21 Νοεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο – Κρούσματα και στην Ελλάδα

«Παραλλαγή ενδιαφέροντος» χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των χωρών στις οποίες έχει εντοπιστεί η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι και η Ινδία, η Κίνα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά και η χώρα μας, όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα.

Επί του παρόντος ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός ενώ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, αυτόν τον χειμώνα αναμένεται αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού και στις λοιμώξεις γενικότερα. Ανοδικές τάσεις στα κρούσματα, στο Βόρειο Ημισφαίριο, καταγράφονται σε όλους τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία. Ο κορονοϊός, με την πάροδο του χρόνου, μεταλλάσσεται συνεχώς. Αυτό, μερικές φορές, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2. Εδώ και πολύ καιρό, η παραλλαγή Όμικρον είναι η κυρίαρχη παγκοσμίως.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ παρακολουθεί ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Όμικρον -συμπεριλαμβανομένης της JN.1, ωστόσο καμία από αυτές δε θεωρείται ανησυχητική. Ωστόσο, η νέα αυτή παραλλαγή εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 15-29% των λοιμώξεων.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας αναφέρει ότι, σήμερα, η JN.1 αποτελεί περίπου το 7% των κρουσμάτων κορονοϊού που αναλύονται σε εργαστήριο. Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με αυτή, αλλά και άλλες παραλλαγές. Σε όλες τις περιοχές, η JN.1 εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα γεγονός που, σύμφωνα με το BBC, πιθανώς σχετίζεται με το ότι, το στέλεχος, έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86, της οποίας αποτελεί εξέλιξη.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια υγεία

Η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι, «η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο». Όπως σημειώνεται, για την ώρα, είναι περιορισμένα τα στοιχεία σχετικά με το πόσο πιθανό είναι η JN.1 να παρακάμψει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την εν λόγω παραλλαγή αρρώστησαν περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν τα στοιχείων των νοσηλειών με κορονοϊό, είναι κατά πολύ μειωμένος.

Τι συνιστά ο ΠΟΥ για την πρόληψη λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών

  • Τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους
  • Την κάλυψη του προσώπου κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος
  • Το τακτικό πλύσιμο των χεριών
  • Την επικαιροποίηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και της γρίπης, ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
  • Τον περιορισμό εντός σπιτιού όσων παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος / αρρώστιας
  • Τα τεστ με την παρουσίαση πιθανών συμπτωμάτων
Reduce bounce rates