29 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Κλειδώνει η συνάντηση, πιθανότερη ημέρα η Τρίτη

Μητσοτάκης – Ερντογάν/AP Photo

Να επισημανθεί εδώ πως έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε η Αδαμαντία Λιόλιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η πιθανότερη ημέρα για τη συνάντηση είναι η Τρίτη. Η ακριβής ώρα δεν έχει κλειδώσει, αλλά το πιθανότερο είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί το απόγευμα (ώρα Τουρκίας).

Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, στόχος είναι να συζητηθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Παράλληλα ένα από τα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό μετά και την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση στο θέμα. Πάντως το πιθανότερο είναι και η συνάντηση των δύο ηγετών – που είναι η έκτη τον τελευταίο χρόνο – θα εστιάσει σε μια πιο γενική ατζέντα και η συζήτηση για τα δύσκολα θέματα θα πάει για αργότερα.

Να επισημανθεί εδώ πως έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση. Με βάση πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στη γνωστή ρητορική του και ετοιμάζεται να ζητήσει στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώριση των κατεχόμενων.

Σαφής είναι η θέση της ελληνικής πλευράς και υπογραμμίζεται εμφατικά πως είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Να σημειωθεί εδώ πως στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου.

Reduce bounce rates