Eurovision 2024: Προκρίθηκε η Silia Kapsis και η Κυπρος στον τελικό – Ολα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό

Ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Eurovision ήταν γεμάτος μ’ εξαιρετικές ερμηνείες, φαντασμαγορικά εφέ, εντυπωσιακές δημιουργίες και αρκετές συγκινητικές στιγμές, καθώς οι αποστολές ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους. Κάποιες από αυτές είχαν τεράστια επιτυχία, όπως περιμέναμε, ενώ άλλες ήταν λιγότερο επιτυχημένες, κάτι που είναι φυσιολογικό σε μία ζωντανή μουσική εκδήλωση. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία έγινε με τυχαία σειρά.

Η βραδιά άνοιξε μ’ ένα opening act με ελληνοκυπριακό ενδιαφέρον, καθώς οι Σουηδοί διοργανωτές επέλεξαν για την έναρξη της φετινής Eurovision τρεις καλλιτέχνες που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στο παρελθόν και παρότι δεν απέσπασαν τη νίκη, ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Ο Σουηδός Eric Saade, που εκπροσώπησε τη χώρα του, το 2011, η περσινή εκπρόσωπος της Ισπανίας, Chanel και η δική μας Ελένη Φουρέιρα (Κύπρος, 2018) ερμήνευσαν τα τραγούδια με τα οποία είχαν διαγωνιστεί. Η Petra Mede και η Malin Akerman υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό κοινό, αφού η Loreen είχε νικήσει στην περσινή Eurovision, που έγινε στο Λίβερπουλ, με το τραγούδι «Tattoo».

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Silia Kapsis

Το διαγωνιστικό τμήμα του πρώτου ημιτελικού άνοιξε η Silia Kapsis με το «Liar» για την Κύπρο και πραγματικά εντυπωσίασε. Συνθέτης του τραγουδιού υπενθυμίζεται πως είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ενώ το εντυπωσιακό σύνολο της τραγουδίστριας, με το λευκό και διακοσμημένο με στρας τοπ και παντελόνι, ήταν δημιουργία του γνωστού σχεδιαστή Στέλιου Κουδουνάρη.

Τη νεαρή κοπέλα συνόδευαν τέσσερις άνδρες χορευτές με cargo παντελόνια και φαρδιά λευκά μπλουζάκια. Δεν υπήρχαν σκηνικά props, αλλά πολλά πράσινα και κόκκινα γραφικά τόσο στις οθόνες LED όσο και στο δάπεδο της σκηνής. Το dance break της Silia Kapsis είναι αυτό που ξεχωρίζει από την παρουσίαση της Κύπρου αλλά και όταν τα τέσσερα αγόρια βγάζουν τις μπλούζες τους και φαίνεται το καλογυμνασμένο σώμα τους.

YouTube player

Ο Silvester Belt ήρθε για να λάμψει στη Σουηδία

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ο Silvester Belt, ο οποίος εκπροσωπεί τη Λιθουανία με το τραγούδι «Luktelk». Τα κόκκινα και μαύρα χρώματα κυριάρχησαν στο σκηνικό όπου ο τραγουδιστής αλληλεπιδρούσε με τους τέσσερις μασκοφόρους άνδρες που τον συνόδευαν. Επέλεξε να φορέσει κόκκινο λατέξ κοστούμι με τα χαρακτηριστικά μαύρα παπούτσια του, τα οποία δείχνουν τ’ όνομα του τραγουδιού του.

Τα δύο μεγάλα φαβορί

Τις εντυπώσεις κέρδισαν η alyona alyona και η Jerry Heil από την Ουκρανία, αλλά και ο Κροάτης Baby Lasagna. Οι δύο γυναίκες ερμήνευσαν το «Teresa & Maria», το οποίο αναφέρεται στην ελπίδα, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες της Ρωμαιοκαθολικής Αγίας Μητέρας Τερέζας και της Παναγίας, ως σύμβολα της ειρήνης και του καλού.

Από την άλλη, το «Rim Tim Tagi Dim» ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τα μονοπάτια των Maneskin και απεικονίζει το ταξίδι ενός νεαρού σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα.

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Τζόνι Λόγκαν (Johnny Logan) εμφανίστηκε ως interval act του ημιτελικού, ερμηνεύοντας το «Euphoria», το κομμάτι με το οποίο η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό το 2012. Ο  Λόγκαν ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δύο φορές το 1980 και το 1987 (και στη συνέχεια κέρδισε για τρίτη φορά το 1992 ως στιχουργός).

Τέλος, ο Benjamin Ingrosso ερμήνευσε ένα medley επιτυχιών του, «Who’s Laughing Now», «Kite» και «Honey Boy».

Οι χώρες που προκρίθηκαν

Οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό της Eurovision, προέκυψαν κατά 100% από ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Από τις Big 5, εμφανίστηκαν και ψήφισαν απόψε η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία. Και οι τρεις χώρες προκρίνονται απευθείας στον τελικό της 11ης Μαΐου.

  1. Κύπρος
  2. Σερβία
  3. Λιθουανία
  4. Ιρλανδία
  5. Ουκρανία
  6. Πολωνία
  7. Κροατία
  8. Ισλανδία
  9. Σλοβενία
  10. Φινλανδία
  11. Μολδαβία
  12. Αζερμπαϊτζάν
  13. Αυστραλία
  14. Πορτογαλία
  15. Λουξεμβούργο

O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα σχολιάζουν τους δύο ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024. Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι αναμένεται να εμφανιστεί στην τρίτη θέση του δεύτερου ημιτελικού, όπου θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό στις 11 Μαΐου. Τη σκηνική παρουσία στο τραγούδι «ZARI» επιμελήθηκε ο δημιουργικός διευθυντής Φωκάς Ευαγγελινός ενώ τη χορογραφία και το movement direction (κίνηση), ο Majnoon (Mecnun Giasar).

Με κεντρικό σύνθημα το United By Music, οι Σουηδοί διοργανωτές έχουν υποδεχτεί συνολικά 37 εθνικές αντιπροσωπείες και δεκάδες χιλιάδες θεατές, γιορτάζοντας επίσης την 50ή επέτειο από την πρώτη νίκη της χώρας τους στον συγκεκριμένο θεσμό, το 1974 με τους θρυλικούς ABBA και το «Waterloo». Τους ημιτελικούς (7 και 9 Μαΐου) και τον τελικό (11 Μαΐου) παρακολουθείτε τηλεοπτικά, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1, και ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Exit mobile version