29 Απριλίου, 2024

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Επίδειξη δύναμης από την Τεχεράνη με 200 drones και πυραύλους – Ηχηρή απάντηση ετοιμάζει το Τελ Αβίβ

Ωρα μηδέν: Το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones – Διάγγελμα Νετανιάχου

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», είπε ο Ντετανιάχου

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του παρακολουθώντας τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν για πρώτη φορά από το 1979 να εξαπολύει επίθεση με πάνω από 200 drones και πυραύλους από το έδαφος του προς το Ισραήλ.

Ωρα μηδέν στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ εξαπολύει άμεση επίθεση στο Ισραήλ. Πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πρώτη αποστολή δεκάδων επιθετικών drones που μπορεί να φτάνουν και τα 75 προς το Ισραήλ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι χρειάζονται αρκετές ώρες για να καλύψουν την απόσταση ΙράνΙσραήλ και εκτιμάται ότι θα φτάσουν μετά τις 2 τα ξημερώματα, ενώ άλλες αναφορές σημειώνουν πως χρειάζονται περισσότερες από 7 ώρες. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως υπάρχει και δεύτερο αλλά και τρίτο κύμα drones που απογειώθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα ιρανικά μέσα αναφέρουν μάλιστα ότι αναμένεται να εκτοξευθούν και βαλιστικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να χτυπήσει ταυτόχρονα και η Χεζμπολάχ για να αποπροσανατολίσει τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές και για κύμα drones που απογειώθηκε από το έδαφος της Υεμένης.

Το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones (AP)
Το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones (AP)

Όπως μετέδωσε στο OPEN η απεσταλμένη του καναλιού στο Τελ Αβίβ, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις ΗΠΑ ότι όχι μόνο θα αναχαιτίσει τα επιθετικά drones του Ισραήλ, αλλά θα απαντήσει με επίθεση προς το ιρανικό έδαφος.  Πάντως ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr. Πρόκειται για εξελίξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένη ανάφλεξη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε βάση στην Κύπρο, απογειώθηκαν μετά τις 00:00, ώστε να συνδράμουν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones που εξαπολύθηκαν κατά του Ισραήλ.

Αναφορές ότι τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν

Ακόμα δεν είναι σαφές ποιες εγκαταστάσεις στοχεύουν αυτά τα drones, ενώ το Ισραήλ που περίμενε μέρες αυτή την εθεπίση αναμένεται να προσπαθήσει να τα ρίξει πριν φτάσουν στο έδαφός του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ισραήλ, η πλειοψηφία των drones της πρώτης επίθεσης έχει ήδη αναχαιτιστεί από αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την έναρξη της επίθεσης σχολιάζοντας πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρακολουθεί τα drones.  Ο Hagari είπε ότι ο στρατός εργάζεται για να αναχαιτίσει τα drones, όσο το δυνατόν το συντομότερο, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα drones θα φτάσουν κοντά στη χώρα τα ξημερώματα.

Εάν υπάρξουν πρόσθετες επιθέσεις, που απαιτούν ξεχωριστή προειδοποίηση, ο Hagari είπε ότι οι IDF θα ενημερώσουν το κοινό, ενώ γίνεται σαφές πως τα GPS σε πολλές περιοχές του Ισραήλ δεν λειτουργούν.

Οι σειρήνες θα ηχούν μόνο εάν τα drones εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, στις σχετικές τοποθεσίες. Το Κανάλι 12 μάλιστα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που εντόπισαν την εκτόξευση και ενημέρωσαν αμέσως το Ισραήλ.

Έκτακτο διάγγελμα Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας σε δήλωση που μεταδόθηκε με βίντεο. «Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές, το κοινό είναι ισχυρό».

Νετανιάχου (INTIME)
Νετανιάχου (INTIME)

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών», πρόσθεσε ο Νετανιάχου και τόνισε.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Το αεροπλάνο του Νετανιάχου απογειώθηκε για πρώτη φορά

Σύμφωνα με του Times of Israel, το επίσημο κρατικό αεροσκάφος του Ισραήλ, τα «Φτερά της Σιών», απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ. Το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ επίσημα.

Κλείνει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ αναφέρει ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει από τις 12:30 π.μ., εν μέσω της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Η IAA δεν δίνει λεπτομέρειες για το πότε θα συνεχιστούν οι πτήσεις, λέγοντας ότι θα παρέχει ενημερώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Συνιστά στους επιβάτες να ενημερωθούν από τις αεροπορικές τους εταιρείες και από τον ιστότοπο της ΙΑΑ σχετικά με το πρόγραμμα των πτήσεών τους.

Αλί Χαμενεΐ: «Το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, επεσήμανε ότι το «κακόβουλο, σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί» μετά την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το κακόβουλο καθεστώς, που είναι όλο κακό λάθος, προσέθεσε άλλο ένα σφάλμα, εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Τα γραφεία του προξενείου και της πρεσβείας σε οιαδήποτε χώρα υπάρχουν, θεωρούνται ως το έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν να επιτίθεται στα εδάφη μας. Το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. του Ισραήλ) πρέπει να τιμωρηθεί και αυτό θα συμβεί.

Σε κόκκινο συναγερμό οι ΗΠΑ

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν μπει οι ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο να  ανακοινώνει το Σάββατο πως ότι ο πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, προκειμένου να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Δραματική έκκληση Μπάιντεν

Νωρίτερα ο Μπάιντεν προχώρησε σε δραματική έκκληση προς την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την αμερικανική υποστήριξη στο Τελ Αβίβ. «Mη το κάνετε. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι θα γίνει αργά ή γρήγορα»ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Είναι απολύτως σαφές πως αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή διαμορφώνονται ισορροπίες τρόμου που πυροδοτούν φόβους για πολεμική διάχυση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεσμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες, σφυροκοπώντας όλη τη νύχτα το βόρειο Ισραήλ, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης (υποστηριζόμενοι από το Ιράν) κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο.

Στρατιωτική κινητικότητα μέσα στο Ιράν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Άννας – Μαρίας Κοφίτσα, αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στο εσωτερικό του Ιραν, με μετακίνηση drones και επιθετικών πυραύλων, ανάμεσά τους περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ.

Μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν στο CNN ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν το Ιράν να μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και drones. Η μετακίνηση 100 πυραύλων κρουζ θα μπορούσε να γίνεται ενδεχομένως ως αντιπερισπασμός, αποτρεπτικά ή σαν αντίποινα για το χτύπημα στη Δαμασκό.

Ιράν - στρατός
Ιράν – στρατός

Στέλνουν ενισχυσεις οι ΗΠΑ

Ο κίνδυνος για άμεσα αντίποινα από πλευράς Τεχεράνης για την επίθεση στο προξενείο της στη Δαμασκό, είναι πιο κοντά από ποτέ. Ερώτημα παραμένει το πώς θα επιλέξει να χτυπήσει το Ιράν. Στο λίβανο η Χεζμπολάχ, θεωρείται η πιο ισχυρή φιλοιρανική δύναμη με τις ταξιαρχίες να δρουν στη Συρία. Επεται η Χαμάς στη Γάζα και ακολουθούν οι Χούθι της Υεμένης.

Η σοβαρή κλιμάκωση αλλάζει τη διάταξη συγκεντρωμένων δυνάμεων στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις, με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού να παίρνουν θέσεις μάχης. Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ για να επέμβει σε ένοπλη σύρραξη πρέπει να δοθεί εντολή από τον πρόεδρο Μπάιντεν μέσα από το Οβάλ Γραφείο.

Ιράν - Στρατός
Ιράν – Στρατός

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή και προσπαθεί να ζυγίσει την απάντησή του και να προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα.  Έχουν στείλει πρόσθετο εξοπλισμό στην περιοχή πιθανώς για την αεράμυνα επειδή από τον αέρα προέρχεται η απειλή. Είτε πρόκειται για πύραυλους κρουζ, είτε για ρουκέτες είτε για drones», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ορεν Λίμπερμαν, ενώ ο ομόλογός του στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι επεσήμανε: «Θα έλεγα απλώς ότι το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πιθανή απειλή από το Ιράν εδώ είναι πραγματική, βιώσιμη, σίγουρα αξιόπιστη».

Μήνυμα πυγμής έστειλε από το Τελ Αβίβ,  ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των Αμερικανών ενόπλων δυνάμεων. Ο Μαικλ Κουρίλα συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό άμυνας και συζήτησε για τη Μέση Ανατολή.