειδί» οι τράπεζες

Στον… παράδεισο της ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο και τα ταμεία έως και σε 240 δόσεις θα μπορούν να φθάσουν από την Τρίτη, 1η Ιουνίου οι υπερχρεωμένοι πολίτες, καθώς τίθεται σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό νόμο. Όμως, τα… κλειδιά του παραδείσου θα κρατούν οι τράπεζες, χωρίς την έγκριση των οποίων δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται τα χρέη στο Δημόσιο.

Ο πτωχευτικός νόμος περνά τώρα στο δεύτερο στάδιο της εφαρμογής του, καλύπτοντας πλέον μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 700.000 ευρώ, επαγγελματίες και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ήδη από τον Μάρτιο έχει τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ρυθμισθούν για πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο από όσο προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάλογα με το οικονομικό προφίλ κάθε δανειολήπτη, ο αριθμός των δόσεων θα προσαρμόζεται κατάλληλα, φθάνοντας, σε ακραίες περιπτώσεις έως και τις 240 δόσεις.

Όμως, ο νέος μηχανισμός δεν αποτελεί μια εναλλακτική λύση για όσους χρωστούν μόνο σε Δημόσιο και ταμεία, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος 20ετίας, παρακάμπτοντας τις τακτικές ρυθμίσεις που προσφέρονται. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που προσανατολίζεται να καλύψει μόνο εκείνους που χρωστούν ταυτόχρονα σε τράπεζες, ή άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα χρέη πρέπει να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα φορέα σε ποσοστό άνω του 90%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να υπάρχουν χρέη στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν θέση… βασιλιά στο νέο σύστημα, αφού έχουν δικαίωμα, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν μια πρόταση ρύθμισης χρεών από δανειολήπτη, ενώ μπορούν ακόμη και να μην απαντήσουν καν. Μόνο εάν οι τράπεζες, ή τα funds διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αποδεχθούν μια ρύθμιση, ενεργοποιείται η διαδικασία για τη ρύθμιση και των υπόλοιπων χρεών στο Δημόσιο και τα ταμεία.Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση ίσχυε και στο παρελθόν (ν. 4469/2017), αλλά η εφαρμογή της ήταν τελικά περιορισμένη, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς οι τράπεζες.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν για τον νέο μηχανισμό ότι:

Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι σε καθυστέρηση, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία εξόφλησης και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί οι οφειλέτες μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο σε δύο μήνες.

Η λύση θα δίνεται αυτοματοποιημένα με βάση ειδικό αλγόριθμο, που θα υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο θα καθορίζεται αν η εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ταμεία θα γίνεται σε 240 ή λιγότερες δόσεις (για τα χρέη σε τράπεζες δεν υπάρχει αντίστοιχο πλαφόν δόσεων). Όσοι δεν μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους με αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να απευθύνονται στις εφορίες και τα ταμεία για ρυθμίσεις με βάση το ισχύον πλαίσιο σε 24 – 48 δόσεις.

Ο οφειλέτης δεν μπορεί να επιλέξει ποια χρέη του θα ρυθμίσει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Είναι υποχρεωμένος να δεχθεί μια ρύθμιση όλων των οφειλών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει δάνειά τους με τις τράπεζες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να ρυθμίσουν και τα χρέη σε εφορίες και ταμεία.

Η υποβολή αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν αναστέλλει πλήρως τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Μπορεί να διενεργηθεί πλειστηριασμός, ο οποίος είχε προγραμματισθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη καθώς και οποιαδήποτε προπαρασκευαστική διαδικαστική ενέργεια.

Η διαδικασία μπορεί να κινηθεί και αντίστροφα, δηλαδή το Δημόσιο, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ή οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν να κινήσουν τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, κοινοποιώντας στον οφειλέτη με ηλεκτρονική επιστολή ή με δικαστικό επιμελητή ή με συστημένη επιστολή τη σχετική αίτησή τους.

Exit mobile version