20 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές 2024 – Κασσελάκης: Χωρίς «πόθεν» η περιουσιακή του κατάσταση – Αυτοκριτική για την υπερπροβολή του

Ομιλία Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη (ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Τι παρουσίασε ο Κασσελάκης – Τα δεδομένα και τα κενά

Η κοινή γνώμη αλλά και τα μέσα ενημέρωσης ανέμεναν με ενδιαφέρον χτες την πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε, όμως, προϊδεάσει το κοινό πως θα παρουσιάσει μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του.

Όπερ και εγένετο, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη δεν γνωστοποίησε το «πόθεν», αλλά μόνο το «έσχες» μέχρι το τέλος του 2023.

Τι παρουσίασε ο Κασσελάκης – Τα δεδομένα και τα κενά

Στέφανος Κασσελάκης - Πόθεν Έσχες
Στέφανος Κασσελάκης – Πόθεν Έσχες

Στο video wall της συγκέντρωσης προβλήθηκαν δύο εικόνες. Η μία παρουσίαζε τα εισοδήματά του, τις καταθέσεις του, τα επενδυτικά προϊόντα που διέθετε, τα δάνειά του, τα ακίνητα και τις συμμετοχές του σε εταιρίες. Δεν παρουσίασε, δηλαδή, την πηγή των εισοδημάτων του ή τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία.

Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε πως τα αναλυτικά στοιχεία για το «πόθεν» θα τα παρουσιάσει στο μέλλον. Δεν έδωσε ακριβή ορίζοντα και αρκέστηκε να πει πως θα τα εμφανίσει, όταν «θα έχω όλα τα έγγραφα από το IRS (σ.σ. εφορία των ΗΠΑ), διότι τα έχω ζητήσει ήδη».

Όσον αφορά, δε τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις, δεν γνωστοποίησε το ποσοστό ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον παρέθεσε κάποια ποσά χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Παραδέχτηκε πως κατείχε την αλλοδαπή εταιρεία Osios ενόσω ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που απαγορεύει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2016. Είπε άλλωστε ότι πούλησε τα μερίδιά του τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει το αντίτιμο που έλαβε ή πού τις πούλησε.

Αντεπίθεση μετά το στρίμωγμα για το πόθεν έσχες

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αντεπιτεθεί στη ΝΔ, καθώς δέχτηκε πολυήμερη κριτική και πιέσεις να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων του πόθεν έσχες του, όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Γι αυτό και στη δεύτερη εικόνα που προβλήθηκε στην οθόνη της συγκέντρωσης συνέκρινε τα συνολικά περιουσιακά του στοιχεία με τα αντίστοιχα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2021. Ζήτησε μάλιστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να δημοσιοποιήσει και ο ίδιος τα περιουσιακά του στοιχεία για το 2022 και το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε πρωτοφανώς σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, παρομοιάζοντάς τον ουσιαστικά με μαφιόζο. «Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορεί να έχετε πανεύκολο το ψέμα, όμως υπάρχει και κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον ο Αλ Καπόνε δεν ζητούσε να δει τις φορολογικές δηλώσεις έντιμων πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα επανέφερε στην πολιτική αντιπαράθεση το «Σπίτι του Βολταίρου», ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει την πηγή χρηματοδότησης της καμπάνιας της ΝΔ και της αμοιβής του συμβούλου του Σταν Γκρίνμπεργκ.

Συγγνώμη για την υπερπροβολή του

Ο Στέφανος Κασσελάκης για πρώτη φορά έκανε βήματα πίσω από την άποψη πως θα αξιοποιεί οποιοδήποτε βήμα προβολής του. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του. Αναφερόμενος στην εικόνα πως είναι ένας άνθρωπος που δεν κόπιασε ποτέ, είπε χαρακτηριστικά πως «κάποιες φορές συνέβαλα κι εγώ στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Από υπερπροβολή ή από απειρία να χειριστώ τη δημοσιότητα και τον τηλεοπτικό φακό».

Επιχείρησε να αποδώσει την συχνή προσωπική προβολή του στις «διαφορετικές παραστάσεις» που είχε στην Αμερική και πρόσθεσε πως «αυτό όμως στην Ελλάδα μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε επιδειξιομανία και αυτοπροβολή».

«Εάν αυτό έχει εκλάβει κάποιος, ζητώ συγγνώμη για αυτό», κατέληξε.

Reduce bounce rates