19 Απριλίου, 2024

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από ΟΗΕ: «Δεν θα συμβιβαστώ σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, είναι κόκκινη γραμμή»

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από ΟΗΕ: «Δεν θα συμβιβαστώ σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, είναι κόκκινη γραμμή»

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε μεταξύ άλλων από το βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δική του ομιλία πριν από δύο 24ωρα.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε εκτενώς για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της γείτονος χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς όπως πρόσθεσε είναι «κόκκινη γραμμή» και η χώρα μας δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας».

«Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Και επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε.