20 Ιουνίου, 2024

Προκαλεί ο Ερντογάν ανήμερα της άλωσης της Πόλης: «Η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, κληρονομιά των προγόνων μας και έτσι θα μείνει για πάντα»

«Λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της»

Από Εύη Κουρίδου

Πορκλητικές δηλώσεις έκανε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «λυτρώσαμε την Αγία Σοφία απο τα δεσμά της και την ανοίξαμε για προσευχή», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «μια από τις πιο σπουδαίες νίκες της παγκόσμιας και της τουρκικής ιστορίας».

«Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξαν ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και οι ηρωικοί στρατιώτες του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μας δίνει σήμερα έμπνευση για την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι: «για να κατανοήσουμε το πνεύμα της κατάκτησης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη αυτή η ευλογημένη νίκη. Μετά την κατάκτηση, η οποία επέτρεψε στο αγαπημένο μας έθνος να ριζώσει σε μια ήπειρο με τη στρατιωτική ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του ηρωικού στρατού μας, η Κωνσταντινούπολη κατέστη ένα κέντρο όπου ζούσαν μαζί διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί χάρη στην ανεκτικότητα και τη δίκαιη διοίκηση του μεγάλου κρατικού άνδρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Κωνσταντινούπολη «φέρει τα ίχνη της ιστορίας της μέχρι σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών πόλεων του κόσμου ως επιχειρηματικό, οικονομικό, εμπορικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Τουρκίας».

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

«Με αφορμή την 571η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μνημονεύω με ευσπλαχνία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και τους αγαπητούς μας μάρτυρες που μας άφησαν κληρονομιά αυτή τη μοναδικής ομορφιάς παγκόσμια πόλη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Επιπλέον, μιλώντας σήμερα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δε θα επιτρέψουμε η Κωνσταντινούπολη να αποκοπεί από το πνεύμα της κατάκτησης και του Πορθητή. Αν και ακόμη δεν το αποδέχονται μέχρι και σήμερα, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και με τη βοήθεια του Θεού θα μείνει έτσι για πάντα».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας: «Η Κωνσταντινούπολη είναι η κληρονομιά του Πορθητή και των προγόνων μας. Έτσι υπηρετήσαμε πάντα στην πόλη αυτή. Έτσι λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της και την ανοίξαμε για προσευχή, σύμφωνα πάντα με την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή».

Reduce bounce rates