1 Μαΐου, 2024

Γάλα, τυριά, αυγά, ελαιόλαδο: Παράγονται στην Ελλάδα αλλά είναι πιο ακριβά από γειτονικές χώρες – Πώς εξηγείται

Θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας δείχνει η Eurostat στις τιμές των βασικών αγαθών για το 2022 με το γάλα, τα τυριά, τα αυγά και το ελαιόλαδο που παράγονται στη χώρα μας σε αφθονία να είναι πιο ακριβά από άλλες γειτονικές χώρες.

Απάντηση στο γιατί το λάδι που εξάγουμε σε Ισπανία και Ιταλία το βλέπουμε πιο φτηνά στο ράφι στις γειτονικές χώρες δίνει ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωγών Μανώλης Γιαννούλης. «Η Ισπανία είναι πάντοτε φθηνότερη από εμάς σε επίπεδο τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για αυτό το λόγο προτιμούν να αγοράζουν χύμα ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιούν και το οποίο βάζουν στα μίγματά τους για να βελτιώσουν την ποιότητά τους», λέει.

Χαοτικές οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Χαοτικές είναι στο μεταξύ οι τιμές και από το χωράφι στο ράφι, όπως παραδέχονται οι κτηνοτρόφοι. «Κάποιος ενδιάμεσος μέχρι το ράφι και μέχρι το ψυγείο είναι αυτός που κερδίζει παραπάνω από τι γίνεται στο εξωτερικό. Κάτι γίνεται λάθος» ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας.

Την ίδια ώρα για συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετ κάνει λόγο η Ένωση Καταναλωτών «όλες οι αλυσίδες έχουν το γάλα ακριβώς στην ίδια τιμή, αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε και να πάει ο καταναλωτής θα βρει την ίδια τιμή, αυτό είναι καρτελοποίηση».