29 Απριλίου, 2024

«Παίρνει κεφάλια» ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ – Έθεσε εκτός Κ.Ο. τον βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν

Η ανακοίνωση του κόμματος για δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του

«Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του και για την οποία ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του κόμμα.

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα ΝΔ με 12,9%, στην δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανθεκτικός ο Μητσοτάκης

Ανθεκτική παραμένει η ΝΔ απέναντι στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αν και η δυναμική της έχει μία πτωτική πορεία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview για την POLITIC.

Από τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση σημειώνει κάθε μήνα απώλεια μιας μονάδας (Δεκ. 2023 31,2% – Απρ. 2024 27,1%).

Ωστόσο η ΝΔ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, αν και με απώλειες. Την ίδια στιγμή, αποτυπώνεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται μεταξύ του 10% και του 13%. Στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωεκλογές, προεξοφλείται οξυμένος ανταγωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καμφθούν οι όποιες εσωκομματικές αμφισβητήσεις.

Η Ελληνική Λύση συντηρεί το υψηλό ποσοστό της και δεδομένης της περισσότερο αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά και της προοπτικής της διάλυσης των Σπαρτιατών, δεν αποκλείεται να καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποτύπωση με τα ποσοστά των κομμάτων που λαμβάνουν κάτω του 3% (ΜέΡΑ 25, Φωνή Λογικής, Δημοκράτες, Δημιουργία Κοινότητα Πολιτών), αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μετρήσιμη η δυναμική τους. Η ΝΔ ανησυχεί άλλωστε για τους δυσαρεστημένους δεξιούς και για διαρροές, και για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ζάππειο συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας.

Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές

ΝΔ: 25% (από 24,7%)
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5% (από 12,2%)
ΠΑΣΟΚ: 11,4% (από 10,5%)
ΚΚΕ: 6,2% (από 6%)
Ελληνική Λύση: 10,6% (από 10,2%)
Νέα Αριστερά: 4,2% (από 3,9%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2,1%)
Σπαρτιάτες: 1,1% (από 1,5%)
ΝΙΚΗ: 3,9% (από 4,2%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 9,9% (από 15,1%).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκτίμηση εθνικών εκλογών

Στο 12,9% κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από το 16,3% της προηγούμενης έρευνας, όσον αφορά τις εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί από το 28,5% στο 27,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει από το 12,2% στο 14,2%. Μικρή άνοδο σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ από το 10,5% στο 11,5%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά.

Κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτικό σκηνικό

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ της πρωθυπουργικής του εικόνας, καθώς σε όλες τις έρευνες ο πρωθυπουργός παραμένει πρώτος σε καταλληλότητα, ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, με ποσοστό 40% (από το 41% του προηγούμενου μήνα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% (από το 14% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%. Αξιοσημείωτο είναι πως, για πρώτη φορά, το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του Κ. Μητσοτάκη (40%), με όποιους κινδύνους μπορεί να ελλοχεύουν για την πολιτική, όταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι ο «Κανένας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καρτέλα σύμφωνα με την οποία, κατά την εκτίμηση των πολιτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει περισσότερες πιθανότητες (28%) σε σύγκριση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη (18%), να κρατήσει τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων:

Μητσοτάκης: 37,1% (από 39,8%)
Κουτσούμπας: 32,4% (από 24,4%)
Κωνσταντοπούλου: 27,7% (από 17,1%)
Κασσελάκης: 26,9% (από 22,8%)
Βελόπουλος: 19,6% (ίδιο)
Ανδρουλάκης: 19,4% (από 14,5%)
Νατσιός: 13,1% (από 11,9%)
Στίγκας: 5% (από 7%)

6 στους 10 δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη για τα Τέμπη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαιτέρως καχύποπτοι ως προς τη δικαίωση που θα αποδοθεί και τη διαφάνεια που πλαισιώνει την υπόθεση των Τεμπών.

Ειδικότερα, επτά στους δέκα πολίτες (72%) πιστεύουν πως υπάρχει κάποια μορφή συγκάλυψης στη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ παράλληλα θεωρούν (70%) ότι μια ενδεχόμενη παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η υπόθεση των Τεμπών έχει επηρεάσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, με το 64% να δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ μόλις ένας/μία στους τρεις την εμπιστεύεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία», η πλειοψηφία των πολιτών (60%) είναι υπέρ της κατοχύρωσης. Ωστόσο, ένας στους τρεις τίθεται ενάντια σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και ένας στους δέκα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.