Για έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ανά πάσα στιγμή προειδοποιεί η Κίνα την Ταϊβάν,

MINSK, RUSSIA - MAY 9: In this handout image supplied by Host photo agency / RIA Novosti, S-300 long range surface-to-air missile systems during the celebration of the 70th anniversary of Victory in the 1941-1945 Great Patriotic War in the Hero City of Minsk during the celebration of the 70th anniversary of Victory in the 1941-1945 Great Patriotic War in the Hero City of Minsk, May 9, 2015 in Minsk, Russia. The Victory Day parade commemorates the end of World War II in Europe. (Photo by Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images)

Για έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ανά πάσα στιγμή προειδοποιεί η Κίνα την Ταϊβάν,στέλνοντας δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της νησιωτικής χώρας.

Όπως αναφέρει χθεσινό άρθρο της κρατικής εφημερίδας «Global Times», η «συμπαιγνία» ΗΠΑ και Ταϊβάν είναι τόσο «τολμηρή» που η κατάσταση «έχει σχεδόν χάσει κάθε περιθώριο ελιγμών ξεπερνώντας τα όρια της αντιπαράθεσης».

Το επίμαχο άρθρο γράφει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας το νησιωτικό έθνος να μην «παίζει με τη φωτιά».

Σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεροσκαφών μόνο τη Δευτέρα, σε μια δραματική κλιμάκωση της κινεζικής επιθετικότητας κατά της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

Η Κίνα βλέπει έναν διαρκώς αυξανόμενο «αμερικανικό δάκτυλο» στην περιοχή της Ταϊβάν ικανό να της προκαλέσει σοβαρότατη εσωτερική ζημιά.

Κατά το Πεκίνο αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί, με το δημοσίευμα να ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι πολίτες είναι έτοιμοι να στηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, που θα επέφερε βεβαίως το ξέσπασμα ενός ακόμα παγκοσμίου πολέμου.

Συνομιλία Μπάιντεν – Σι για την Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν και συμφώνησαν να τηρήσουν τη συμφωνία της Ταϊβάν καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου ενισχύονται.

«Έχω μιλήσει με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε… θα τηρήσουμε τη συμφωνία της Ταϊβάν», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Iνγκ Βεν δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι «θα κάνει ότι χρειάζεται» για να προστατεύσει την χώρα του από μία εισβολή.

Η κινεζική προειδοποίηση έρχεται καθώς το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth («Big Lizzie») εμφανίστηκε να καταπλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε κοινή άσκηση με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα – το USS Ronald Reagan και USS Carl Vinson – και το ιαπωνικό αντιτορπιλικό JS Ise, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 χρόνων μιλά η Ταϊβάν
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Τσιού Κουοτσένγκ, έκανε λόγο για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για πιθανή ανάφλεξη, αν κάτι πάει στραβά, στο στενό μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, δια της βίας αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα η Ταϊβάν υποστηρίζει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της και επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση.

«Μέχρι το 2025 το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή», δήλωσε ο Τσιού σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της πραγματοποίησης των απαραίτητων στρατιωτικών προετοιμασιών.

Η δήλωση του υπουργού ήρθε μετά την είσοδο 39 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) το περασμένο Σάββατο και έκτοτε είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η επιδρομή, που περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη Shenyang J-16 και Su-30, αντι-υποβρύχια πολεμικά αεροσκάφη Y-8 και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να τηρούν αρχεία στην Ταϊβάν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τέλος, οι κινέζικες κινήσεις πολεμικού χαρακτήρα στην Ταϊβάν τοποθετούνται λίγες εβδομάδες χρονικά μετά την συμφωνία ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) για τον σχηματισμό ενός ιδιότυπου «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού» κατά της Κίνας.

Πηγή: warnews247.gr

 

Exit mobile version