14 Ιουλίου, 2024

Έτοιμος να «κόψει κεφάλια» ο Μητσοτάκης: – Στο «μάτι» του κυκλώνα Βαρβιτσιώτης και Κικίλιας

Έτοιμος να «κόψει κεφάλια» ο Μητσοτάκης: «Προέχει ο απεγκλωβισμός ανθρώπων» – Στο «μάτι» του κυκλώνα Βαρβιτσιώτης και Κικίλιας

Το σενάριο που είναι επικρατέστερο αυτήν την ώρα θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει καρατομήσεις υπουργών που απέτυχαν οικτρά στα καθήκοντά τους

Η τρομακτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σύνολο της Ελλάδας, εξαιτίας της τραγικής εικόνας που εμφανίζουν η Μαγνησία και Θεσσαλία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Daniel», έχει κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες να χάσουν τον ύπνο τους. Ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος και έτοιμος να «πάρει κεφάλια» όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ στο «μάτι» του κυκλώνα βρίσκονται ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το σενάριο που είναι επικρατέστερο αυτήν την ώρα θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει καρατομήσεις υπουργών που απέτυχαν οικτρά στα καθήκοντά τους και με τις αδιανόητες δηλώσεις τους προκάλεσαν το αίσθημα της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν “παραιτήσεις” ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, όμως η ουσία παραμένει. Το Κράτος πιάστηκε στον ύπνο, τόσο στις φωτιές, όσο και στις πλημμύρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει όλα τα δεδομένα και ίσως το Σαββατοκύριακο, ανάλογα με την εικόνα που θα αποκαλυφθεί στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, να αποφασίσει να προχωρήσει ακόμα και σε ανασχηματισμό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. “Μα είναι νωρίς”, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις δυο μήνες μετά τις εκλογές. Ωστόσο όλοι βλέπουν, κατανοούν, αντιλαμβάνονται ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν αποδίδει και πως χρειάζεται επανεκκίνηση προτού σπαταληθεί όλο το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης στα πρώτα βήματα της νέας τετραετίας. Πάντως, η απογοήτευση είναι διάχυτη.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Στο πεδίο της “μάχης” η ερώτηση που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι ο αριθμός των αγνοούμενων. Πολλά σπίτια κι ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα νερά. Έχουν γίνει εκατοντάδες απεγκλωβισμοί, πολλοί έχουν απομακρυνθεί με δικά τους μέσα, αλλά δεν υπάρχει ένας ακριβής αριθμός αγνοουμένων. Ασφαλής εικόνα θα υπάρχει όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ενδεχομένως, τότε θα αποκαλυφθεί σε όλη την έκταση η τραγική εικόνα της κατάστασης.

Κατά τα λοιπά, ο κρατικός μηχανισμός έχει κατευθύνει το σύνολο των δυνάμεών του στο άνευ προηγουμένου πλημμυρικό φαινόμενο που δοκιμάζει τη Θεσσαλία. Κατόπιν εορτής είναι η αλήθεια, αλλά αυτό δεν αλλάζει. Πάντως, όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος Οζντέν Τερλί, του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF, “το μέγεθος της βροχής που έπεσε στην Ελλάδα είναι εξωπραγματικό. Στην Ελλάδα σε τρεις ημέρες έπεσε τόση βροχή, όση πέφτει σε ένα χρόνο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό. Κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τοπικά στην Ελλάδα έπεσαν και 800 με 1000 mm βροχής”.

Ο Μητσοτάκης κάνει τη δουλειά του Κικίλια

Για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης, με απόφαση του Πρωθυπουργού συγκροτήθηκε Συντονιστικό Κέντρο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου βρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ). Εκεί θα μεταβεί σήμερα και ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα κινηθεί αναλόγως στην περιοχή. Το Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα, Παρασκευή στη Λάρισα θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα επισκεφθεί σημεία των περιοχών που επλήγησαν στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Reduce bounce rates