15 Απριλίου, 2024

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

«Η κατάργηση θα αφορά και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους» – «Μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά μόνιμων και τακτικών αυξήσεων» – Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη – «Είχε προηγηθεί μία τετραετία ψεύδους, φθάσαμε ένα βήμα από τον γκρεμό» – «Τσίπρας και Βαρουφάκης θέλουν να γυρίσουν μαζί».

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις για την στήριξη της κοινωνίας.

«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».

Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας:

Αναφέρθηκα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μόνο εντός του 2021 δόθηκαν 4,8 δισ. ευρώ σε επιδόματα με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Μια σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα στην ακρίβεια. Τα επιπλέον 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα 200 ευρώ σε πιο ευάλωτους και αυξημένο επίδομα τέκνων. Δεν θα πάψω να λέω ότι ότι και να κάνουμε θα μοιάζει λίγο και μικρό καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και αυξάνονται. Αυτό δεν αλλάζει την ένταση της προσπάθειας. Πρέπει να μένουμε μακριά από πανηγυρισμούς αλλά και από ανέξοδους μηδενισμούς

Η Ελλάδα ξεδιπλώνει σήμερα εθνική στρατηγική για ένταξη Ρομά. Πρόγραμμα στέγασης για ανέργους. Η κάρτα αναπηρίας 180.000 συνανθρώπους μας. Ο προσωπικός βοηθός θα επιτρέψει σε 2 χιλ δικαιούχους να βγουν από το σπίτι. Αναρωτιέμαι γιατί χαμογελάτε (σ.σ. είπε προς τον κ. Τσίπρα). Το θεωρείτε αδιάφορο ένας τετραπληγικός να βγει από το σπίτι.

Αν αυτά θεωρείτε ότι σας είναι αδιάφορα είστε μακριά από τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτούργησε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να καταργήσει ρατσιστική αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να δώσει πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα ΟΑΕΔ.

Για πρώτη φορά γυναίκες άνω των 50 ετών θα λάβουν όλες μήνυμα για να κάνουν μαστογραφία. Και για πρώτη φορά θα έχουν πρόσβαση σε ιδιωτική δομή. Γελάτε πάλι. Γιατί; Γιατί δεν τα κάνατε αφού γελάτε;

Είναι άλλο πράγμα να παρέχεις την δυνατότητα και άλλο να προωθείς μαζικό πρόγραμμα μαστογραφίας με πρωτοβουλία του κράτους. Είναι διαφορετικά πράγματα. Λυπάμαι.

Και λυπάμαι για ένα ακόμα λόγο. Πολλές από τις αλλαγές που περιέγραψα τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να έχουμε διακομματική στήριξη που θα έστελνε ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία. Δυστυχώς καμία από τις αλλαγές που περιέγραψα δεν τις ψηφίσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες και του σήμερα είναι συντριπτικές.

Από την πτώση της ανεργίας και τις αυξήσεις τις συντάξεις έως τις νέες δουλειές

– Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%

– Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ

– Την εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με ζόρι 10 χιλ θέσεις ετησίως σκαι σήμερα πάνω από 30 χιλ

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξει και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους

– Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις

– Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος θεσμοθέτησε νταντάδες γειτονιάς;

Όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται αλλά δεν τον ενδιέφεραν. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνω λέγοντας ότι τα όσα περιέγραψα δείχνουν ανάγλυφη εικόνα των παρεμβάσεων της κυβέρνησής μας. Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν ποιος είναι προοδευτικός και ποιος στα λόγια ευαίσθητος. Σε ένα κόσμο αλλαγών αλλεπάλληλων κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα/ Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος/

Ή ΝΔ ως μεγάλο λαϊκό κόμμα θα στέκεται δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την κρατική αρωγή.

Θωρακίσαμε με 13 δισ. ευρώ τις θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία.Να μην θυμίσω τις προβλέψεις της αξιωματική αντιπολίτευσης για εκτόξευση ανεργίας. Ευτυχώς αυτές οι Κασσάνδρες δεν επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε θετική αξιολόγηση των παρεμβάσεών μας.

Ο μοχλός της ενεργητικής πολιτικής κατά της ανεργίας παραμένει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρωην ΟΑΕΔ). Τα προγράμματά της ήταν αυτά που άνοιξαν 136 χιλ νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42 χιλ την προηγούμενη τετραετία. Με πόρους που δεν γίνονται παθητικά επιδόματα. Οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για κατάρτιση και εξειδίκευση. Ο ‘ανεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον κρατήσουν μόνιμα στην αγροά εργασίας. Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες θα παρακολουθούν κύκλους ψηφιακών μαθημάτων . Τις δεξιότητες αυτές θα τις πιστοποιούν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις όπως η Microsoft.

Ενθάρρυνση ανέργων: η πολιτεία επιδοτεί με 300 ευρώ τον κάθε άνεργο που θα καταρτίσει ατομικό του σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβανε

Για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας (ανω 56 ετών) . Στοχευμένα προγράμματα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πρόθεσή μας να επεκτείνουμε το πρόγραμμα από 8,5 ψιλ θέσεις σε 15 χιλ θέσεις συμπολιτών μας που μπορούν να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες. Για να μπορέσουν να συμπληρώσουν ένσημα και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας

Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρωτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αοφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία. Μετά τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους θα ήθελα να ολοκληρώσω την συνοπτική περιγραφή μιλώντας για την προστασία πιο ευάλωτων

Αυτά μέχρι τώρα. Διοότι ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν . Τις επόμενες εβδομ.αδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων και παράλληλα εξορθολογίζεται και η διαδικασία παραγραφής που θα γίνεται στην 10ετία και στην συνέχεια 5ετία.

Κοινωνική πολιτική είναι και η καθημερινότητα. Όπως το 1555 ο αριθμός του ΕΦΚΑ που λύνει γρήγορα προβλήματα και απαντώνται τα προβλήματα ενδιαφερόμενων. 8 στου 10 που τηλεφώνησαν δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση.

Ειδικά στον τομέα αυτό το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν τιτάνιο. Στην αρχή και με συνετά βήματα ακυρώθηκε το αντισυνταγματικό πλαίσιο Κατρουγκαλου που δήμευε το εισόδημα επαγγελματιών. Η πτώση φορολογικού συντλεστή από το 22 στο 9% αύξησε εισόδημα πολλών συνταξιούχων. Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Ακυρώσαμε τις περικοπές ελαττώσαμε αισθητά την προσωπική διαφορά και 1,4 εκατ ευρώ επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους τους οποίους εσείς στοχοποιήσατε. Μειώθηκε δραστικά η περικοπή που επιβλήθηκε στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται. Ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε να ανακτά την αξιοπρέπειά του. Προφανώς δεν λύθηκαν όλα τα ζητήματα όμως βλέπει ένα κράτος που εργάζεται. Ξεχωρίζω ένα τις εκκρεμείς συντάξεις. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις βγήκαν μέσα στο 2019. Αύξηση 140%.

Για τις συντάξεις: Τέτοιες ημέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να σηλώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Θα μπορόυσα μόνο γι αυτό να μιλήσω. Ευτυχώς όμως εκείνες οι στιγμές είναι μνήμες. Μνήμες όχι αναμνήσεις γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές και ίσως πιο ανώδυνες. Οι πρωτες μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν τώρα ο Τσακαλωτος ζητά να επιστρέψει με τον κ. Βαρουφάκη στο προσκήνιο

Θα ήθελα να μιλήσω για 4 κεφάλαια κοινωνικής μας πολιτικής:

– Εργασία: καλύτερες συνθήκες δουλειάς

– Καταπολέμηση ανεργίας

– Κοινωνική ασφάλιση

– Προστασία πιο αδύναμων ώστε κανείς να μην μένει πίσω

Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας. Προσλήψεις για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, στροφή σε ποιο ποιοτικά πανεπιστήμια, στήριξης κατάρτισης και επενδύσεις που έφεραν μετά από πολλά χρόνια πάνω από το φράγμα των 4 εκατ. εργαζόμενων.

Από την απόπειρα παράνομη είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Την διαρκή απειλή της Τουρκίας, την πανδημία και ενεργειακή κρίση. Όλες αυτές οι κρίσεις έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες χωρίς να ανατραπεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης στον εργαζόμενο άνεργο συνταξιούχο.
Όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα. Και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισερχόμενες κρίσεις
Σε ένα μήνα απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Αποπλήρωση νωρίτερα τον δανεισμό της στο ΔΝΤ
Σήμερα η Ελλάδα είναι άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στην μείωση των φόρων
Μας άφησε ένα «γραμμάτιο» 100 δισ. ευρώ και ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο Διαρκής η καταιγίδα φόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση
Να μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί, μία τετραετία ψεύδους
Στόχος μας από το 2019 να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, πολλές δουλειές και καλύτερους μισθούς
Από την αρχή έχω διακηρύξει ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης. Όχι γενικά και αόριστα ο λαός, που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους. Για εμάς είναι ο πολίτης και κυρίως η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι
Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο μένοντας πιστός στην δέσμευσή μου να ενημερώνω την Βουλή για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Και γιατί αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στην ΝΔ την διακυβέρνηση και σε εμένα το τιμόνι της χώρας