21 Δεκεμβρίου, 2024

Λαχανοντολμάδες με σταφίδες

Υλικά

Για 8 μερίδες

 

  • 1 μέτριο αφράτο λάχανο
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2-3 κ.σ. ξανθή σταφίδα (σουλτανίνα)
  • 1½ φλιτζ. ρύζι (ανάμεικτο καρολίνα και μπονέτ)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι του λάχανου μέχρι βαθιά, ανοίγοντας στη θέση του μια τρύπα. Το ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, αλλά να μη λιώσουν. Στραγγίζουμε το λάχανο και, μόλις κρυώσει, ξεχωρίζουμε τα φύλλα.

     

  2. Ανακατεύουμε σε μια μπασίνα την ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το κύμινο, τη σταφίδα, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό και ελαιόλαδο ώστε η γέμιση να είναι σχετικά αραιή και όχι στεγνή.
  3. Απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο στον πάγκο εργασίας και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι του. Αν το φύλλο είναι μεγάλο, το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά προς το κέντρο και τυλίγουμε σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους ντολμάδες.
  4. Στρώνουμε τη βάση μιας κατσαρόλας με 1-2 λαχανόφυλλα και αραδιάζουμε τους ντολμάδες σφιχτά τον ένα στον άλλο και με την ένωση προς τα κάτω. Τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και συμπληρώνουμε νερό, ίσα να τους καλύπτει. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να σκάσει το ρύζι.

     

  5. Αν θέλουμε, με το ζωμό που θα μείνει κάνουμε ένα roux (με βούτυρο ή λάδι και αλεύρι), ρίχνουμε λεμόνι και συνοδεύουμε τους ντολμάδες με αυτήν τη νόστιμη σάλτσα.
Reduce bounce rates