17 Μαΐου, 2024

Νετανιάχου: Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός – Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που καταγράφηκε πριν από τη συνεδρίαση χαρακτήρισε την επιστροφή των ομήρων ως «ιερό και κορυφαίο στόχο».

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης για την έγκριση της συμφωνίας για τους ομήρους, ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων.

Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός».

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ μίλησε επίσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Οι τελευταίες πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις

Τριάντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες δώδεκα γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ προς έγκριση από τη Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς την ημέρα της εισβολής στο ισραηλινό έδαφος.

Νωρίτερα, η Jerusalem Post, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, μετέδωσε ότι η κατάπαυση του πυρός  μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες. Ωστόσο, η Haaretz κάνει λόγο για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του – με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση, η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε νέα ανταλλαγή κρατουμένων/ομήρων.

Μεσολαβούν ΗΠΑ και Κατάρ

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και τη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προβλέπει και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επιτρέψει επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Μπάιντεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

«Εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους ομήρους έξω εδώ και εβδομάδες. Τώρα είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Θα μπορούσαμε να φέρουμε σύντομα κάποιους από αυτούς τους ομήρους στην πατρίδα, αλλά τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνουν όλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η συμφωνία που συζητείται θα προβλέπει την απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων της Χαμάς, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια παύση των μαχών για τέσσερις ή πέντε ημέρες.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ακόμη έγκριση που πρέπει να επιτευχθεί. Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».