6 Μαΐου, 2024

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον κοινοβουλευτικό «χάρτη»: Η πιο πολυκομματική Βουλή της μεταπολίτευσης – Το σχίσμα του κόμματος σε αριθμούς

Αλλάζει εντελώς το σκηνικό στο κοινοβούλιο, καθώς μετά την αποχώρηση της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου» από τον ΣΥΡΙΖΑ και της προαναγγελίας για συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, θα υπάρχει η πιο πολυκομματική Βουλή της μεταπολίτευσης με εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η σύσταση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN στο έτοιμα που θα στείλουν στον πρόεδρο της Βουλής θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα και ο επικεφαλής.

Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και ο χάρτης της Βουλής, καθώς στο κοινοβούλιο υπάρχουν εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες και όταν συστηθεί και το νέο κόμμα η Ολομέλεια θα γίνει εννιακομματική.

Στην κοινοβουλευτική σειρά κατάταξης η νέα ΚΟ θα είναι έβδομη, καθώς θα βρίσκεται μετά τους Σπαρτιάτες και πριν από τη Νίκη. Θα έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο κανονισμός, ωστόσο δεν θα έχει χρηματοδότηση και αυτό γιατί τη λαμβάνουν μόνο κόμματα που έχουν λάβει άνω του 1,5% στις εκλογές.

Αναφορικά με τις θέσεις στις οποίες θα κάθεται η νέα ομάδα, το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας. Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14.

Βαθύ το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή  για το OPEN, οι αριθμοί δείχνουν το βάθος που έχει το σχίσμα που επισημοποιήθηκε. Στην Κεντρική Επιτροπή που έχει σύνθεση 302 μελών, έχουν αποχωρήσει τα 103, δηλαδή το ένα τρίτο.

Την ίδια ώρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η σύνθεση είναι 42 μέλη και ο πρόεδρος και οι αποχωρήσεις είναι 18, δηλαδή έχουν απομείνει 24 μέλη.

Εάν συνυπολογιστεί και η ευρωομάδα, το σχίσμα αφορά περίπου το 30% του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με το ερώτημα να είναι εάν θα σταματήσει η ρευστότητα σε αυτό το σημείο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεκάθαρα αντιδημοκρατική η στάση όσων αποχώρησαν»

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποχώρηση της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου» και των υπόλοιπων στελεχών που αποχώρησαν από το κόμμα και αποσχίστηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Παράλληλα κάνει λόγο για «ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών», ενώ τονίζεται ότι παραβιάστηκε η «διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό.

Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία.

Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών.

Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά.
Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου.

Αυτό ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου.

Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων «προθύμων»

Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και σε αυτούς που προσδοκούν σε εμάς, για μια προοδευτική προοπτική για τη χώρα.

Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά.

Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει».

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποχώρηση της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου» και των υπόλοιπων στελεχών που αποχώρησαν από το κόμμα και αποσχίστηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Παράλληλα κάνει λόγο για «ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών», ενώ τονίζεται ότι παραβιάστηκε η «διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών».