Μεταναστευτικό (AP)
Η ισλαμιστική τρομοκρατία βασικό επιχείρημα της Γερμανίας για την αναστολή της συνθήκης Σενγκεν
Αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα, απελάσεις express στις χώρες προέλευσης για τους αιτούντες άσυλο με βαρύ ποινικό παρελθόν αλλά και περισσότερες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου με επιστροφή στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ θέτει η Γερμανία.
Η Ελλάδα μαζί με τις Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Μάλτα στέκονται απέναντι στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μονομερή παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν από το Βερολίνο.
Για τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης από εδώ και πέρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αδαμαντία Λιόλιου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σήμερα (13/09), ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης διαμήνυσε ότι η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δε θα πιεστεί όπως έχει πιεστεί στο παρελθόν.
Συμμαχίες ανάχωμα απέναντι στη Γερμανία
Σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής, με τις οποίες βέβαια υπάρχουν κοινά συμφέροντα, η Ελλάδα προσπαθεί να στήσει ένα ανάχωμα απέναντι στη Γερμανία, καθώς με τα νέα μέτρα οδηγούμαστε σε κλείσιμο των συνόρων της. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει η χώρα μας -σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής- να μπλοκάρει ένα ντόμινο εξελίξεων που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η ίδια τακτική και από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, και η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τις ίδιες πρακτικές. Με ένα νέο μορατόριουμ η Γερμανία λαμβάνει μέτρα που οδηγούν στο κλείσιμο των συνόρων και, ουσιαστικά σε διαδικασίες- express για τις απελάσεις αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους, ακόμα και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που εξετάζει και αιτείται ουσιαστικά από την ΕΕ η Αθήνα, είναι περισσότερα κονδύλια προς την Τουρκία, ώστε οι αρχές εκεί να μπορούν να διαχειριστούν τους μετανάστες, πριν φτάσουν στην Ελλάδα, και ουσιαστικά να καταφέρνουν να τους οδηγούν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς μιλάμε κυρίως για μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με τους οποίους η Τουρκία έχει καλύτερες διμερείς σχέσεις. Το φλέγον θέμα αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ισλαμιστική τρομοκρατία βασικό επιχείρημα για την αναστολή της συνθήκης Σενγκεν
Εντωμεταξύ σήμερα οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν έναν 27χρονο από τη Συρία που σχεδίαζε να επιτεθεί και να σκοτώσει στρατιώτες στην πόλη Χοφ. Ο συλληφθείς είχε αγοράσει δύο μαχαίρια μασέτες 40 εκατοστά το καθένα και ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε στρατιώτες οι οποίοι θα έκαναν το μεσημεριανό τους διάλειμμα στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, αυτά τα ισλαμιστικά χτυπήματα έχουν κάνει τη Γερμανία να λέει με την επιστολή της προς την Κομισιόν ότι, «επικαλούμαστε την τρομοκρατία, τον ισλαμιστικό κίνδυνο, είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζητάμε έκτακτα μέτρα, όπως την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν, για έξι μήνες». Για την ώρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει αυτό την Ελλάδα, και κατά πόσο θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στις πτήσεις, από την Ελλάδα, στα γερμανικά αεροδρόμια.
Με δεδομένο ότι, η Πολωνία, όπως και οι άλλες χώρες του Βίσεγκραντ, ήταν μία χώρα που ποτέ μέχρι τώρα δεν βοήθησε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό την Ελλάδα. Όσον αφορά το πώς χωρίζονται τα «στρατόπεδα» εντός ΕΕ, φαίνεται ότι σε αντίστοιχα μέτρα θα προχωρήσει και η Ολλανδία, με την κυβέρνηση του εθνικιστή Βίλντερς να ετοιμάζεται να κηρύξει, τις επόμενες εβδομάδες, τη χώρα σε «κρίση ασύλου». Αυτό σημαίνει ότι, η ολλανδική κυβέρνηση, θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για το άσυλο χωρίς να υπάρχει άδεια ή απόφαση της Βουλής. Θα κάνει, δηλαδή, πέρα το κοινοβούλιο και έτσι θα μπορεί να εξαιρεθεί και από το κοινό σύμφωνο για το μεταναστευτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.