23 Νοεμβρίου, 2024

Οι κάτοικοι του Βλοχού, έναν χρόνο μετά, περιμένουν και φοβούνται: Η απειλή νέων πλημμύρων και η απογοήτευση από την κυβέρνηση

Η καταστροφή ακόμα ορατή στον Βλοχό (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασής τους, είναι το 60% (συνολικά 115 οικογένειες) των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασής τους, είναι το 60% (συνολικά 115 οικογένειες) των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας -χωριό που χτυπήθηκε πολύ σκληρά από τις πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου- που φοβούνται νέες καταστροφές και ζητούν να εγκατασταθούν σε κατοικίες στον Παλαμά.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος των κατοίκων που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης, Αθανάσιος Μπέης, «η κυβέρνηση περιμέναμε να λάβει αποφάσεις πιο άμεσα και πιο στοχευμένα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προφανώς, από τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Κατά τον ίδιο η ανησυχία για νέες πλημμύρες είναι διάχυτη μεταξύ των 115 οικογενειών που επιθυμούν τη μετεγκατάσταση. Μάλιστα, τους φόβους τους ενίσχυσε το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του περασμένου Μαρτίου, μετά από μια βροχόπτωση που δεν χαρακτηρίστηκε και ιδιαίτερα ισχυρή, το νερό πέρασε από τη βάση του αναχώματος που προστατεύει το χωριό.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι το χωριό μας θα πλημμυρίσει ξανά, αν σημειωθεί μία δυνατή βροχόπτωση. Αφενός τα απαραίτητα έργα προστασίας δεν έχουν γίνει και αφετέρου το ανάχωμα που κατασκευάστηκε, για να προστατεύει το χωριό, στήθηκε από πολύ πρόχειρα υλικά, μεταξύ των οποίων κοτρόνες. Την 1η Μαρτίου το νερό δεν πέρασε πάνω από το ανάχωμα αλλά από τη βάση του και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Πέντε ποταμοί περνούν από την περιοχή του Βλοχού και όλοι τους συγκλίνουν στις εκβολές του Πηνειού. Δυστυχώς, το χωριό μας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του Ενιπέα ποταμού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μπέης.

Αναμένεται η μελέτη των εμπειρογνωμόνων

Την 1η Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα της εταιρείας εμπειρογνωμόνων, που όρισε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφανθεί, αν οι κάτοικοι του Βλοχού πρέπει να μετεγκατασταθούν ή όχι. Σύμφωνα με τον κ. Μπέη, μία πρώτη εκτίμηση, με βάση τον προγραμματισμό, αναμένεται από τους εμπειρογνώμονες στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

«Προ δεκαημέρου είχε έρθει κυβερνητικό κλιμάκιο στον Παλαμά για το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων της Μεταμόρφωσης. Μας είπαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης τα αναμένουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου και εμείς περιμένουμε. Θέλουμε τη μετεγκατάσταση 115 οικογένειες, δηλαδή περίπου το 60% των κατοίκων του Βλοχού. Αποτελούμε την πλειοψηφία, αν και όχι τόσο ισχυρή και θέλουμε να εισακουστεί η γνώμη μας. Αν επιμείνουν στο να μη θέλουν να φύγουν οι υπόλοιποι κάτοικοι, ας γίνει μερική μετεγκατάσταση. Υπάρχει ένας φόβος σε αυτούς που θέλουν να παραμείνουν ότι, αν φύγουμε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των περιουσιών μας στο Βλοχό. Όμως, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το ξέρουμε ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης θα προκαλέσει πολιτικές και νομικές αντιδράσεις και ενστάσεις αλλά πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει, να μην ζήσουμε ξανά μία νέα πλημμύρα και να μην κινδυνεύσει για μία ακόμα φορά η ζωή μας», τονίζει ο κ. Μπέης.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για μετεγκατάσταση των κατοίκων του Βλοχού και η δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα συμβάλλει, σε ό,τι χρειαστεί.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλία, έγιναν δύο συγκεντρώσεις στον Βλοχό. Τη μία διοργάνωσαν, αυτοί που επιθυμούν τη μετεγκατάσταση και τη δεύτερη, όσοι αντιδρούν σε αυτήν.

Ο πρωθυπουργός δεν πέρασε από τον Βλοχό, όμως, εκπρόσωποι των επιθυμούντων τη μετεγκατάσταση συναντήθηκαν μαζί του στη Μεταμόρφωση.

«Του παραδώσαμε έναν φάκελο με όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για την υπόθεση. Καλείται ο πρωθυπουργός αρχικά να πάρει την πολιτική απόφαση και μετά θα περιμένουμε τη μελέτη, ώστε πλέον με επιστημονικό υπόβαθρο να κατευθυνθούν σε αυτό που θεωρούν σωστό», αναφέρει ο κ. Μπέης.

Reduce bounce rates