Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή των διαπραγματεύσεων η Δύση απομονώνει με κυρώσεις τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή των διαπραγματεύσεων η Δύση απομονώνει με κυρώσεις τη Ρωσία

Στα σύνορα ΟυκρανίαςΛευκορωσίας στρέφονται τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη για την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνει την πίεση προς την ουκρανική πλευρά.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ», δήλωσε η ουκρανική προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το RT, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Γόμελ πόλη που ανήκει στη Λευκορωσία. Οι δύο αντιπροσωπείες αναζητούν ασφαλή διάδρομο για να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στο σημείο με ασφάλεια, από τη στιγμή που θα περάσει τα σύνορα.

Ασκεί πίεση η Μόσχα: Σε ετοιμότητα έθεσε τα πυρηνικά ο Πούτιν

Το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ έληγε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Μόσχα στο Κίεβο για να πει το «ναι» στις συνομιλίες, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τη στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις επιθετικές δηλώσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, σε μία κίνηση που προκάλεσε έντονη αντίδραση της Δύσης. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά», ανέφερε σχετικά ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για όλον τον κόσμο».

Οι δορυφορικές εικόνες του MAXAR οι οποίες συλλέχθηκαν στις 10.56 το πρωί της Κυριακής δείχνουν μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά

Η φάλαγγα εκτεινόταν για περισσότερα από 3,25 μίλια και περιείχε καύσιμα, υλικοτεχνική υποδομή και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό.

Εντείνονται οι κυρώσεις – Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία – Η Μόσχα απομονώνεται

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη με χρηματοδότηση των Βρυξελλών στην Ουκρανία ενώ είπε πως η θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Επίσης, δήλωσε ότι Η ΕΕ θα υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από την Ουκρανία χωρίς άσυλο για τρία χρόνια

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε. Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. «Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε και υπογράμμισε ότι «το Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους»

Αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις σημείωσε: «Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Exit mobile version