3 Ιανουαρίου, 2025

Η νεαρή ζωγράφος που κατέκτησε μια θέση στην Κύπρο ακρογιάλια της Πάφου

Όταν τα συναισθήματα και η έμπνευση, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την δημιουργία, τότε νέα ταξίδια ξεκινούν.

Και όπως είπε και ο Αριστοτέλης « Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι και να μην είσαι τίποτα άλλο απ’ την δημιουργία σου».

Θα αναφερθώ σε ένα μοναδικό ταξίδι λοιπόν, που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στο 39ο Γυμνάσιο Αθηνών, με μια ομάδα καθηγητών και μαθητών που με τα έργα τους – δημιουργίες τους, κατάφεραν να φτιάξουν ένα σχολείο πρότυπο για τα σημερινά δεδομένα. Ο διευθυντής του σχολείου ο κύριος Ιωάννης Κελεπούρης, η υποδιευθύντρια κυρία Άρτεμις Μαραμπέα, οι καθηγήτριες κυρίες Νταζύ Ρέα, Τούλα Μοτάκη και η Νικολέτα Θεοφάνη δημιούργησαν μια ομάδα μαθητών και έκαναν θαύματα.valamvani

Ανάμεσα στην ομάδα αυτή υπάρχει και μια μαθήτρια η Μελίνα Δημητροπούλου η οποία φέτος είναι στην πρώτη Λυκείου στον ίδιο χώρο που είναι και το εν λόγω Γυμνάσιο και η οποία ακόμη και τώρα βρίσκεται στην προαναφερόμενη ομάδα. Η Μελίνα εκτός από  την άριστη επίδοση της στα μαθήματα, το ήθος της, την καλοσύνη της και το μειλίχιο χαμόγελο της, κρύβει και ένα απαράμιλλο ταλέντο στην ζωγραφική. Αν και μικρή στην ηλικία, το έργο της είναι μεγάλο. Εκτός της προσωπικής της συλλογής πινάκων, και την εικονογράφηση του παραμυθιού « Η Μηλίτσα», η καλλιτεχνική της προσφορά στο σχολείο είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη. Τεράστιες επιφάνειες εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του σχολείου καλύφθηκαν με απίστευτα ζωγραφικά θέματα μετατρέποντας τις απρόσωπες αυτές επιφάνειες σε μαγικά και ζωντανά έργα.

Κατά το σχολικό έτος 2023- 2024, η Μελίνα πρόσφερε στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Η Κύπρος δια μέσω των αιώνων», ζωγραφική σε ξύλο το περίγραμμα του νησιού και δύο πίνακες. Ο πρώτος πίνακας έχει τίτλο «Κυπρία πενθούσα» και αναφέρεται στα γεγονότα της απόβασης των Τούρκων το 1974.

Ο δεύτερος πίνακας φέρει ως τίτλο «Πλοιάριο Άγιος Γεώργιος». Αυτό το πλοιάριο μετέφερε πολεμοφόδια απ’  την Ελλάδα στην Κύπρο για τον αγώνα κατά των Βρετανών (1955-1959). Τον Ιανουάριο του 1955 πιάστηκε από τους Βρετανούς στην Χλώρακα της Πάφου. Το πλήρωμα 5 Έλληνες και 8 Ελληνοκύπριοι δικάστηκαν και φυλακίστηκαν για αρκετά χρόνια.

Σήμερα το πλοιάριο αυτό είναι τοποθετημένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ξύλινο υπόστεγο στην Χλώρακα.

Το έργο αυτό της Μελίνας παραδόθηκε στον κύριο Νικόλαο Πενταρά απ’  την Χλώρακα της Πάφου, συνταξιούχους φιλόλογος και συγγραφέας, τιμής ένεκεν για την επίσκεψη του στο Γυμνάσιο κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε απ’  τους υπεύθυνους διοργάνωσης του πολιτιστικού προγράμματος «Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ». Ο κύριος Πενταράς κατά την επαφή του με τους μαθητές, οι οποίοι διάβασαν κάποιες ιστορίες απ’  το βιβλίο του «ΑΜΑΡΑΝΤΗ ΜΝΗΜΗ» που περιγράφει κυπριώτικες ιστορίες όπως ο ίδιος τις βίωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Αγώνα. Στο τέλος αυτής της επικοινωνίας, με χαρά δέχτηκε τον πίνακα της Μελίνας με το πλοιάριο Άγιος Γεώργιος.

Το σπίτι του παππού του στην Χλώρακα υπήρξε το πρώτο κρησφύγετο του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα γνωστός με το ψευδώνυμο Διγενής και ιδρυτής της ΕΟΚΑ.

Αυτό το σπίτι μετατράπηκε σε Μουσείο όπου σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ως «Μουσείο Ελευθερίας».

Μετά από συζήτηση του κυρίου Πενταρά με τον Σύλλογο Αγωνιστών Κύπρου, η επιτροπή απεφάνθη να τοποθετηθεί ο πίνακας της μαθήτριας στο Μουσείο.

Έτσι ο πίνακας της Μελίνας ταξίδεψε απ’  τα γαλανά νερά της πατρίδας μας στα φιλόξενα ακρογιάλια της Πάφου, για να πάρει την θέση του στο Μουσείο Ελευθερίας στην Χλώρακα.

Φυσικά θα αναγράφεται κάτω από τον πίνακα το όνομα της νεαρής Ζωγράφου.

Εμείς ως ομάδα του onenews.gr θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλη την ομάδα των καθηγητών – μαθητών , τον κύριο Νικόλαο Πενταρά και φυσικά την νεαρή δημιουργό Μελίνα Δημητροπούλου για την τόσο σημαντική προσφορά της στο πολιτιστικό πρόγραμμα που αφορά την Κύπρο αλλά και εντός της σχολικής μονάδας, και να ευχηθούμε να υπάρχουν πάντα εκπαιδευτικοί υποδείγματα σαν τους εκπαιδευτικούς του 39ου Γυμνασίου Αθηνών,  γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας.

Reduce bounce rates