Οι τοποθετήσεις του προέδρου της Νέας Αριστεράς, της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ «μας θύμισαν που ήταν η Ελλάδα το 2015 και που δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά: Στο ψέμα, την υποκρισία, στην ανέχεια και την καταστροφή», τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που έκαναν μετά την τοποθέτησή του στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην ολομέλεια.
Ο υφυπουργός, απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, του καταλόγισε «κοπτοραπτική» με τον τρόπο που μεταφέρει τις απαντήσεις που δίνει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντάς του πως «έχετε μάθει να πολιτεύεστε με ψέματα. Μπορεί να αλλάξατε το σημείο που κάθεστε αλλά τα χούγια δεν φεύγουν».
Σχετικά με τις αναφορές που έκανε ο κ. Χαρίτσης «για τη Συρία και τους πρόσφυγες», ο κ. Μαρινάκης του απάντησε ότι «δεν μπορείτε να μιλάτε για πρόσφυγες γιατί συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση της Μόριας και της Ιδεομένης. Σε μια κυβέρνηση που στοιβάζονταν ανθρώπινες ψυχές. Είστε οι μεγαλύτεροι πολιτικοί υποκριτές. Είχατε ανθρώπους δύο και τρία χρόνια να περιμένουν άσυλο. Και ναι, εφαρμόζουμε δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή χωρίς όμως να στοιβάζουμε ταλαιπωρημένους ανθρώπους».
Ο κ. Μαρινάκης σχετικά με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών απάντησε ότι «ως νομικός, ξέρετε ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι αυτό που κάναμε , δηλαδή να δώσουμε κίνητρα, να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους για την πρόσληψή τους και ‘ναι’, καταφέραμε τους περισσότερους να τους εντάξουμε. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουμε δημιουργήσει μια άλλη λογική στην πολιτική προστασία με drones. Με το “112” που τα χρόνια του κόμματος που κάποτε ήσασταν (σ.σ. μέλος του) δεν λειτουργούσε και που εάν λειτουργούσε – όπως έχουν πει εισαγγελείς σε δικαστήρια- τότε θα είχαν σωθεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές».
«Δεν τα έχουμε κάνει όλα τέλεια, αλλά δεν κοιτάμε απαθείς τους πολίτες και δεν έχουμε απολύσει κανένα. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς (σ.σ. τους εποχικούς δασοπυροσβέστες) στους οποίους είμαστε ευγνώμονες, σίγουρα όχι να τους εκμεταλλευτούμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης καταλόγισε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των εποχικών δασοπυροσβεστών και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, λέγοντας ότι «πώς να μην εκμεταλλευτείτε την αγωνία εποχικών δασοπυροσβεστών όταν κάνετε πολιτική στις πλάτες πονεμένων συγγενών νεκρών (σ.σ. τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών)». »Είναι δυνατόν, κυρία Κωνσταντοπούλου για να μας επιτεθείτε να λέτε ότι εμείς πονάμε λιγότερο; Όλοι πονάμε το ίδιο. Και τουλάχιστον εμείς που περιμένουμε δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους, δεν κάνουμε πολιτική στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων», πρόσθεσε, και της απέδωσε ότι «στέκεστε δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους, μόνο και μόνο για να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Η δικαιοσύνη θα κρίνει για τα Τέμπη και πρέπει να κρίνει αυστηρά, αλλά όχι εσείς. Δεν είστε δικαστής αλλά εκπρόσωπος κόμματος στο Κοινοβούλιο».
Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, για όσα ανέφερε σχετικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο υφυπουργός του καταλόγισε «λαθροχειρία», λέγοντας ότι «έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και κανείς δεν είπε, ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών που απάντησε στην Επιτροπής της Βουλής, ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτό που είπαμε είναι ότι μια απόφαση σαν αυτή δεν βοηθάει στον στόχο που είναι ένας: Κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων» και πρόσθεσε πως «σε εκείνη την απάντηση, όλα τα κόμματα του πολιτικού σας χώρους, τα κόμματα της παραποίησης δεδομένων, τα κόμματα της μονταζιέρας που αλλάζουν τις απαντήσεις όλων, εννοείται ότι χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν την απάντηση αυτή».
Σχετικά με τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για το δυσοίωνο μέλλον των νέων ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «όταν είσαστε εσείς στην κυβέρνηση οι νέοι είχαν ανεργία 36%, σήμερα η ανεργία των νέων είναι στο 17%. Όταν κυβερνούσατε εσείς, οι νέοι άνθρωποι που πληρώνονταν με τον κατώτατο μισθό ήταν 650 ευρώ και τώρα είναι 830 ευρώ και σε δύο χρόνια θα είναι τουλάχιστον 950 ευρώ. Μια νέα μητέρα, επί των ημερών σας, έπαιρνε 850 ευρώ και τώρα παίρνει για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό και τουλάχιστον 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης, δηλαδή αθροιστικά περίπου 10.000 ευρώ. Οι φοιτητές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν 1.000 ευρώ επίδομα ενοικίου και σήμερα 1.500 και 2.000 ευρώ εάν συγκατοικούν και 2.500 ευρώ αν είναι στην περιφέρεια».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επέκρινε τον υφυπουργό για τις δύο δηλώσεις που έκανε χθες και σήμερα, λέγοντας ότι «όταν σας ζητήθηκε να σχολιάσετε δύο παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις για τους Έλληνες που είχε κάνει η νέα πρέσβης των ΗΠΑ είπατε ότι ‘δεν έρχεται στην Ελλάδα του 2015, αλλά έρχεται στην Ελλάδα του 2025’, δηλαδή δεν θελήσετε να κάνετε ούτε μια νύξη για τα μάτια του κόσμου σχετικά με αυτούς τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Και έτσι θα την υποδεχθείτε με δόξα και τιμή μετά τα όσα έχει πει;» και ρώτησε «ως χώρα θα αποδεχθείτε αυτό τον διορισμό χωρίς την παραμικρή αντίδραση; Θα δεχθείτε να έρθει ως πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας η συγκεκριμένη κυρία μετά από όσα έχει πει για την χώρα μας; Και δεν θα ζητήσετε να ανακαλέσει;».
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επίσης έθεσε το ζήτημα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που αναδιατάσσουν το σκηνικό στην περιοχή, «και βεβαίως από την μια έχουμε την πτώση ενός στυγνού δικτατορικού καθεστώτος στην Συρία από την άλλη όμως έχουμε αυτό που δηλώσατε εσείς σήμερα στο ΚΥΣΕΑ; Επιστροφή στην δημοκρατική ομαλότητα, από πότε έγιναν δημοκρατική ομαλότητα οι τζιχαντιστές; Θα τρελαθούμε εντελώς;» και καταλόγισε στην Κυβέρνηση «βιασύνη να εξαναγκάσει τους σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Συρία κάνει πως ξεχνάει πως σήμερα παίζεται ένα πολύ σοβαρό πόκερ στην περιοχή για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Τουρκίας ενώ στον χορό μπαίνει και η Ρωσία με τις βάσεις» και ζήτησε «λίγη περισσότερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση όταν συζητάμε τέτοια ζητήματα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από τη δική της πλευρά στην παρέμβασή της, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Μαρινάκη, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την στήριξη των οικογενειών και των νέων ανθρώπων αναφέρθηκε στις 2.500 οικογένειες των εποχικών πυροσβεστών που όπως είπε «τους απολύσατε» και «τους έχετε αφήσει άνεργους από 1ης Νοεμβρίου και μάλιστα τους είπατε και προβοκάτορες».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επίσης αναφέρθηκε στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που όπως είπε «τα σκοτώσατε αυτά τα παιδιά στα Τέμπη. Και δεν φταίει η κακιά η ώρα, αλλά η κακιά χώρα όπως λένε, και αυτή η κακιά χώρα δεν είναι η πατρίδα μας, αλλά η κακιά χώρα που το κόμμα σας έχει δημιουργήσει». Ζήτησε την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να δοθούν αντί να αποπληρώνεται πρόωρα το ΔΝΤ. Σήμερα, είπε «κάθε μωρό (σ.σ. που γεννιέται) έχει χρέος 40.000 ευρώ», ενώ σχολίασε τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Μαρινάκης «για τα εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου λέγοντας ότι τα εντάλματα του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου, που η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος, πως δεν βοηθάνε» και τον ρώτησε «τον Χίτλερ δεν θα τον πηγαίνατε στο δικαστήριο; Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησής σας;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σχολίασε την ομιλία του κ. Μαρινάκη λέγοντας ότι «θυμίσατε πραγματικά ένα ορμητικό ποτάμι όπως περιγράφει τη ΝΔ ο κ. Σαμαράς, ένα ορμητικό ποτάμι γεμάτο ανακρίβειες και διάθλασης της πραγματικότητας».
Πηγή: www.topontiki.gr