24 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: Επί ποδός για την έξαρση κρουσμάτων – Επανεμφάνιση Τσιόδρα, οδηγίες για τα σχολεία

Τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν εκτοξευθεί και ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με την έξαρση των μολύνσεων και των νοσηλειών, σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία, να συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και η πολιτεία βρίσκονται σε επιφυλακή, για την αποτροπή μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του με τον καθηγητή καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ ο ΕΟΔΥ, σπεύδει να κάνει συστάσεις προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια ώρα η Covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 44% και είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αύξηση επίσης καταγράφουν και οι διασωληνώσεις ασθενών με Covid-19. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η δραστηριότητα της γρίπης και την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι.

Έκτακτη συνάντηση Γεωργιάδη- Τσιόδρα για την έξαρση των κρουσμάτων

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης, αλλά και άλλων ιώσεων έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιστημονικό επίπεδο και ενδεικτικό αυτού ήταν η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του με τον καθηγητή καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ο τέταρτος υπουργός Υγείας- μετά τον Β. Κικίλια, τον Θ. Πλεύρη και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναγκάζεται να ασχοληθεί με τον COVID-19, έστω και εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας εδώ και πολλούς μήνες.

Και αυτό, διότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, και δυστυχώς η παραλλαγή JN.1 που ανήκει στην οικογένεια ΟΜΙΚΡΟΝ, εμφανίζει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και έξαρση στην κοινότητα.

Στη σημερινή συνάντηση ο νέος υπουργός Υγείας, συζήτησαν με τον Σωτήρη Τσιόδρα και με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν και τα σχολεία.

Το στίγμα έδωσε από το πρωί ο υπουργός κατά την άφιξή του στο υπουργείο, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει».

«Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής».

Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών πάντως, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Υγείας, όπως τόνισε και χθες το βράδυ στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι άλλοι δύο άξονες, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και το υγειονομικό σύστημα- όπως οι 19 μονάδες των αγγειακών εγκεφαλικών, οι μονάδες τραύματος, το ΕΚΑΒ- και οι μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική με κορυφαίες το clawback & το rebate.

Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας για τις απουσίες μαθητών – Δικαιολογούνται μέχρι πέντε

Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Την τήρηση βασικών μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό προτείνει ο ΕΟΔΥ ενόψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

  • Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
  • Το γεύμα
  • Τη χρήση της τουαλέτας

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Reduce bounce rates