29 Απριλίου, 2024

Επιστήμονες κλωνοποίησαν θιβετιανές κατσίκες – Οι ομοιότητες με τη «γέννηση» της Dolly

Κίνα: Επιστήμονες κλωνοποίησαν θιβετιανές κατσίκες

Η κλωνοποίηση θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές

Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν για πρώτη φορά θιβετιανές κατσίκες, οι οποίες, μαζί με άλογα και πρόβατα, αποτελούν σημαντικά εμπορικά ζώα για τους κατοίκους του Θιβετιανού Οροπεδίου.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Qinghai της βορειοδυτικής Κίνας, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζώων που είναι σημαντικά για την τοπική οικονομία, διεξάγει ερευνητικό πρόγραμμα για την εφαρμογή τεχνολογίας εμβρυϊκής μηχανικής σε θιβετιανές κατσίκες από το 2018, γράφει η κινεζική People’s Daily.

Το πρόγραμμα κλωνοποίησης αναμένεται να βοηθήσει στην επιλογή των καλύτερων δειγμάτων της θιβετιανής φυλής κατσίκας, στη διατήρηση του πληθυσμού τους και στην αύξηση του εισοδήματος των ντόπιων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί επέλεξαν τέσσερις ενήλικες και χρησιμοποίησαν τα κύτταρά τους για να δημιουργήσουν κλώνους. Έτσι απέκτησαν δύο υγιείς κλωνοποιημένες κατσίκες που ζύγιζαν περίπου 3,5 κιλά η καθεμία.

Η Dolly αποτελεί το πιο γνωστό πείραμα κλωνοποίησης στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1996 από ένα κύτταρο μαστού ενήλικου προβάτου. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ρόσλινγκ της Σκωτίας περιελάμβανε τη μεταμόσχευση πυρήνα σε ένα απύρηνο ωάριο και τελικά γεννήθηκε η Dolly, ένα γενετικό αντίγραφο του προβάτου από το οποίο ελήφθη το αρχικό κύτταρο.