Ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη φωτογραφίζει τις ΗΠΑ
Ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Αντρέι Μπουράβοφ σε αποκλειστικές δηλώσεις στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι Ulusal δήλωσε ότι o υπεύθυνος πίσω από την επίθεση είχε στόχο τη Ρωσία και την Τουρκία.
Ο Αντρέι Μπουράβοφ τόνισε ότι ο σκοπός της Δύσης με την παρουσίαση του ISIS ως δράστη αμέσως μετά την επίθεση ήταν να αποπροσανατολίσει από τους πραγματικούς υποκινητές του τρομοκρατικού χτυπήματος.
«Ακόμη και αν ο ISIS πραγματοποίησε την επίθεση, γνωρίζουμε πολύ καλά τη δύναμη που βρίσκεται πίσω από αυτήν», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, που επέστησε την προσοχή στην πραγματική δύναμη που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία ως μέθοδο, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ.
Συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας
Ο Μπουράβοφ δήλωσε ότι το τρομοκρατικό γεγονός δημιούργησε μια κατάσταση που απαιτεί την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας.
«Είναι μια κατάσταση που απαιτεί από τις χώρες μας να αναπτύξουν μια πιο αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία στον τομέα αυτό και το θέμα αυτό αναφέρθηκε και κατά την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μας. Στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, προσδιορίστηκαν και ανακοινώθηκαν οι προθέσεις για την ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής και πιο ενεργής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τονίστηκε η ανάγκη για πιο ενεργή και συγκεκριμένη συνεργασία», σημείωσε ο Ρώσος πρόξενος.
Δεν οργανώθηκαν στην Τουρκία οι Τατζίκοι δράστες
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αναζητούν τα ίχνη των δραστών της επίθεσης στην Τουρκία. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού ότι οι 2 Τατζίκοι φερόμενοι ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας διέμεναν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά εισήλθαν στην Τουρκία για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της λήξης της άδειας παραμονής τους στη Ρωσία. Οι δράστες έμειναν για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι να μπορέσουν να ξαναμπούν στη Ρωσία για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, όπως προβλέπει ο ρωσικός νόμος.
Ο λόγος που προτίμησαν την Τουρκία ήταν γιατί δεν εφαρμόζει εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Πάντως, οι τουρκικές πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι δράστες δεν οργανώθηκαν στην Τουρκία, δηλαδή δεν ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση ISIS-Khorasan στο έδαφος της Τουρκίας, αλλά στη Ρωσία. Στην Τουρκία δεν είχαν ποινικό μητρώο, ούτε η Ρωσία τους είχε κηρύξει καταζητούμενους.
Ο ύποπτος ονόματι Shamsidin Fariduni εισήλθε στην Τουρκία αεροπορικώς μέσω Ρωσίας στις 20 Φεβρουαρίου και επέστρεψε στη Ρωσία από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Μαρτίου. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Fariduni έκανε check-in σε ένα ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη/Φατίχ και έφυγε από το ξενοδοχείο 6 ημέρες αργότερα, στις 27.02.2024. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Fariduni ομολόγησε ότι είχε ταξιδέψει στην Τουρκία επειδή είχε λήξει η βίζα του κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Ο Fariduni δημοσίευσε στον λογαριασμό του φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Φεβρουαρίου από την περιοχή Ακσαράι της Κωνσταντινούπολης.
Ο άλλος ύποπτος, ο Saidakram Rajabalizoda (πρόκειται για τον κρατούμενο με το κομμένο αυτί μετά τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της Ρωσίας) φέρεται να έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου, έκανε check-in κι εκείνος σε ξενοδοχείο στην περιοχή Φατίχ, όπως και ο Fariduni, και έφυγε από το ξενοδοχείο στις 21 Ιανουαρίου.
Επέστρεψε στη Μόσχα με το ίδιο αεροπλάνο με τον Shamsidin Fariduni στις 02.03.2024.
147 συλλήψεις στην Τουρκία
Μετά την επίθεση στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις στην Τουρκία κατά του ISIS σε 30 επαρχίες. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 147 ύποπτοι και κατασχέθηκαν μεγάλα ποσά συναλλάγματος, οργανωτικά έγγραφα και ψηφιακό υλικό.
Χώρες που αποτέλεσαν στόχο του ISIS-Horasan το τελευταίο έτος:
- Στο Αφγανιστάν, επίθεση στο αεροδρόμιο και σε ένα κινεζικό ξενοδοχείο.
- Τον Ιανουάριο, o ISIS-Ηorasan πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν μνημόσυνο για τον πρώην κορυφαίο στρατηγό Qassem Soleimani, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
- Τον ίδιο μήνα επιτέθηκαν στην εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και ως εκκλησία της Σάντα Μαρία, στην περιοχή Σαριγέρ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια κυριακάτικης λειτουργίας.
- Το Μάρτιο, επίθεση σε συναυλία στη Μόσχα.
Ταυτότητα οργάνωσης ISIS-Horasan
Το παρακλάδι πήρε το όνομά του από μία παλιά ονομασία μιας περιοχή που καλύπτει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τμήματα του Ιράν. Εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014. Το Horasan σημαίνει στα περσικά “ο τόπος όπου ανατέλλει ο ήλιος“.
- Το 2021, επιτέθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και έγινε παγκόσμιο θέμα.
- Πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις και στοχευμένες δολοφονίες.
- Η τοποθεσία τους δεν είναι πλέον η Συρία. Είναι ένα μυστικό δίκτυο με πυρήνες από τη Δυτική Αφρική έως τη νοτιοανατολική Ασία.
- Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χρήση υπηκόων του Τατζικιστάν από τους εγκεφάλους αυτής της τελευταίας σειράς ενεργειών.
- Αξιοσημείωτο επίσης ότι ο Πούτιν, ο οποίος είναι αντιπαθής στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS-H, εξελέγη και πάλι πρόεδρος. Ο ISIS-H έχει εμμονή με τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια. Οι καλές σχέσεις της Ρωσίας με τους Ταλιμπάν αναφέρονται ως ένας άλλος λόγος.
Δεν είναι στόχος η Δύση
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk παρατηρεί πάντως ότι οι στόχοι της εν λόγω ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι το Αφγανιστάν, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ρωσία. Καμία δυτική χώρα στο στόχαστρο.
Λουκασένκο διαψεύδει Πούτιν για την διαφυγή των δραστών
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι τρομοκράτες που επιτέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του και όχι στην Ουκρανία. Επί της ουσίας, ο Λουκασένκο διέψευσε Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον Βλαντιμίρ Πούτιν που επέμεναν στο σενάριο περί διαφυγής των τρομοκρατών προς την Ουκρανία.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα, τα οποία είναι εμπόλεμη ζώνη. Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή της αλλά δύο από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, κατηγόρησαν ευθέως το Κίεβο σήμερα.
Ωστόσο ο Λουκασένκο, που είναι επίσης στενός σύμμαχος του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας συντόνισαν τις ενέργειές τους καθώς το όχημα των υπόπτων κινήθηκε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Λευκορωσία. Είπε επίσης ότι η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα. «Για αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν στη Λευκορωσία. Το είδαν αυτό και έφυγαν και πήγαν στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.