Ερντογάν: Πώς είδαν στην Τουρκία την ομιλία του – Λιγότερο προκλητικός αλλά αδιάλλακτος για το Κυπριακό

Ερντογάν/ΑP

Πώς είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ την ομιλία του Τούρκου προέδρου στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες από την Κύπρο δεν χρησιμοποίησε τόσο σκληρές εκφράσεις για το Κυπριακό σε σχέση με άλλες χρονιές. Μάλιστα «έκλεισε ακόμη και το μάτι» στην Ελλάδα και τον δυτικό κόσμο, ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, με φόντο την τουρκικές εκδηλώσεις για την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να χαθεί το θετικό μομέντουμ με την Αθήνα

Στην Τουρκία άλλα περίμεναν ότι θα άκουγαν χθες, αν και ο Ερντογάν επιμένει στη λύση δύο κρατών, μπορεί όμως να είναι έτοιμος και να καθίσει ξανά στο τραπέζι με την Ελλάδα, εάν αυτό το θετικό κλίμα συνεχιστεί.

YouTube player

Όσον αφορά την αναφορά στον Μητσοτάκη, και στην έκκληση του Ερντογάν, στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, «στο να μη γίνουν προκλητικές αναφορές από κανέναν», δείχνει προφανώς ότι θέλει να χαλαστεί ο οποιοσδήποτε και στην προκειμένη περίπτωση ο Νίκος Δένδιας. Το κλίμα με την Αθήνα, ειδικά όταν είπε στον πρωθυπουργό «ας συνεχίσουμε το δρόμο μας» δηλώνει σαφώς ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να χαθεί το μομέντουμ της εξομάλυνσης με την Αθήνα, εξαιτίας του Κυπριακού.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε εμμέσως και στους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος με τις βάσεις της βοηθά το Ισραήλ και χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά ως «ανεύθυνα» και ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του νησιού. Τα λέει αυτά,
όταν βέβαια, έχει γίνει εισβολή στο νησί και ο τουρκικός στρατός είναι παρών ακόμη εδώ και μισό αιώνα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Μαρίας Ζαχαράκη ότι παρά τις χθεσινές φιέστες, το Κυπριακό δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για την Άγκυρα, ούτε στο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Μόνο το να γίνουν μέλος της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι είναι η βασική τους ελπίδα.

O Ερντογάν χρησιμοποίησε αντιφατικές εκφράσεις στην ομιλία του. Από τη μία πλευρά, είπε, «μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή» και υπερασπίστηκε τη λύση των δύο κρατών. Άρα συνεχίζει την αδιαλλαξία, από την άλλη, είπε, «δεν θα απορρίψουμε και το χέρι που απλώνεται για την ειρήνη» και έκανε λόγο για ενίσχυση διαλόγου με την Ελλάδα.

Αλλά και οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι αποφεύγουν ακόμη και να καθίσουν στο τραπέζι. Το Κυπριακό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα στη σημερινή συγκυρία.

 

Exit mobile version