Φωτιά στο Μάτι-Τρία χρόνια: Οι νεκροί περισσότεροι και πυρόπληκτοι στο δρόμο
Τρία χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι. Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια… Ο χρόνος, λένε, δεν έχει σταθερό όγκο. Αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση μάς. Εμείς, λοιπόν, οι «απ’ έξω» μπορεί να μετράμε τρία χρόνια, αλλά οι άλλοι, εκείνοι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στις φλόγες κάθε μέρα που περνάει από τότε για αιώνας λογαριάζεται…
Μετά έναν μεγάλο σεισμό πάρθηκαν μέτρα αντισεισμικής προστασίας στην Ελλάδα. Τα κτίρια χτίζονταν με ενισχυμένο οπλισμό και όσο να πεις στο χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός ευθύς τσιμέντο γέμισε… Μετά τον ολετήρα του Ματιού τι έγινε; Τίποτα απολύτως!
Ούτε οι τοπικοί φορείς έδειξαν να νοιάζονται, ούτε οι πολίτες έδειξαν μια, πώς να την πούμε, πιο αυξημένη ευαισθησία.
Οι πρώτοι τρέχουν όπου τους υποδειχτεί, είναι η αλήθεια, αλλά αδιαφορούν για σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται κάτω από ειδικές συνθήκες να προκαλέσουν νέα συμφορά.
Οι δεύτεροι, οι πολίτες; Συνεχίζουν να πετούν ξερόκλαδα σε δασικές περιοχές, να απορρίπτουν μπάζα κλείνοντας δασικούς δρόμους, να πετούν σκουπίδια με εύφλεκτα υλικά πλάι σε πευκοδάση και να διαμαρτύρονται ότι «απουσιάζει ο δήμος»…
Τελευταία είδηση από το μέτωπο της φωτιάς του Ματιού ήρθε τον Μάιο. Ήταν το πόρισμα του έκτου τακτικού ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη. Τι έλεγε;
«Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία, που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».
Στεκόμαστε στην τελευταία φράση μόνο και δεν συνεχίζουμε στην ουσία: Οι αρμόδιοι παρακολουθούσαν «ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω»!
Ακριβώς έτσι. Και τι έγινε τρία χρόνια μετά; Ο Ξέρξης έβαλε τους δούλους του και μαστίγωσαν τη θάλασσα όταν η φουρτούνα, τού βύθισε καράβια. Οι άρχοντες του τόπου μαστιγώνουν τους πολίτες αδιαφορώντας για τα επακόλουθα…
Γνώριζαν για τους νεκρούς και το έκρυβαν!
Θυμάστε τότε πού ούτε λόγος για νεκρούς μέχρι τις βραδινές ώρες; Διαβάστε τι προέκυψε μετά: Είναι αποκαλυπτικές οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ). Από τις επίμαχες συνομιλίες αυτές προκύπτει ξεκάθαρα όχι μόνο η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες, ο κακός συντονισμός, αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων νεκρών πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι αρκετά από τα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έμειναν στο έδαφος!
Οι μοίρα των κατατρεγμένων…
Και πολλοί πυρόπληκτοι που έχασαν τα σπίτια τους; Αυτοί τι έγιναν μετά; Το ρεπορτάζ του Πασχάλη Γαγάνη στο ethnos.gr τον Απρίλιο του 2021 είναι αποκαλυπτικό: «Είναι απάνθρωπο να μας βγάζουν από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις ενώ ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί τα σπίτια μας μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την φιλοξενία, αλλά είναι απάνθρωπο», σημειώνει μιλώντας στο ethnos.gr, η Αμαλία Γιασεμή, η οποία διαμένει τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα και πλέον καλείται να εγκαταλείψει τη στέγη της μέχρι το τέλος Απριλίου. Στις 24 Μαρτίου όσοι κάτοικοι διαμένουν ακόμα στις κατασκηνώσεις, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη. «Κάθε μεσημέρι 30 άτομα δικαιούμαστε να παίρνουμε συσσίτιο από τον Στρατό. Ωστόσο, το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου, μαζί με το φαγητό μας έδωσαν και έναν ονομαστικό φάκελο, στον οποίο υπήρχε το ειδοποιητήριο να εγκαταλείψουμε τα καταλύματα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ήταν ένα έγγραφο, το οποίο δεν ήταν επίσημο, χωρίς σφραγίδα και υπογραφή», σημειώνει η κυρία Αμαλία, η οποία υπογραμμίζει πως δεν είχαν λάβει κάποια άλλη προειδοποίηση.
«Τελικά μας έδιωξαν!»
Η κυρία Αμαλία Γιασεμή μας μίλησε και χθες, 22 Ιουλίου: «Μας έδιωξαν τελικά! Κάποιοι έμειναν, αλλά κι αυτοί έχουν προθεσμία μέχρι τέλους του χρόνου να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν. Έμειναν ελάχιστοι και μέσα στους ελάχιστους και πολλοί ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών που κάηκαν. Θα μπορούσαν να έχουν νοικιάσει αλλού, αλλά… Παίζονται πολλά και γίνονται πολλά. Εκβιασμοί του τύπου: θα σου κόψω το ρεύμα, θα σου πετάξω τα πράγματα στο δρόμο… Και γράψτε και κάτι άλλο. Είχα σπίτι στην Αμπελούπολη, ανάμεσα Μάτι και Άγιο Αντρέα· κοντά στα 500 στρέμματα η περιοχή. Σπίτι δικό μου είχα, νόμιμο με άδειες κατάτμησης και εκχέρσωσης. Τώρα η περιοχή χαρακτηρίστηκε «δάσος» με αποτέλεσμα να μην μας αποζημιώνουν. Τρέχουμε! Και θα συνεχίσουμε να τρέχουμε μέχρι να δικαιωθούμε!
Το ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου κάνει λόγο για 100 κατοικίες των 80 τ.μ. για τους πληγέντες, στην περιοχή Σκουφέικα που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των πληγέντων από τη φονική φωτιά. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος της στεγαστικής αποκατάστασης και εάν σε αυτούς θα συγκαταλέγονται και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες…
Οι νεκροί δεν ήταν 102, ήταν πολύ περισσότεροι!
Κι ενώ όλοι κάνουν λόγο – επίσημα – για 102 νεκρούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Φίλος που εργάζεται στο Κοιμητήριο του Σχιστού, μας είχε αποκαλύψει ότι περίπου ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά διατηρούσαν στα ψυγεία των εγκαταστάσεων υπολείμματα σορών που δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. Κάποια στιγμή δόθηκε εντολή να ταφούν. Η ερώτηση ήρθε διστακτικά: και πόσοι άνθρωποι μπορεί να ήταν εκεί μέσα; «Πάνω από δέκα»!
Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Ο Κώστας Ασημακόπουλος στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Πώς βρέθηκαν σε λάκκο τα αταυτοποίητα μέλη νεκρών από την πυρκαγιά» γράφει: Στις αρχές του 2019 η Πυροσβεστική είχε ζητήσει από την τότε δημοτική αρχή του Μαραθώνα έναν χώρο για να θαφτούν αταυτοποίητα μέλη που είχαν μείνει για μήνες στα ψυγεία στο Σχιστό. H ταφή των αταυτοποίητων μελών έγινε τον Απρίλιο του 2019 σε έναν λάκκο χωρίς καμία προστασία και ένδειξη. Σήμερα υπάρχει ταφικό μνημείο με μια ευφάνταστη επιγραφή: «Και με το φως της κάθε μέρας ρωτάμε ΤΙ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ»… Έρημα κορμιά του φεγγαριού κρατήρες αθώα στο σταυρό, Πιλάτοι στους νιπτήρες…
«Ημέρα ντροπής για την Ελλάδα»
Και η ζωή συνεχίζεται; Για κάποιους «όχι» κυριολεκτικά και για κάποιους άλλους μεταφορικά. Αυτοί οι άλλοι μέσα σε λίγην ώρα έχασαν ολόκληρη οικογένεια: παιδιά και συζύγους, μάνες και πατέρες κι αδερφούς. Όσοι επέζησαν προσπαθούν ακόμη – μάταια – να επουλώσουν τα εγκαύματα της ψυχής τους. Οι ανθρώπινες ιστορίες πολλές κι απ’ όπου κι αν τις ακούσεις συντρίβεσαι. Η Ευαγγελία Νικολοπούλου, που έχασε τη μητέρα της στη φωτιά στο Μάτι, συγκλονίζει με την επιστολή της: «Η 23η Ιουλίου είναι ημέρα ντροπής για την Ελλάδα, όχι μόνο ημέρα πένθους. Και καλό θα ήταν οι απανταχού νεράιδες να το θυμούνται για πάντα αυτό…», γράφει, μεταξύ άλλων, και περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες πώς «χάθηκε» η μητέρα της ενώ βρισκόταν μερικά βήματα από τη σωτηρία… «Είναι η μέρα που μάθαμε πως ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο πολύ δυνατός αέρας όταν συνδυαστεί με μια επιπόλαιη και ανεύθυνη ανθρώπινη πράξη όπως η καύση κλαδιών μπορεί να αφεθεί να γίνει θανατηφόρο, ανελέητο, φρικιαστικό. Είναι η μέρα που μάθαμε ότι για το κράτος η ανθρώπινη ζωή αποκτά αξία την ώρα που πρέπει να παραγγείλει σάκους για τις σορούς, να αδειάσει κρεβάτια για τους εγκαυματίες και να επιστρατεύσει ιατροδικαστές για τις νεκροψίες…».
Όποιος καεί από χυλό… θα ξανακαεί!
Και οι καιροί φεύγουν και παρασέρνουν στο πέρασμά τους αναμνήσεις και εικόνες και πολλούς τους φορτώνουν με εμπειρίες και σύνεση κάτι σαν τις δέστρες των αναρριχητών που σκαρφαλώνουν στις κορφές να ‘χουν να πατούν… Κάποιους άλλους δεν τους αφήνουν τίποτα οι πληγές, ούτε μια τόση δα γρατζουνιά. Και φθάνουμε στον Ιούνιο του 2021 για να διαβάσουμε το πιο κάτω ρεπορτάζ: Έπαθαν αλλά δεν έμαθαν από το Μάτι: Στοίβες τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς στη Λεωφόρο Μαραθώνος: Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα πέρασε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, έκοψε κλαριά και κορμούς που έφταναν στο ύψος καλωδίων της ΔΕΗ και τα παράτησε πάνω στο πεζοδρόμιο και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, σε έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τη Νέα Μάκρη στην Αγία Μαρίνα. Τα κλαριά από πλατάνια και πεύκα με τον καιρό ξεράθηκαν και έμειναν εκεί «στολίδι» της μαραθώνιας διαδρομής και προσάναμμα για μια νέα καταστροφική φωτιά! Όγκοι, εν δυνάμει εστιών πυρκαγιάς, βρίσκονται λοιπόν πλάι σε δάσος – κι όχι οποιοδήποτε δάσος, αλλά αυτό που ο άνεμος κι όχι οι άνθρωποι, βοήθησε να μην γίνει στάχτη το 2018. Τα ξερόκλαδα μαζεύτηκαν αμέσως την επομένη της δημοσίευσης του ρεπορτάζ, αλλά… Έπρεπε στον «καμένο» να του υποδείξεις τι να προσέχει από τα… σπίρτα; Ψιλά γράμματα. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα από τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου. Ποιας περιόδου; Από τον Μάιο έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι πυρκαγιές και να αποτεφρώνουν (για την ώρα ευτυχώς μόνο) τεράστιες δασικές εκτάσεις: Στον Σχίνο 52.000 στρέμματα έγινα κάρβουνα! Και μετά στα Τέμπη, στα Μέγαρα, στην Αίγινα, στη Μακρακώμη, στην Κερατέα, στη Λακωνία, στην πολύπαθη Εύβοια, στην πολύπαθη Ηλεία, στη Χαλκιδική, στα Μέθανα, στην Κεφαλονιά, στον Βαρνάβα, στη Σάμο… Καίγεται ολόκληρη η Ελλάδα και τα αεροπλάνα τα πυροσβεστικά εφέτος δεν είχαν έρθει ακόμη όταν άναψαν οι πρώτες φλόγες… Περίεργο… Από τύχη ζούμε κι από τύχη δεν έχουμε καεί ακόμη!
Βήμα βήμα προς τον Γολγοθά
Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια από εκείνο το θανατερό απομεσήμερο, που έγινε βράδυ συμφοράς. Ας θυμηθούμε λεπτό προς λεπτό το τι διαδραματίστηκε:
Κυριακή 22/7/2018
12:47: Η ΓΓΠΠ δημοσιεύει το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για Δευτέρα 23/07/2018. Λόγω της επικινδυνότητας θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή Ετοιμότητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας με ευθύνη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου.
Δευτέρα 23/7/2018
12:03: Ξεσπάει φωτιά στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα. Στο σημείο επιχείρησαν αρχικά 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
14:07: Ενισχύονται οι δυνάμεις στα Γεράνεια Όρη. Επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο, 2 ελικόπτερα & 3 αεροσκάφη.
15:00: Τα ΜΜΕ ενημερώνουν ότι έχουν καεί σπίτια. Επίσης, τα ΜΜΕ ενημερώνουν ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί και δυτικοί και δείχνουν με χάρτη προς τα που κατευθύνονται.
15:15: Φωτιά στα Χανιά όπου οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθός της.
16:55: Λίγα λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα ξεσπά πυρκαγιά στα σύνορα Πεντέλης με Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας-Πικερμίου, μεταξύ Νταού Πεντέλης και Διώνης. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 αεροσκάφη & 1 ελικόπτερο.
17:00: Ο δήμαρχος Ραφήνας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς το Διόνυσο, κατακαίει χαμηλή βλάστηση αλλά έχει κάψει τουλάχιστον 3 σπίτια!
18:06: Λίγα λεπτά πριν κλείσει η Μαραθώνος και ο αρμόδιος υπουργός δεν αναφέρεται στη φωτιά στη Νέα Μάκρη. «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».
18:12: Δίνεται εντολή στον ασύρματο να κλείσει η Μαραθώνος.
18:20: Από την Πυροσβεστική έγινε έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιο Νικόλαο, Γαλήνη και Πανόραμα 1 και 2 στην Κινέτα, ενώ κάποιοι απομακρύνθηκαν με πυροσβεστικά οχήματα.
18:52: Ξεσπά φωτιά στον Κάλαμο.
19:08: Το Λιμεναρχείο Ραφήνας στέλνει σήμα στο Θάλαμο Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Σήμα: «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής»
19:30: Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, η αστυνομία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων.
19:49: Δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τη Βοσνία και tweet.
20:08: Live μετάδοση τηλεοπτικών σταθμών από τη Λ. Μαραθώνος, όπου φαίνεται περιπολικό να έχει κλείσει το δρόμο και τα οχήματα εκτρέπονται στην οδό Δημοκρατίας. Μεταδίδουν ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Οι κατασκηνώσεις έχουν ήδη εκκενωθεί.
20:14: Πυροσβεστική: Προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους στο Μάτι.
20:19: Κάτοικοι επικοινωνούν τηλεφωνικά με τηλεοπτικό σταθμό και δηλώνουν πως κατευθύνθηκαν στην παραλία για να σωθούν και παραμένουν εκεί.
20:23: Η Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας Σίσσυ Κατσούδα ενημερώνει live ότι πάνω από 400 σπίτια έχουν καεί! Κάτοικος αναφέρει live ότι οι κάτοικοι του Ματιού που έχει σχεδόν όλο καεί είναι εγκλωβισμένοι στην παραλία. Κάνει έκκληση να σταλούν φουσκωτά.
20:30: Η Πυροσβεστική ενημερώνει ότι στο μέτωπο στην Κινέτα που έχει ξεπεράσει τα 6 χλμ επιχειρούν 150 πυροσβέστες, 60 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες με εθελοντές και από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα & 1 αεροσκάφος. Στο μέτωπο στο Ν. Βουτζά επιχειρούν 20 οχήματα με 55 πυροσβέστες, 15 εθελοντικά οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στα Χανιά επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Έφτασε τα 10χλμ. Νέο μέτωπο στον Κάλαμο όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Μέτωπο στο Ζεμενό Κιάτου όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Μέτωπο στο Σουσάκι Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Μέτωπο στα Ίσθμια στο Λουτράκι όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα.
20:47: Σταματούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Έχει πέσει το σκοτάδι.
20:58: Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο κ. Τσίπρας επιστρέφει εκτάκτως από Βοσνία.
20:59-21:03: Ο δήμαρχος Ραφήνας τηλεφωνικά αναφέρει ότι το Κόκκινο Λιμανάκι έχει καεί ολοσχερώς και προσπαθεί να απεγκλωβίσει την οικογένειά του καθώς και το σπίτι του έχει καεί. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στις παραλίες στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Η φωτιά είναι μέσα στη Ραφήνα και καίει οικοδομικά τετράγωνα 600μ. από το λιμάνι. Επισημαίνει ότι η Πυροσβεστική δεν επιχειρεί μέσα στους οικισμούς γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Προσπαθούν μόνο να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Για πρώτη φορά αναφέρει ότι με τα μάτια του έχει δει ένα νεκρό στο δρόμο (καμένο) και πολλούς με ολικά εγκαύματα! Υπάρχουν επίσης πολλοί αγνοούμενοι! Η ΕΛΑΣ ενημερώνει μόνο για τραυματίες!
21:08: Εκκενώνεται το τουριστικό θέρετρο Αγ. Ανδρέα.
21:18: Τηλεφωνική σύνδεση με κάτοικο που καταγγέλλει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη με πολύ κόσμο στο Ναυτικό Όμιλο Ματιού, δεν υπάρχει ρεύμα και δεν έχει προσεγγίσει κανένα σκάφος του Λιμενικού!
21:21: Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.
21:29: Ενημέρωση ότι πολεμικό πλοίο θα παραλάβει πολίτες από το Ζούμπερι. Ο στρατός συνδράμει με μηχανήματα ενώ μάχεται κόντρα στις φλόγες στις εγκαταστάσεις του στον Αγ. Ανδρέα.
21:53: Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ κ. Μαθιόπουλος: «Έχουμε δεχθεί κλήση να παραλάβουμε νεκρό απανθρακωμένο άτομο από το Νέο Βουτζά! Έχουμε επίσης μεταφέρει αρκετά άτομα στα Νοσοκομεία που εφημερεύουν».
21:56: Αγνοούνται 10 αλλοδαποί (Δανοί τουρίστες) που πάνω στον πανικό τους επιβιβάστηκαν σε βάρκα από το Μάτι και πήγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Γίνονται έρευνες από σκάφος του Λιμενικού για τον εντοπισμό αυτών αλλά και άλλων ανθρώπων που είχαν καλέσει στο 199 αλλά είναι άκαρπες.
22:00: «Είμαστε αβοήθητοι! Στο έλεος της πυρκαγιάς. Εκκενώσαμε το Ίδρυμα από τα 200 παιδιά. Η φωτιά είναι στα 300μ. και κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παμμακάριστος.
22:01: Η Περιφερειάρχης Αττικής κήρυξε τις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Η Περιφέρεια έχει στείλει λεωφορεία, υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Η Δούρου βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
22:02: Ζευγάρι ηλικιωμένων εγκλωβισμένο σε δωμάτιο του σπιτιού τους στην οδό Αρίωνος 3 στο Νέο Βουτζά. Οι συγγενείς καλούσαν επανειλημμένως στο 199 και καταγγέλλουν ότι δεν έβγαλαν άκρη. Απηύδησαν και κάλεσαν τα κανάλια.
22:06: Μαρτυρία ότι καίγονται σπίτια στη Ραφήνα και δεν υπάρχει πουθενά πυροσβεστικό όχημα.
22:21: Καπετάνιος Super Runner: «2,5-3 μίλια έξω από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι μόλις περισυλλέξαμε και σώσαμε μια οικογένεια με 2 παιδιά από τη θάλασσα».
22:41: Πληροφορίες για 2 νεκρούς που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. 25 τραυματίες, οι 3 διασωληνωμένοι. Εντοπίστηκαν οι 5 αλλοδαποί στη θάλασσα και σώθηκαν.
23:24: «Έχουμε δύο νεκρούς ως τώρα. Μακάρι να μην υπάρχουν άλλοι αλλά ίσως να υπάρχουν κι άλλοι. Δεν ξέρουμε ακόμα», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
23:40: Ο Τσίπρας καταφθάνει στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Σύσκεψη με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο. Εκεί τον ενημερώνουν. Αξιωματικός του ΠΣ λέει ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά επειδή η φωτιά πέρασε καίγονται κάποια σπίτια. Του λένε ότι έχουν στείλει φερι μποτ και πλωτά μέσα για να μεταφερθούν «κάτι άτομα» από το λιμάνι τους Ραφήνας! Ο κ. Τσίπρας ρωτά: «Τους τα στείλαμε; Στρατός;» και ο Τόσκας απαντά σαστισμένος «από το Λιμενικό συν μια φρεγάτα του ΠΝ συν ένα αρματαγωγό που θα φτάσει λίγο αργότερα». Ρωτά ο κ. Τσίπρας: «δηλαδή είναι εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι;» και απαντά ο Τόσκας «ήταν εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι στο Μάτι και στο κόκκινο Λιμανάκι, τους μεταφέραμε από κει, συνεχίζεται η επιχείρηση»! Ο κ. Τσίπρας ρωτά: «Αύριο το πρωί τι ώρα θα ξεκινήσουν τα εναέρια μέσα;» και του απαντούν 6 το πρωί με τον Τόσκα να λέει «έχουμε ήδη ενημερώσει ποια μέσα θα πάνε που από τώρα».
Τρίτη 24/7/2018
00:27: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός. Όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δηλώνει έξω από το Συντονιστικό Κέντρο ο Νίκος Τόσκας.
01:03: «Έχουμε 56 εγκαυματίες που έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 11 είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, διασωληνωμένοι. Έχουν επίσης Ο κ. Παπαευσταθίου, Διοικητής του ΕΚΕΠΥ σε τηλεοπτικό σταθμό δηλώνει «ως Υπουργείο» ότι υπάρχουν δύο νεκροί. Μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο δύο απανθρακωμένοι σοροί», είπε διοικητής του ΕΚΕΠΥ.
03:30: Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι χωρίς άλλη δήλωση.
05:50: Επίσημα 24 νεκροί, 100 τραυματίες, 10 διασωληνωμένοι
14:50: Δήλωση – Διάγγελμα Τσίπρα.
15:00: Έκτακτη σύσκεψη για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τελικός απολογισμός: 102 νεκροί επίσημα, άγνωστος αριθμός νεκρών σε ανώνυμο ταφικό μνημείο στο κοιμητήριο Νέας Μάκρης. Περίπου 4000 σπίτια κατεστραμμένα. Συνολική καμένη έκταση: 12.759 στρέμματα από τα οποία 6.934 σε οικιστικές περιοχές και 5.825 σε δάση!
Ηθικό δίδαγμα: Αν κάτι γίνει μια φορά μπορεί και να μην ξαναγίνει. Αν κάτι γίνει και δεύτερη φορά θα γίνει σίγουρα και Τρίτη. Η πυρκαγιά στο Μάτι δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη φορά. Συνεπώς περιμένουμε με το στομάχι σφιγμένο την επόμενη…