Θέμα ωρών να αποκαλυφθούν δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την δυνατότητα τεκνοθεσίας πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για το ζήτημα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, την ώρα που τόσο το ζήτημα του γάμου, όσο και κυρίως εκείνο της δυνατότητας για τεκνοθεσία εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση με τις διαφωνίες εντός της ΝΔ και του ίδιου του κυβερνητικού στρατοπέδου να εκφράζονται με δημόσιο λόγο από χείλη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, θα προβλέπει γάμο και τεκνοθεσία, δεν θα υπάρχει όμως ως διάταξη νέα ρύθμιση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας (δηλαδή στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο).
Οι διαφωνούντες
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιμένει ότι δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, όποια μορφή και αν έχει, ενώ κάθετα αρνητικός είναι και ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.
Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι στις απόψεις του για τα ομόφυλα ζευγάρια και το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, ο κ. Βορίδης δήλωσε στον Ant1 πως «οι θέσεις μου είναι απόψεις αρχών και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν». Από την πλευρά του, ο κ Πλεύρης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι διαφωνεί «με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές».
Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει ρητά τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα το ψηφίσει γιατί πιστεύει στην «στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας».
Πάντως, σε δύσκολη θέση βρίσκονται πολλοί βουλευτές οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν εκφράσει βουλευτές (όπως ο Θ. Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Κ. Καραγκούνης, ο Αν. Κατσανιώτης, η Αν. Καραμανλή, ο Μ.Χαρακόπουλος, ο Χ. Αθανασίου, ο Ν. Μηταράκης κ.α.) ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν άλλοι βουλευτές (όπως ο Δ. Μαρκόπουλος, ο Μ. Λαζαρίδης, κ.α.).
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας
Ενώ οι διαφωνούντες πλέον ανοιχτά εκφράζουν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει, δεν είναι ξεκάθαρο εάν τελικά θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για βουλευτές ή και υπουργούς, όπως έγινε προσφάτως με το νομοσχέδιο με τους μετανάστες, από το οποίο εξαιρέθηκε μόνο ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στη ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας ωστόσο με νόημα: «Όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα στελέχη της ΝΔ, που τίθενται ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου, δηλώνοντας υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης ζήτησε να υπάρξει κομματική πειθαρχία. «Δεν είμαστε στην πολιτική για τα εύκολα, είμαστε για τα δύσκολα. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι», σημείωσε
Στο ίδιο κλίμα και οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίο τόνισε ότι «όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».
Στην κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και στόχος είναι να μην συρθεί σε βάθος η συζήτηση. Βέβαια, αναγνωρίζεται πως ένα τμήμα της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης δεν βλέπει θετικά την σχετική διάταξη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπησης της Alco στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 58% διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει δεν ξέρω – δεν απαντώ.
Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες τη δική του πρόταση νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πρόβλεψη και για τεκνοθεσία, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ ασκώντας όμως κριτική στον Πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση του θέματος.