4 Ιανουαρίου, 2025

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 αιχμαλώτους πολέμου

Συγκινητικές στιγμές για τους στρατιώτες που επέστρεψαν στις οικογένειές τους

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, με τη συγκίνηση να είναι εμφανής στα πρόσωπα όλων.

Συγκινητικές στιγμές για τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν

«Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Δεν έχω λόγια», λέει ο Ουκρανός στρατιώτης, Γιαβάν. «Είμαι ευτυχισμένος, δεν καταλαβαίνω πραγματικά ότι είμαι ελεύθερος. Παρόλο που το περίμενα κάθε λεπτό και με περίμενε και η οικογένειά μου. Σήμερα είναι τα δεύτερα γενέθλιά μου, σαν να γεννιέμαι εκ νέου», τονίζει ο Αλεξάντερ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αντάλλαξε 150 Ουκρανούς στρατιώτες αιχμαλώτους με ισάριθμους Ρώσους, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποστηρίζει ότι 189 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία εξαπέλυσε βροχή επιθέσεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά 68 ουκρανικά drones καταστράφηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσε πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη δυτική Ρωσία. Ο περιφερειάρχης της Γιάρτσεβα, Βασίλι Ανόχιν, σημείωσε ότι «σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το κουφάρι ενός από τα drones κατέπεσε στο περίβολο εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου, προκαλώντας διαρροή καυσίμου και πυρκαγιά.

Η Ρωσία απάντησε με πυραύλους κίνζαλ κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων, με την Ουκρανία να τονίζει ότι απέκρουσε την επίθεση. Μάλιστα, συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε ιδιωτικό κτίριο της ουκρανικής πρωτεύουσας, με τον Άντον Γερασένκο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, να δηλώνει ότι «ένα ρωσικό ελικόπτερο Μi-8 καταστράφηκε, χρησιμποιώντας ένα θαλάσσιο drone Magura V5 για πρώτη φορά στην κόσμο. Ένα άλλο παρόμοιο ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε και κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο της έδρας του».

Οι ευχές του Πούτιν και η τοποθέτηση του Σι Τζινπίνγκ

Λίγη πριν τον ερχομό του 2025, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ευχές, με τον Σι Τζινπίνγκ να τονίζει ότι η Κίνα θα προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη. «Η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν πάντα χέρι – χέρι, ακολουθώντας τον σωστό δρόμο, χωρίς να σχηματίζουν συμμαχίες, χωρίς αντιπαράθεση και χωρίς να ενεργούν εναντίον τρίτων. Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και ο συντονισμός των θέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ανεβαίνει τακτικά σε υψηλότερα επίπεδα», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.

Επίσης, ο Πούτιν έστειλε ευχές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και τον Γκέρχαλντ Σρέντερ (πρώην καγκελάριος Γερμανίας).

Η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η Σλοβακία και η Αυστρία που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις από την διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην αγορά.

Η τιμή στο Title Transfer Facility, ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης στις Κάτω Χώρες που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκε μόνο ελαφρώς σήμερα Τρίτη στα 48,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει και το όριο των 50 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2023.

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα είχε πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία

Η Μόσχα έχει χάσει το καθοριστικό μερίδιο της στις προμήθειες των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους αντιπάλους της όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Νορβηγία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να σταματήσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κρατική εταιρεία Gazprom, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, μόνο το 2023 υπέστη απώλειες της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν οι πρώτες ετήσιες απώλειες που έχει καταγράψει από το 1999.

Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, σε έξαρση του πληθωρισμού και σε επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.

Παρόλο που η Ευρώπη έσπευσε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιδείνωσε τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της και ιδίως για το βιομηχανικό μέλλον της Γερμανίας.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση ανάλωσαν μισό αιώνα για να αποκτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, που στο απόγειο του έφθασε το 35%, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστρεψε σχεδόν αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα για την Gazprom.

Οι περισσότερες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν σταματήσει συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής Γιαμάλ-Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής που ανατινάχθηκε το 2022.

Ο αγωγός που κατασκευάστηκε επί σοβιετικής εποχής μεταφέρει μέσω της Ουκρανίας και συγκεκριμένα μέσω της πόλης Σούντζα που τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο Ουκρανών στρατιωτών, φυσικό αέριο στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας στη Σλοβακία. Στη Σλοβακία, ο αγωγός αερίου χωρίζεται σε διακλαδώσεις που κατευθύνονται στην Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία.

Το Κίεβο έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία διαμετακόμισης.

Η Ουκρανία θα χάσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει ετησίως ως τέλη από τη Ρωσία, ενώ η Gazprom θα χάσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης είναι απίθανο να προκαλέσει επανάληψη του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς οι εναπομείνασες ποσότητες είναι σχετικά μικρές.

Η Ρωσία έστειλε περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023 – μόνο το 8% της μέγιστης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το 2018-2019.

Η Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 37,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα σε σύγκριση με 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα που έστειλε την Δευτέρα.

Η διακοπή των προμηθειών μέσω της Ουκρανίας θα είναι σημαντικό πλήγμα για τη Μολδαβία, μια χώρα που κάποτε αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ουγγαρίαθα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από το νότο, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού TurkStream της Μαύρης Θάλασσας, αν και επιθυμούσε να διατηρήσει και την ουκρανική διαδρομή.

Reduce bounce rates