30 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η δικαίωση για τις εκλογές και τα διλήμματα Ανδρουλάκη

Στον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης  (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΚοινοβουλευτικός συντάκτης

Δικαιωμένοι νιώθουν στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών

Δικαιωμένοι νιώθουν στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ακολούθησαν ένα δρόμο θεσμικό, ο οποίος αποδείχθηκε ο ενδεδειγμένος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αφενός με τα Τέμπη, αφετέρου με τις υποκλοπές αρχίζει να εμφανίζει σημάδια αποδρομής, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται, βέβαιο, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πιέσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τη Δευτέρα είναι πιθανώς να επισκεφτεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο ώστε να ενημερωθεί επισήμως για τον λόγο της παρακολούθησής του.

Κατόπιν, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό: «Θα ενημερώσω τον ελληνικό λαό. Θέλω στη θέση μου να έρθει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Έζησα αυτό που ζουν σε χώρες fail state της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής: Το θύμα να γίνεται θύτης». Σύμφωνα, άλλωστε, με στελέχη του κόμματος «το ζητούμενο είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η συνέπεια λόγων και πράξεων», κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Διλήμματα Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη έχουν μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δίνει το στίγμα του. «Το πρώτο επίδικο των ευρωεκλογών είναι ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει την πρωτοβουλία να φτιαχτεί το μέτωπο απέναντι στη συντηρητική παράταξη και να έχουμε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, κεντροαριστερά – κεντροδεξιά όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που θα εναλλάσσονται με δημοκρατικούς όρους στην εξουσία και δεν θα έχει κανείς το μονοπώλιο άρα και την αλαζονεία της εξουσίας», είπε χθες ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι αρχικά να βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Μια θέση που τουλάχιστον δημοσκοπικά φαίνεται πως χάσει. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το κόμμα έχει αρκετές φορές «υποκαταγραφεί» στο παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης: «Κατεβαίνω για αρχηγός το 2017, βγαίνει η πρώτη δημοσκόπηση, έβδομος. Το 2021, τρίτος και καταϊδρωμένος στις δημοσκοπήσεις και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν ο κ. Λοβέρδος. Κατά ένα “μαγικό” τρόπο πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν. Εκλογές του 2023, οι τελευταίες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ στο 8% και στο 9% αντίστοιχα, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και στο 27%. Όμως, η διαφορά των περίπου 19 μονάδων, τελικά ήταν 9».

Σήμερα η ΚΠΕ

Τέλος, σήμερα αναμένεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να μιλήσει στις 11.30 στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο δεν θα κλείσει αλλά θα μείνουν ανοικτές ελάχιστες θέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.