Η αύξηση των τιμών έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στη σοκολάτα, τα γλυκά και άλλα επιδόρπια
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν σταματούν καθώς μετά τον καφέ και την μπύρα, μια άλλη διατροφική αγαπημένη συνήθεια πολλών απειλείται: τα γλυκά και τα ζαχαρωτά.
Η τιμή της ζάχαρης βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ζάχαρης μετά τη Βραζιλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη ξηρασία.
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας – το 2023 αναμένεται να επιβεβαιωθεί ευρέως ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – τροφοδοτεί την ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης. Η αύξηση των τιμών έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στη σοκολάτα, τα γλυκά και άλλα επιδόρπια.
8,9% πάνω η τιμή της ζάχαρης
Σύμφωνα με τον Guardian, οι Αμερικανοί καταναλωτές είδαν τις τιμές της ζάχαρης και των γλυκών να αυξάνονται κατά 8,9% το 2023 ενώ φέτος αναμένεται αύξηση 5,6%, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τους ιστορικούς μέσους όρους. Τον Νοέμβριο, η Mondelez, μια εταιρεία που παράγει τις σοκολάτες Cadbury, τα μπισκότα Oreos και την Toblerone, προειδοποίησε για αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της.
Θα πρέπει να υπάρξει «αύξηση των τιμών» για τους καταναλωτές λόγω του υψηλού κόστους της ζάχαρης και του κακάο, δήλωσε στο Bloomberg ο Dirk Van de Put, διευθύνων σύμβουλος της Mondelez.
Οι μεγάλες εταιρείες έχουν δικαιολογία να αυξήσουν τις τιμές, προειδοποίησε ο Gernot Wagner, οικονομολόγος για το κλίμα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αλλά η υποκείμενη απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα τρόφιμα – πριν από ένα χρόνο ήταν τα αβοκάντο, τώρα είναι η ζάχαρη», δήλωσε ο Wagner. «Ο κλιματικός πληθωρισμός είναι ένα πράγμα και χειροτερεύει. Είναι βολικό για τον ιδιοκτήτη των Oreos να ”δείχνει” την κλιματική αλλαγή για την αύξηση των τιμών, αλλά είναι επίσης κατανοητό».
Τα προβλήματα στην παραγωγή ζάχαρης έχουν επιδεινωθεί από την απειλή περιορισμών των εξαγωγών από τις χώρες που παράγουν ζάχαρη, για να διατηρήσουν τα δικά τους αποθέματα του αγαθού, καθώς και από τις δυσχέρειες στα λιμάνια της Βραζιλίας, οι οποίες έχουν δεσμεύσει τις εξαγωγές.
Η τιμή και οι εισαγωγές ζάχαρης στις ΗΠΑ επηρεάζονται από διάφορους κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνέπειες των υψηλών τιμών της ζάχαρης θα είναι μικρότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες. Οι επιπτώσεις θα γίνουν πιο έντονα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες και στους αγρότες που βιοπορίζονται από αυτή, σύμφωνα με τον Joseph Glauber, ανώτερο ερευνητή του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Επισιτιστική Πολιτική.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές της ζάχαρης είναι πολύ, πολύ υψηλές και θα παραμείνουν υψηλές μέχρι να δούμε το Ελ Νίνιο να υποχωρεί», δήλωσε ο Glauber.
«Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, θα υπάρξει αύξηση του κόστους των τροφίμων που θα γίνει αισθητή από τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά, αλλά είναι διαφορετική η ιστορία για τις χώρες όπου το 40% των δαπανών αφορά τρόφιμα, οι οποίες θα επηρεαστούν δραματικά. Υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής μακροπρόθεσμα με τη μετακίνηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και την υψηλότερη αστάθεια στις τιμές πραγμάτων όπως το ρύζι και η ζάχαρη».
Το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα χωρών όπως η Κίνα να καλλιεργούν ρύζι στις σημερινές ποσότητες, ενώ ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 24% έως το 2030. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τα πρότυπα βροχοπτώσεων θα μπορούσαν, εν τω μεταξύ, να βοηθήσουν ορισμένες άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, να ευδοκιμήσουν σε μέρη όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, όπου σήμερα είναι πολύ κρύο για να καλλιεργηθεί.
Συνολικά, ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να φθάσει το 3% ετησίως μέχρι τη δεκαετία του 2030 λόγω της κλιματικής κρίσης, εάν δεν αναληφθεί σημαντικό έργο προσαρμογής, ανέφερε πέρυσι έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σημερινό σοκ των τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη ζάχαρη είναι μια υπενθύμιση ότι οι προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να απορριφθούν, προειδοποίησε ο Wagner.
«Οι καλλιέργειες τροφίμων μας είναι βασικά βελτιστοποιημένες για το πώς ήταν ο καιρός τα τελευταία 10.000 χρόνια – ένα σχετικά σταθερό κλίμα που τώρα εγκαταλείπουμε», είπε. «Φεύγουμε από αυτή τη ζώνη θερμοκρασιών και αυτό θα ασκήσει πίεση στη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων.
»Οι καλλιέργειες ορισμένων τροφίμων θα πέσουν απότομα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Ανησυχώ λιγότερο για την αύξηση της τιμής των Oreos πιο ακριβά από ό,τι για τους καταναλωτές που ζουν στο περιθώριο και τους φτωχούς αγρότες που θα χάσουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσής τους».