15 Απριλίου, 2024

Ραγδαίες εξελίξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι αλλάζει

Παράταση αναμένεται να δοθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία κανονικά θα έληγε σε μία εβδομάδα, στις 30 Απριλίου δηλαδή. Παρά τις αρχικές αρνήσεις της Κυβέρνησης, σήμερα αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την τελική απόφαση της παράτασης και της διάρκειας αυτής.

Εκτιμάται ότι η Αθήνα θα κερδίσει μια παράταση 4 μηνών η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταλήξει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς στο τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι, για να ενεργοποιηθεί ενδεχομένως από το φθινόπωρο. Άλλωστε, τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά και σταματάει να χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου για τον νέο πτωχευτικό διορθώνεται συνεχώς μετά και τις παρατηρήσεις των τραπεζών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέσω ανταλλαγής e-mail και τηλεδιασκέψεων.

Σήμερα, πάντως, ολοκληρώνονται οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Με μια θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).

Πρώτη κατοικία

Εκτός από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της 6ης αξιολόγησης, οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτήν όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η αγορά ενέργειας έχουν μπει προς το παρόν στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Έτσι, στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για 4 μήνες, αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την έκτη αξιολόγηση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.