Μια τοιχογραφία του Άσαντ έχει καταστραφεί απο σφαίρες στην προσοψη του κυβερενίου της Χάμα , την Παρασκεύη 6 Δεκεμβρίου 2024.
Η ανησυχία αρχίζει να κυριαρχεί στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, καθώς συνεχίζεται η επέλαση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών.
O συνασπισμός των αντικαθεστωτικών με επικεφαλής τη ριζοσπαστική, ισλαμιστική οργάνωση «Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS), το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξαπέλυσε επίθεση-αστραπή στα βορειοδυτικά και κατέλαβε πολλές πόλεις, όπως το Χαλέπι και τη Χάμα. Αυτή ήταν η εντυπωσιακότερη, γρηγορότερη προέλαση των ανταρτών στα 13 χρόνια του πολέμου στη Συρία.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση.
Οι τζιχαντιστές έφτασαν στα όρια της πόλης Χομς και έκαναν μια τελευταία έκκληση στις συριακές δυνάμεις να αυτομολήσουν, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν το τελευταίο χωριό στα περίχωρα της πόλης Χομς και τώρα βρίσκονται προ των πυλών της» ανέφερε η HTS.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό τους.
Η οργάνωση έκανε μια τελευταία έκκληση στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αυτομολήσουν.
Εάν οι τζιχαντιστές καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν μια ναυτική και μια αεροπορική βάση.
Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός διεξάγει μια επιχείρηση στην ύπαιθρο της Χομς, με τη στήριξη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, του πυροβολικού, με πυραύλους και τεθωρακισμένα. Επικαλούμενα μια στρατιωτική πηγή ανέφεραν ότι δεκάδες τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί.
Το βράδυ της Παρασκευής οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και την πόλη Νταράα, στη νότια Συρία, αφού κατέληξαν σε μια συμφωνία με τον στρατό για την αποχώρησή του.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», με βάση τη συμφωνία οι αντάρτες εγγυήθηκαν την ασφαλή διέλευση των αξιωματικών και των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που υπηρετούσαν στην πόλη.
Στη Δαμασκό συγκεντρώνουν προμήθειες
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: Η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Η σημερινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά οι ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς «να μην πανικοβάλλονται (…) και να σταθούν σαν ένας άνθρωπος στο πλευρό του συριακού αραβικού στρατού για να υπερασπιστούν την πατρίδα», τονίζοντας ότι αυτή είναι «η ευθύνη όλων».
Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν πλέον ψυχαγωγικό πρόγραμμα αλλά μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια. Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.
Οι αξιωματούχοι του Άσαντ εγκαταλείπουν την Σουέιντα
Σύροι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Σουέιντα, εγκατέλειψαν σήμερα κυβερνητικά κέντρα και κτίρια στην πόλη αυτή της νότιας Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο κυβερνήτης της Σουέιντα, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της φυλακής, καθώς και ο τοπικός αρχηγός του (κυβερνώντος) κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στη Σουέιντα, καθώς τοπικοί μαχητές πήραν τον έλεγχο ορισμένων σημείων διέλευσης στην επαρχία», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το μέσο ενημέρωσης Suwayda24 δημοσίευσε φωτογραφίες του προσωπικού που εγκαταλείπει την έδρα της αστυνομίας και άλλες που δείχνουν μαχητές να καταστρέφουν μια φωτογραφία του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Νέο κύμα προσφύγων
Οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων.
Την ίδια ώρα στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωνε ότι τουλάχιστον 370.000 άνθρωποι, “η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες και παιδιά”, έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών στη Συρία από τις 27 Νοεμβρίου και μετά την αιφνιδιαστική προέλαση ομάδων ισλαμιστών.
«Από τότε που άρχισε η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, τουλάχιστον 370.000 άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 100.000 έχουν εγκαταλείψει την εστία τους περισσότερες από μια φορές», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.
Ο προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ έκανε λόγο για 280.000 εκτοπισμένους.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει τις ξένες παρεμβάσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάμ Αλ-Σάμπαγ κατήγγειλε σήμερα τις «περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις» στη χώρα του, που στοχεύουν, όπως δήλωσε, στον «επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη» της περιοχής.«Οι περιφεακές και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλο αυτό που συμβαίνει τώρα στη Συρία, στοχεύουν σε ένα νέο διαμελισμό της περιοχής και στον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση που είχε με τους ομολόγους του από το Ιράν και το Ιράκ στη Βαγδάτη.
Απειλή για όλη τη Μέση Ανατολή, η επίθεση δηλώνει το Ιράν
Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στη Συρία κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ιράν, συνιστά απειλή για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.«Η τρομοκρατική απειλή δεν θα περιοριστεί στη Συρία και συνιστά απειλή για όλες τις γειτονικές χώρες και για το σύνολο της περιοχής», δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, του οποίου η χώρα είναι άνευ όρων υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κυβέρνηση στη Συρία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντα υποστήριζε τη Συρία (του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) και θα συνεχίσει να το πράττει με όλες της τις δυνάμεις. Θα παράσχει οτιδήποτε είναι απαραίτητο και ζητείται από τη συριακή κυβέρνηση», ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Η Ρωσία «ξεμένει από επιλογές» αλλά θέλει να κρατήσει πάση θυσία τις βάσεις της στη Συρία
Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει την εξουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και, ακόμη λιγότερο, να εγκαταλείψει τις δύο στρατιωτικές βάσεις της στη χώρα αυτή, όμως τα μέσα που μπορεί να διαθέσει είναι περιορισμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως και οι επιλογές της για να στηρίξει τον σύμμαχό της.
Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Ρώσοι, που ήταν βασικός κατά τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου, είναι τώρα αποδυναμωμένος ενώ το Ιράν, που επίσης στηρίζει έμπρακτα τον Σύρο ηγέτη, αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Από το 1971 η Μόσχα έχει στη Συρία μια ναυτική βάση, στην πόλη Ταρτούς της Μεσογείου. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι κρίσιμες για τον ανεφοδιασμό και την επισκευή των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Το 2015 οι Ρώσοι πρόσθεσαν άλλη μια βάση, αεροπορική, στο Χμεϊμίμ, λίγο βορειότερα.
Σύμφωνα με τον Πιερ Ραζού, διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (FMES), στα τέλη Ιουλίου οι Ρώσοι διέθεταν στη Συρία 22 μαχητικά αεροσκάφη, καμιά 15αριά επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 4.000 στρατιώτες και 3.000 μισθοφόρους, μετά την αποστολή ενισχύσεων στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις αυτές όμως είναι διάσπαρτες: από τα παράλια μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία κοντά στο Κομπάνι, τη Τζαραμπλούς και το Καμεσλί, καθώς και στη Ράκα και την Παλμύρα, κοντά στη Δαμασκό.
Εάν θέλουν να πολεμήσουν τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, θα πρέπει να αποσυρθούν από ορισμένες θέσεις κλειδιά, τις οποίες όμως δεν θέλουν να αφήσουν στους Αμερικανούς, τους Ιρανούς ή τους Τούρκους, που διαθέτουν επίσης δυνάμεις στην περιοχή.
«Οι Ρώσοι αρχίζουν να φοβούνται για τις βάσεις τους, τις οποίες θέλουν οπωσδήποτε να κρατήσουν», είπε ο Νταβίντ Ριγκουλέ-Ροζ, του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).
Ορισμένοι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι η Μόσχα πιέζει για μια σύνοδο Συρίας-Τουρκίας. «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να χάσει. Ο Άσαντ μπορεί να ηττηθεί, όχι όμως και η Ρωσία. Για τους Ρώσους, θα ήταν ίσως ευκολότερο να συνάψει οποιοσδήποτε μια συμφωνία με την Τουρκία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ.