6 Οκτωβρίου, 2024

Οι φωνές άρχισαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός ΝΔ: Το αίτημα για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και… η βιασύνη να τελειώσει η κουβέντα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Το έντονο παρασκήνιο ήδη άρχισε ως πρόκληση για τον πρωθυπουργό μετά τις Ευεωεκλογές

Από Ραφαήλ Αλαγάς

Είναι η πρώτη φορά, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει φωνές, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με την κουβέντα να έχει αρχίσει να «φουντώνει» με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άνοιξαν και δημόσια τη συζήτηση για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο, παρότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει πως θα προτιμούσε υποψήφια ξανά τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώστε να κάνει μια δεύτερη θητεία. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «γαλάζιοι» ζητούσαν επιστροφή στις ρίζες και την προσέγγιση ενός παραδοσιακού κοινού.

Τα σενάρια… άρχισαν, η κυβέρνηση θέλει να τα τελειώσει

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και μια αναφορά του βουλευτή Γιώργου Βλάχου στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος φέρεται να είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση του σε θέματα που δεν έχουν εξηγηθεί αναλυτικά (αναφορά που φαίνεται πως πηγαίνει και στη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας).

Ακολούθησε μία σειρά δηλώσεων από «γαλάζιους», που έδειχναν πως θα ήθελαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κατσανιώτης, που έκανε ένα ακόμα βήμα λέγοντας πως η κυρία Σακελλαροπούλου έχει κάνει έναν κύκλο που θεωρεί πως πρέπει να κλείσει. Αρνητικός σε μία νέα θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου είναι και ο Θόδωρος Καράογλου, που σημείωσε πως η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λάθος με την παρουσία της στο επινίκιο γλέντι (σημείωση : μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια) καθώς ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι σύμβολο ενότητας.

Από την πλευρά του ο Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε πως ιστορικά «όσοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προέρχονταν από την πολιτική, πρόσφεραν κάτι πολύ παραπάνω στο θεσμό από αυτούς που δεν προέρχονταν από την πολιτική. Ίσως πρέπει να πάμε σε επιλογές προσώπων που να προέρχονται από την πολιτική». Μάλιστα προσέθεσε πως «και πολιτικοί από τον άλλο χώρο θα μπορούσαν αλλά κι εμείς έχουμε πάρα πολλούς από την παράταξή μας». Ανάλογες τοποθετήσεις υπήρξαν και από κάποιους άλλους βουλευτές, πρωτίστως από όσους θα ήθελαν μία στροφή προς τα δεξιά.

Να σημειωθεί εδώ πως σε τοποθετήσεις τους γαλάζιοι βουλευτές έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάποιος εκ των πρώην πρωθυπουργών (δηλαδή είτε ο Κώστας Καραμανλής είτε ο Αντώνης Σαμαράς). Υπενθυμίζεται βέβαια εδώ πως την Δευτέρα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν… μηνύματα προς το Μαξίμου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τους τελευταίους μήνες έχει διαφωνήσει ανοιχτά με κυβερνητικές αποφάσεις. Στην εκδήλωση της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως δεν θα διαπραγματευτεί τις θέσεις του για κανένα «μεγάλο αξίωμα». Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δέχεται ερώτηση για το αν έχει προτείνει ο πρωθυπουργός κάποια μεγάλη θέση τον κ. Σαμαρά και να απαντά «δεν γνωρίζω καμιά πρόταση. Όχι. Και νομίζω ότι θα το γνώριζα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»

Ένα πρόσωπο που επίσης έχει ακουστεί είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρώιμη, καθώς μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει εκ νέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση, καθώς θεωρούν πως είναι νωρίς για να ληφθεί οριστική απόφαση. «Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει ένα κορυφαίο αξίωμα. Έχουμε απόλυτο σεβασμό και στον θεσμό και στο πρόσωπο και θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη, αντιπαραγωγική, αλλά και νομίζω προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μια συζήτηση αρκετούς μήνες πριν τη σχετική απόφαση πρότασης και στη συνέχεια ψήφισης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στο Μαξίμου δεν βιάζονται να πάρουν τις τελικές αποφάσεις, καθώς θέλουν να ζυγίσουν με προσοχή όλα τα δεδομένα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει σε μια συζήτηση για στροφή στα δεξιά και μιλά διαρκώς για μια πορεία μπροστά.

Στο κυβερνών κόμμα από τη μία πλευρά δεν θέλουν να δείξουν πως «πιέζονται» από βουλευτές για επιστροφή στις.. ρίζες. Από την άλλη βέβαια πλευρά δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε μια ψηφοφορία που θα υπάρξουν γαλάζιες διαφοροποιήσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία. Βέβαια σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.

Reduce bounce rates