29 Απριλίου, 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Νέα επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό, μπροστά από τη Βουλή

Οι πρώτες πληροφορίες

Νέος γύρος πολύ σοβαρών επεισοδίων σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ολομέλεια.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο του ethnos.gr, αστυνομικοί και ομάδες αγνώστων επιδόθηκαν σε συγκρούσεις σώμα με σώμα. Καταγράφονται ρίψεις μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση χημικών. Κατά πληροφορίες έχουν καταγραφεί 8 τραυματισμοί φοιτητών, οι οποιοι έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί άλλος ένας γύρος έντασης όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ σε αστυνομικούς έξω από την παλιά Βουλή, με τις Αρχές να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών. Μέχρι στιγμής η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 9 προσαγωγές.

Οι χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν στο πανελλαδικόπανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κατά του νομοσχεδίου που ψηφίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή και προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων καθώς κατά τους ίδιους «διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 13.000 άτομα στην πορεία.

Αλλάζει οριστικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» στη χώρα μας αλλάζει οριστικά τον «χάρτη» της Ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η νέα γενιά πάνω από δύο μήνες τώρα, βρίσκεται στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι ο τελικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των νέων. Δίπλα τους στάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στη Βουλή όπου τις τελευταίες μέρες όλα τα κόμματα τάχτηκαν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Για την κυβέρνηση όμως,η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια «ιστορική μέρα, που αφορά τη δυνατότητα στη χώρα μας να μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης «άρα, οι τελευταίοι που θα μπορεί να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν συμφέροντα είμαστε εμείς, είναι η Κυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει όταν τα κριτήρια τα οποία θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη». .