8 Ιουλίου, 2024

Προολυμπιακό τουρνουά: Η Εθνική «καθάρισε» την Αίγυπτο στο δεύτερο ημίχρονο και ετοιμάζεται για Ντόντσιτς

Ελλάδα – Αίγυπτος (copyright FIBA)

Η Επίσημη Αγαπημένη, που παρατάχθηκε στο γήπεδο χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο βρήκε απέναντί της μία ομάδα με περιορισμένο ταλέντο αλλά περίσσιο πάθος που την ανάγκασε να προβληματιστεί για περίπου 25 λεπτά

Σε ένα πολύ καλό τεστ για την Εθνική Ομάδα εξελίχθηκε η αναμέτρηση με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων για το Προολυμπιακό τουρνουά. Η Επίσημη Αγαπημένη, που παρατάχθηκε στο γήπεδο χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για λόγους ξεκούρασης βρήκε απέναντί της μία ομάδα με περιορισμένο ταλέντο αλλά περίσσιο πάθος που την ανάγκασε να προβληματιστεί για περίπου 25 λεπτά. Τελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφυγε από το ΣΕΦ με μία άνετη νίκη (93 – 71) και πλέον στρέφει το βλέμμα της στην Σλοβενία του Λούκα Ντόνσιτς, την οποία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του τουρνουά το Σάββατο (17:30).

Οι Έλληνες διεθνείς προβληματιστηκαν απέναντί στην ζώνη της ομάδας του Χένρικ Ρεντλ, ενώ στο δεύτερο δεκάλεπτο δέχθηκαν πολλά εύκολα καλάθια, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους να «μπούνε» στο ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική επέστρεψε από τα αποδυτήρια με άλλη διάθεση και μαζί της επέστρεψε και η άμυνα και η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Η Εθνική τελικά είχε πέντε παίκτες διψήφιους σε πόντους (Παπαγιάννης 16π., Μήτογλου 16π., Παπανικολάου 15π., Χαραλαμπόπουλος 13π., Λαρεντζάκης 12π.) και πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας.

Στα δυσάρεστα της αναμέτρησης ο τραυματισμός του Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποχώρησε από το παρκέ λίγο πριν από το ημίχρονο και δεν επέστρεψε. Μάλιστα μαζί του στα αποδυτήρια έμειναν για αρκετή ώρα ο Γιάννης και ο Θανάσης.

Ελλάδα - Αίγυπτος (copyright FIBA)
Ελλάδα – Αίγυπτος (copyright FIBA)

Ο αγώνας

Η Εθνική ομάδα έδειξε από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα ότι ήθελε από νωρίς να τελειώνει γρήγορα με τους φιλοτιμους μεν αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων Αιγύπτιους. Με τους Παπανικολάου και Γουόκαπ να σκοράρουν και τον Καλάθη να δημιουργεί, η διαφορά έφτασε στο 18 – 4 με το ρολόι να δείχνει 3:34 πριν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος. Ωστόσο οι Αιγύπτιοι ήταν αποφασισμένοι να «παλέψουν» το παιχνίδι. Με συνεχόμενα καλάθια του Αχμέντ Μέτγουαλι πλησίασαν στο σκορ, με το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 20-12 υπέρ της Επίσημης Αγαπημένης.

Η δεύτερη περίοδος ήρθε να δώσει ένα καλό μάθημα στον Βασίλη Σπανούλη και στους παίκτες της Εθνικής μας ομάδας. Η γαλανόλευκη επίθεση προβληματίστηκε από την ζώνη των Αιγυπτίων, αλλά το πραγματικό πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του στην άλλη πλευρά του παρκέ. Οι παίκτες του Χεντρικ Ροντλ σκόραραν 7 φορές μέσα από το γαλανόλευκο ζωγραφιστό με την Εθνική ομάδα να μην βγάζει τη συνηθισμένη ενέργεια στα μετόπισθεν, ενώ τόσο η προσωπική όσο και η ομαδική άμυνα δεν ήταν «εκεί». Τα καλάθια του Παπαγιάννη κράτησαν την Εθνική σε θέση οδηγού, αλλά η διαφορά είχε πλέον εξαφανιστεί με την Αίγυπτο να «κερδίζει» το ημίχρονο με 26 – 22 και να στέλνει τους παίκτες του Βασίλη Σπανούλη στα αποδυτήρια με την ισχνή διαφορά των 4 πόντων (42-38).

Επέστρεψε από τα αποδυτήρια και μαζί της επέστρεψε και η άμυνα

Μετά την ανάπαυλα, η Εθνική εμφάνισε στο γήπεδο τον μαχητικό της χαρακτήρα και «καθάρισε» τους Αιγύπτιους. Κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα (με τον Χαραλαμπόπουλο σαν «σκαλοπάτι» στο high post, ενώ η τριπλέτα ΚαλάθηΓουόκαπΠαπανικολάου έβαλε «τάξη» στα μετόπισθεν πιέζοντας τα γκαρντ των Αιγυπτίων με αποτέλεσμα να προκαλέσει κακές εκτελέσεις στο τέλος του χρόνου αλλά και λάθη που έφεραν εύκολους πόντους στον αινιδιασμό. Μέσα σε 2 λεπτά, η διαφορά ανέβηκε ξανά σε διψήφιο αριθμό (51-41 στο 8:04) και παρέμεινε εκεί με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 68 – 52 υπέρ της Εθνικής μας ομάδας.

Η τέταρτη περίοδος ήταν παράσταση για έναν μόνο ρόλο με τους παίκτες της Εθνικής να σκοράρουν αποκλειστικά με τρίποντα για εννέα λεπτά! Το τελικό σκορ (93-71) αποτυπώνει με σαφήνεια την διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων, αλλά γρήγορα θα ξεχαστεί αν η Εθνική δεν καταφέρει να φύγει με δύο νίκες από το ΣΕΦ το Σάββατο και την Κυριακή ώστε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Τα δεκάλεπτα: 20-12, 42-38, 68-52, 93-71

Οι ημιτελικοί και οι βαθμολογίες

Το άλλο ζευγάρι, από το οποίο θα προκύψει ο δεύτερος φιναλίστ, είναι μεταξύ της Κροατίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

  • Ελλάδα – Σλοβενία (6/7, 17:30, ΕΡΤ1, Novasports Start)
  • Δομινικανή Δημοκρατία – Κροατία (6/7, 21:00, ΕΡΤ3, Novasports Start)

Η τελική βαθμολογία του Group A

  1. Κροατία 3 (1-1, +12)
  2. Σλοβενία 3 (1-1, +10)
  3. Νέα Ζηλανδία 3 (1-1, -22)

Η τελική βαθμολογία του Group B

  1. Ελλάδα 4 (2-0)
  2. Δομινικανή Δημοκρατία 3 (1-1)
  3. Αίγυπτος 2 (0-2)

Τα στατιστικά του αγώνα

Στατιστικά
Στατιστικά
Στατιστικά
Στατιστικά

Προολυμπιακό τουρνουά 2024: Το πρόγραμμα των ημιτελικών

Η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς στον πρώτο ημιτελικό της του Σαββάτου (6/7, 17:30), ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ της Κροατίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας (6/7, 21:00). Μόνο οι νικητές θα διεκδικήσουν το μοναδικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (7/7, 21:00).

Ημιτελικοί – Σάββατο 6/7

  • 17:30 Ελλάδα – Σλοβενία
  • 21:00 Δομινικανή Δημοκρατία – Κροατία

Τελικός : Κυριακή 7/7 (21:00)

Reduce bounce rates