Θα το λατρέψετε
Σάββατο βράδυ σήμερα (23/11) και μια πραγματικά πεντανόστιμη συνταγή για γιουβέτσι προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν πρέπει να χάσετε.
Yλικά
Για το γιουβέτσι
- 1.200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
- 3 σκελ. σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 πράσο
- 2 κλων. μαϊντανό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 – 4 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα τριμμένη
Για το κριθαράκι
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ταμπονάρουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να λαδωθούν.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1½ λίτρο νερό.
Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
Δένουμε τα κοτσάνια μαϊντανού με ένα σπάγκο και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1,5 ώρα.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
Αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό.
Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι.
Ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.
Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά.
Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Το γιουβέτσι, σερβίρεται σχεδόν αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του.
Προτεινόμενο κομμάτι μοσχάρι είναι η ελιά με κόκκαλο ή χωρίς, και η καρδιά σπάλας.
Πηγή: Argiro.gr