Κυβέρνηση: Εντείνει το… pressing στους ανεμβολίαστους, απορρίπτει τα οριζόντια μέτρα και ετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο
Με τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο να είναι δυσοίωνες η κυβέρνηση στρέφεται προς τους ανεμβολίαστους και ετοιμάζεται να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν είναι λογικό ούτε ηθικό να επιβάλλονται οριζόντια μέτρα προστασίας που επηρεάζουν εξίσου τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους.
Τι απαντά η κυβέρνηση στην κριτική για τα νέα μέτρα
Στην κριτική – που ασκείται από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης – περί διχαστικών μέτρων η απάντηση από την κυβερνητική πλευρά είναι πως δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να μην έχουν την ελευθερία κινήσεων που παρέχει το εμβόλιο. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως κάθε πολίτης μπορεί να κάνει δωρεάν όποιο εμβόλιο θέλει, ωστόσο αν δεν το κάνει η πιθανότητα να νοσήσει είναι πολλαπλάσια έναντι ενός εμβολιασμένου. Μάλιστα σημειώνεται ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι άνω του 90% των ασθενών Covid-19 σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σε αυτή τη φάση από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως δεν θα γίνει βήμα πίσω όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών (όσοι δεν εμβολιαστούν βγαίνουν σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου). Όσον αφορά τις κενές θέσεις που θα προκύψουν επισημαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για υπηρεσίες outsourcing, δηλαδή για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Επίσης θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές, ενώ θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.
Χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σημείωσε πως «το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες κατηγορίες, είναι πάντοτε μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας». Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο-και συγκεκριμένα σε υπαλλήλους πρώτης γραμμής που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες- άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επέκτασης του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχει κάνει το βήμα προς την “επιχείρηση Ελευθερία”. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν οι κενές θέσεις – σε αυτή τη φάση υπολογίζεται πως στην αστυνομία είναι περίπου 58% το ποσοστό των εμβολιασμένων – που θα προκύψουν.
Πιθανή η λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους
Από εκεί και πέρα θεωρείται πιθανή και η λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους και ήδη ανακοινώθηκε πως δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Σε αυτή τη φάση όμως δεν συζητείται η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων στο λιανεμπόριο (δηλαδή η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους), με το επιχείρημα πως η είσοδος στα καταστήματα γίνεται με μάσκα και αποστάσεις. Άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία – και με τα μηνύματα από τον τουρισμό να είναι θετικά – στόχος είναι να μην γίνουν βήματα πίσω στην οικονομία.
Πάντως η κυβέρνηση αναμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι αυξάνεται η μέση ηλικία των κρουσμάτων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.
Με βάση τα στοιχεία από τους περίπου 2.500 πολίτες που νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα το 45% είναι άνω των 65 ετών. Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό κρουσμάτων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ομάδα, με συνέπεια να διαμορφωθεί στο 8,3% έναντι 3,9% τον Ιούλιο.
«Το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε για την ανάσχεση του προβλήματος είναι ο μαζικός εμβολιασμός» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που σημειώνουν είναι πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 22 Αυγούστου δείχνουν ότι μόλις 5,3% των κρουσμάτων και το 3,4% των θανάτων λόγω κορονοϊού αφορούν πλήρως εμβολιασμένους.