29 Μαρτίου, 2024

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ! ΈΡΧΕΤΑΙ “ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ”: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

‘Ζοφερές” οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Για δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από 5% έως 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.

Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011.

Ταυτόχρονα, Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προωθούν σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων, τα οποία όμως κρίνονται ανεπαρκή σε μία περίοδο κατά την οποία συνειδητά έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός Covid19. Το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid19 φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του παγκοσμίως και επομένως περιμένουμε την πτώση, αλλά τα κακά νέα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πως «αυτή η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού “ό,τι χρειαστεί” για να διασωθεί η ενότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την ένωση.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Προβλέψεις «σοκ» για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, εμπεριέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtualy).

Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής, το 2020, εξαιτίας της κρίσης από τον κορονοϊού. Παράλληλα το Ταμείο συγκρίνει την παρούσα κρίση με αυτή του 1929 και το μεγάλο κραχ. 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η ύφεση υπολογίζεται στο 10%, ενώ παράλληλα βλέπει έκρηξη στην ανεργία στο 22,3%. Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει να σβήνεται η ζημιά μέσα στο 2021. Συγκριμένα εκτιμά ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι 5,1% και η ανεργία υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ανεργία ήταν στο 17,3%.

Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021. 

Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:

  • Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. 

Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.

  • Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορωνοϊού.

  • Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016.   

Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες!