19 Μαΐου, 2024

ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ!: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΧ ΑΠΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ – ΌΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα χωρίς ΙΧ, δηλαδή με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για συγκεκριμένες ώρες, φαίνεται ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τηρηθούν χωρίς εξαιρέσεις τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα.

Σε περίπτωση που το μέτρο ισχύσει,αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει απαγόρευση μετακίνησης των ΙΧ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και κλείνουν τα καταστήματα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις πιστών προς εκκλησίες για την Ανάσταση, αλλά και την Κυριακή σε σπίτι συγγενών και φίλων. Με την απαγόρευση θα μπορούσε να ελεγχθεί έτι περαιτέρω η μετακίνηση μεγάλης μερίδας πολιτών που θα θελήσουν με διάφορους τρόπους να σπάσουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αλλωστε, η μεγάλη αγωνία των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι μήπως υπάρξουν πιστοί που θα σπεύσουν στα προαύλια εκκλησιών προκειμένου να πάρουν το Αγιο Φως. Οπως επίσης φοβούνται και τον συγχρωτισμό πολλών ατόμων μαζί σε σπίτια προκειμένου να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία και να κάνουν πολυπληθή τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα ιδιαίτερα τσουχτερά, ακόμη και αφαίρεση πινακίδων.

Πέτσας: «Εάν χρειαστεί θα λάβουμε και πιο αυστηρά μέτρα»

Την εφαρμογή του σχεδίου ενισχύουν και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε πως «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».

«Τα έχουμε πάει εξαιρετικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθαρχεί» είπε, προσθέτοντας ωστόσο, πώς «εάν χρειαστεί, θα λάβουμε και πιο αυστηρά μέτρα», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο MEGA προσθέτοντας πως ελπίζει να μην χρειαστεί να ληφθούν κι άλλα μέτρα.

Τα τριπλό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό και για να μην επιτραπεί σε κανέναν ανεγκέφαλο να καταστρέψει ότι με κόπο έχουν χτίσει, η ΕΛ.ΑΣ προσανατολίζεται σε τρία ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα βρίσκονται σε εφαρμογή όλη όλη την Μεγάλη Εβδομάδα με κορύφωση την Κυριακή του Πάσχα.

Αρχικά το πρώτο σχέδιο θα αφορά το πασχαλινό τραπέζι και θα προβλέπει σχέδια και αυξημένες περιπολίες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα τροφίμων για όλους όσους θέλουν να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι.

Αρχικά υπάρχει ειδικό σχέδιο για την Βαρβάκειο Αγορά. Η είσοδος θα γίνεται από την οδό Αρμοδίου ανά 10 άτομα και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν τόσοι θα εισέρχονται. Μάλιστα οι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω από την αγορά προκειμένου να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, θα υπάρξει και αύξηση των περιπολιών σε κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, με σκοπό την τήρηση των αποστάσεων και την αποτροπή των ληστειών καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Από κει και πέρα, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο σχέδιο που θα αφορά τους ναούς, αφού στην αστυνομία φοβούνται «αντάρτικο» στις απαγορεύσεις της περιφοράς του Επιταφίου και της λήψης της Θείας Κοινωνίας, όπως συνέβη πρόσφατα σε Κουκάκι και Κέρκυρα.

Έτσι προβλέπονται αυξημένες περιπολίες έξω από ναούς και έλεγχοι διαδικτυακών συνδέσμων για μαζικά καλέσματα πιστών όπως είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα λάβει χώρα το τελευταίο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους για μεγάλες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκουν να αποτρέψουν μία μεγάλη πασχαλινή έξοδο εντός της πόλης και θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις με συστάσεις ακόμα και αν χρειαστεί αυτές να γίνουν σε αυλές και ταράτσες!

Εντατικοί έλεγχοι τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:

  • Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.
  • Οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα.
  • Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.
Reduce bounce rates