Κακοκαιρία: Στους 11 οι νεκροί – Φόβοι για Πηνειό και Κάρλα

Πλημμύρες στη Λάρισα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Κακοκαιρία: Στους 11 οι νεκροί – Φόβοι για Πηνειό και Κάρλα

Πάνω από τα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού, με τους κατοίκους δεκάδων οικισμών να είναι επί ποδός για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κίνδυνος και για τη λίμνη Κάρλα. Μάχη με τις λάσπες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πήλιο, με ουκ ολίγους πολίτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι για ένα ακόμα 24ωρο.

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε ουκ ολίγες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Δυστυχώς ο κατάλογος των νεκρών όλο και μεγαλώνει, αφού πλέον είναι 11. Το Σάββατο βρέθηκε η σορός ενός άνδρα στην παραλία των Ελληνικών στην Εύβοια, η οποία επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον 77χρονο που ήταν αγνοούμενος από τις 6 Σεπτεμβρίου από το Πάλτση Πηλίου.

Στην περιοχή της Λάρισας οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι επί ποδός λόγω του Πηνειού, η στάθμη του οποίου έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο (09/09) εστάλησαν μηνύματα του 112 σε δεκάδες οικισμούς προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εφόσον κριθεί σκόπιμο ενώ υπήρξαν και χωριά που εκκενώθηκαν όπως και η στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο.

YouTube player

Βυθισμένα κάτω από το νερό παραμένουν τα χωριά του Παλαμά, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους. Οι περισσότεροι οικισμοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό.

Οι εικόνες του απεσταλμένου του NEWS 24/7 στην Καρδίτσα, Μάνου Φραγκιουδάκη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι σε περιοχές των Τρικάλων. Καλλιέργειες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση. Εγκλωβισμένοι περιμένουν στα μπαλκόνια για τρόφιμα και νερό.

Χωρίς νερό παραμένει ο Βόλος, ενώ αποκομμένα είναι πολλά χωριά του Πηλίου. Χωρίς ρεύμα και νερό, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο και τη λάσπη να «πνίγει» τα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα.

Χιλιάδες κλήσεις και απεγκλωβισμοί

Αναλυτικά ως προς τις κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 5.442 κλήσεις, εκ των οποίων, στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 815 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα, στην Λάρισα 680 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 235 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 385 άτομα, στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 330 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 780 άτομα, στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 153 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 635 άτομα και στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στην Καρδίτσα από τα γύρω χωριά έχουν μεταφερθεί 600 πλημμυροπαθείς που απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερα και βάρκες, εκ των οποίων οι 250 μένουν σε δομές με κύρια δομή αυτή του 1ου Δημοτικού Καρδίτσας. Δεκάδες πολίτες της περιοχής σπεύδουν να δώσουν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ πολύ εξέφρασαν την πρόθεση να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πλημμυροπαθείς.

Ως προς τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της χώρας, η Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 923 κλήσεις, εκ των οποίων, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα, στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα, στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο ένα άτομο.

Exit mobile version