Οι σκέψεις των αγροτών για «τρακτέρ στη Βουλή» και η πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους δηλώνουν πως οδηγούνται οι αγρότες, καθώς μετά το τέλος του μεγάλου συλλαλητηρίου με περισσότερα από 350 τρακτέρ έξω από τη ΔΕΘ στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica, φάνηκε πως δεν υπάρχει ακόμα «σημείο επαφής» με την κυβέρνηση.

Και αν από το Μαξίμου δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, από την άλλη πλευρά λένε πως τα έξι αυτά μέτρα είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν καλύπτουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής.

YouTube player

Οι αγρότες τόνισαν ότι την Τρίτη (6/2, 12:00) σε παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν κάνουν «βήμα πίσω» στις διεκδικήσεις τους, αλλά και ότι είναι έτοιμοι για μια πανελλαδική κινητοποίηση με τα τρακτέρ να φτάνουν μέχρι τη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο πως το κλίμα από τη «μη συμφωνία» κυβέρνησης – αγροτών προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση, καθώς το Σάββατο (3/2) υπήρξε παρέλαση πολιτικών αρχηγών από την Agrotica την οποία επισκέτηκαν κατά σειρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,και ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσηςσηκώνοντας τους πολιτικούς τόνους.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει χρόνο από τους αγρότες και όχι να λύσει προβλήματα. Είστε αδικημένοι, έχετε κάθε δίκιο να είστε εξοργισμένοι, να είστε στα μπλόκα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης που στη συνέχεια φωτογραφήθηκε και πάνω σε τρακτέρ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που απάντησε μέσω καυστικής ανακοίνωσης: «Μιμούμενος τον προκάτοχό του στα φθηνά επικοινωνιακά σόου, ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε και αυτός σήμερα σε ένα τρακτέρ – μια ιστορία που επαναλαμβάνεται μονότονα σαν φάρσα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους, μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Εμείς έχουμε όραμα έναν πρωτογενή τομέα με εξωστρέφεια, που θα είναι πυρήνας της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που θα δώσει αξιοπρέπεια και προοπτική σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, για να μείνουν στον τόπο τους».

«Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πρέπει να παράγει. Είναι μία χώρα, η οποία πρέπει πρώτη να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει ανακοινώνοντας μέτρα, τα οποία είναι απολύτως ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε, Αλέξης Χαρίτσης.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο και συναίνεση: «Τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, του διαλόγου και της κοινωνικής ομαλότητας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας», ήταν το μήνυμα του κ. Αυγενάκη από την έκθεση που αύριο ρίχνει την αυλαία της.

Από την κυβέρνηση, προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους, τόσο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος («Έως 500.000 ευρώ η ενίσχυση στον β’ κύκλο κρατικής αρωγής»), ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης («μέσα στο μήνα ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες»), αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης («δεν υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε κάτι που δεν μπορούμε»), δίνοντας ο καθένας από την πλευρά του το στίγμα της στήριξης των αγροτών, σεβόμενοι το πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας.

«Επιστρέφουμε στα μπλόκα»

Πάντως, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα έξω από τον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συσπείρωσης, στέλνοντας το μήνυμα της επόμενης μέρας πως: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».

Αγρότες από τη ΘεσσαλίαΛάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία – αλλά και τη Νάουσα, τα Γρεβενά και τη Στερεά Ελλάδα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείσουν δρόμους. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Το «αγκάθι» της ενέργειας είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των αγροτικών διεκδικήσεων.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν οι ψαράδες, καθώς τα καΐκια τους ήταν παρατεταγμένα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλοί φοιτητές, δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

 

 

Exit mobile version