Ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί τα ακριβή αίτια
Τεράστια ειναι η ζημιά που ανέρχεται συνολικά σε 30 εκ. ευρώ από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην μαρίνα Ζέας και κατέστρεψε ολοσχερώς τρεις πολυτελείς θαλαμηγούς που τελικά βυθίστηκαν.
Δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη ήταν τουριστικά και ήταν μισθωμένα για όλο το καλοκαίρι.
Πολίτες κινδύνευσαν από τις φλόγες με τα μέτρα πυρασφάλειας να αποδεικνύονται ανεπαρκή και τώρα η μάχη που δίνεται είναι να αποφευχθεί η θαλάσσια ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προσπάθειες αποφυγής της θαλάσσιας ρύπανσης
Πλωτό φράγμα 180 μέτρων έχει στηθεί από το λιμενικό στο σημείο όπου έχουν βυθιστεί τα γιοτ για να συγκρατεί τα λάδια από τις μηχανές, τα καύσιμα και τα αποκαΐδια. Στην επιφάνεια του νερού έχουν τοποθετηθεί απορροφητικές πετσέτες.
«Η διαδικασία κυλά ομαλά. Όσον αφορά τη ρυμούλκηση των σκαφών έχει να κάνει με διαγωνισμούς και με απομάκρυνση αποβλήτων τα οποία θα προκύψουν αλλά και με μία απάντληση καυσίμων που έχουν στις δεξαμενές τους. Είναι τρία τα σκάφη και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Κανείς δε γνωρίζει», ανέφερε μέλος της εταιρείας θαλάσσιας αντιρρύπανσης.
Από την πολυτελή θαλαμηγό που παραμένει ημιβυθισμένη ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα και στα υπόλοιπα σκάφη.
Πρόκειται για γιοτ μήκους 33 μέτρων το οποίο ναυπηγήθηκε μόλις το 2023. Αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού στο εξωτερικό και προσέλκυσε υψηλό τουρισμό στις ελληνικές θάλασσες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν προσδιοριστεί τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Αναμένεται η ανάλυση από τα βίντεο της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι ή από κάποιο βραχυκύκλωμα στις μηχανές.